All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ta hand om tegelhus

Mur är ett poröst material som suger och transporterar fukt. Därför är det viktigt att göra en extra insats med det grundläggande arbetet.

Som med trähus är det viktigt att tvätta huset väl för att ta bort alla svampar och alger. Om det finns rester av levande organismer, kommer färgen att lösa sig på dem och flinga av.

Clogging Cracks

- En utmaning är att täppa till repor och sprickor, säger Rune Wiik i Flügger. Sprickor kan uppstå, till exempel i väggen och under reparationer. Det kan finnas stora skador om det behöver vatten.

Om det finns vatten i frakturerna, kommer vattnet att spricka sprickan om det fryser till is. Faran ökar om vattnet fortfarande är fryst och tinas, vilket är typiskt på vintern med kalla grader och solsken på varandra.

Skapa en smidig konsistens

- Större sprickor kan tätas med reparationsbruk, känner samma gips på väggar, rekommenderar Wiik. - Vid mindre sprickor kan du använda Flügger Fasad Structure och borsta den i frakturerna. Om väggen är ojämn, rulla hela fasaden med fasadstruktur. Det hjälper till två saker: för det första skär det ut och för det andra skapar det en smidig och fin struktur.

- Om väggen är inte målat tidigare eller om det suger, fundera på väggen med en sådan Flügger Fasad Primer eller Flügger Fasad Silikatprimer, sade Wiik. - Om det inte suger kan du måla direkt.

Färg som andas

När detta är klart kan väggen målas. Vad du behöver tänka på när man väljer ett murverk är att måla färgen. En diffusion öppen färg hjälper till att släppa ut fukten i huset och inte förseglas i väggen. Samtidigt är ytan vattenavstötande, så färgen håller väggen torr både inomhus och utomhus. Det innebär att färgen stannar lång och inte blinkar.

silikat

Om silikater i väggen, bör du använda ett silikat, eftersom den reagerar kemiskt med substratet.

Gamla tegelbyggnader innehåller ofta mycket kalk som gör att färgen andas mer än på en slät vägg för att göra färgen botemedel. Silikatfärg är ett bra val på ytor som innehåller lime, eftersom färgen uppfyller kraven för att väggen ska andas.

Flügger Fasad Impredur är en diffusions-silikat som gör regnet rinner av och låt ytan andas. Färgen ger en helt matt yta med lång hållbarhet.

ADVERT

Mest populära