All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Ta hand om värmepumpen

Luftvärmepumpar har blivit ett vanligt fenomen i norska hem. Varje år säljs cirka 80 000 värmepumpar här. De surrar och går och håller våra hem varma, men hur bra är vi att ta hand om värmepumparna.

Bra underhåll är nödvändigt för att få ut det mesta av värmepumpen. Luftvärmepumpar har både inomhus och utomhus. Båda delarna behöver en kontroll ibland. Utan lite omtanke för luftvärmepumpen kan du sluta med en högre kraftpost än vad som behövs.

Luftflöde

- Det viktigaste du kan göra är att rengöra filtret inuti, så att det finns tillräckligt med luft, säger Bård Baardsen, chef för den norska värmepumpföreningen (NOVAP).

Luftvärmepumpar extraherar energi från utomhusluften och levererar energi i form av hetluft inomhus. Det är således viktigt att luftfördelningen inte blockeras av damm i filtret. För att få optimal luftflöde, ska du rengöra filtret var fjärde dag. Det enklaste är att göra det med en dammsugare medan du först arbetar med att dammsuga resten av huset.

Bra luftflöde är också viktigt för värmepumpens utsida.

- Ta en titt ute och kontrollera att det inte finns något blad eller liknande runt värmepumpen, rekommenderar Baardsen.

Läs också:

Fungerar värmepumpen på kalla dagar?

Undrar du om värmepumpen fungerar på mycket kalla dagar? Svaret är ja!

Få värmepumpens service

Värmepumpen bör helst placeras så att den är avskärmad från vinden och ändå har bra luftflöde. Om värmepumpen är placerad så att nederbörden träffar den, bör du se till att den inte snöar på snöiga dagar.

Innan säsongen börjar på allvar kan det också vara en idé att få service på värmepumpen.

- Vi anser att det inte finns något behov av årlig service, men 2-3 år menar vi ett rimligt serviceintervall. Anledningen till att vi rekommenderar detta är att värmepumpen kan vara felaktig, så det kan vara fel med andra föremål. Problemet är att det kan vara svårt att upptäcka ett sådant fel utan service. Då riskerar du att använda mer kraft än vad som behövs och du kan få mer slitage på värmepumpen, säger Baardsen.

ADVERT

Mest populära