All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ta hand om köksbänken

En köksbänk i trä tolererar inte vatten så många tror. Tvål är inte heller en träbänk.

Tvål och vatten

GOD RÅD: - Det är lätt att se en träbänk. Undvik syltvatten, varmkedjor och våt konserverad mat ", säger Alanor Audun Klauseie.

- Det är rätt. Jag tvättar alltid bänkskivan med en fuktig mikrofiberduk. Gör inte tvål. Om du använder tvål varje gång du tvättar blir det en klibbig yta på bänken över tiden. Tvål sliter också med olja, säger Treaning Expert, Audun Klauseie hos Alanor.

Våtdukar

Han tror också att vi bör ta hand om att lämna den våta duken under lång tid.

- Om liggvattnet på köksdisken kan orsaka missfärgning. Skogen kan också brista, säger han.

Ej konserverad - "tack"

Om du verkligen vill skrämma diskbänken, sätta ihop med en fuktig burk. Speciellt ekbjälkar är livliga för våta metallkasser.

- En fuktig burk på köksdisken kommer att utlösa en kemisk reaktion som missfärgar skivan. Det kommer att finnas en svart ring på träet där lådan har stått. Våt metall är inte bra, säger Klauseie.

FY, FY: Det är inte så smart att placera en våt burk på en träplatta. "Det finns en kemisk reaktion som ger märken", säger Klauseie.

Brandfarlig

Varmkylare är inte heller mycket höga på listan över favoritlistor.

- Trä tolererar inte hög värme. Varmkokare måste därför placeras på spisen eller på pannan. Att sätta pannor direkt på bänken kan bli varumärken. Det finns bara stenar som tål hög värme, säger han.

Spot fläcken

Om vi ​​skulle vara så olyckliga och färgade eller missfärgade på bänken, finns det flera lösningar som kan rädda dig från att slipa och olja bänken igen.

Liberon Bleach från Alanor är en blekmedel för träarbete. Det används för att ta bort eller lysa fläckar på trä. Eftersom användningen av vatten inte är nödvändigt undviker man att förstöra träfibrerna. Produkten innehåller oxalsyra och bör användas med skyddsutrustning.

Spraya fettmärket

En annan effektiv lösning är WOCA Spot Remover. Det är speciellt utformat för att ta bort fläckar från fett, rött vin, blod, kaffe och te. Om du har varit så otur och märkbar för våt metall, prova Wocas Flexilizer. Det tar bort svarta fläckar orsakade av tanniner och vattenreaktion i träet. Sprayen kan användas på obehandlade, tvålbehandlade, oljiga eller odlade inomhusytor.

Oljan som ordnas

TILL TRÄ: En oljad bänkskiva säkerställer att träet inte absorberar fukt. Pål Nyhus på Woca Norway rekommenderar att man tar "drooltestet". "Om du släpper ut, ska du applicera en oljekula", säger han.

Pål Nyhus på WOCA Norway säger att en obehandlad bänkskiva drar allt.

- Det är nästan omöjligt att borsta röd sockerjuice, makrill i tomat eller rött vin. Därför måste det oljas regelbundet, säger han.

Hur ofta måste du olja hela bänken beror på hur mycket du använder den.

- Drick en droppe vatten på köksdisken. Om vattendroppen pearar, är plattan väl oljad. Om det å andra sidan strömmar utåt, borde du applicera en oljekula, han råder.

Stapels recept för bra underhåll är enkelt:

Är bänken helt ny, du kan borsta lite med ett bra slag. En välutrustad bänk kräver grovare puss. Slipningen görs för att "pave upp" porerna så att oljan blir lättare, förklarar han.

Sätt bänken in med så mycket olja som möjligt. Använd pensel, svamp eller trasa. Vänta i 15 minuter. Torka bort överflödig olja. Gör detsamma igen.

Och tips: Diskbänken är redo för nya strabases.

ADVERT

Mest populära