All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ta hand om trädgården gäster

Fåglar som spar och meisers är välkomna gäster i trädgårdar. De är vackra, tråkiga och ger livet till trädgården. Och när hösten är över oss och vintern närmar sig, kan det vara trevligt att välkomna dem med sin egen matplats.

Om du matar fåglarna, för att vara snäll, kan du plantera matningsområdet exakt var det passar. Men om du vill njuta av fågelbesöket eller kanske till och med ta bilder av dem, kanske du vill tänka på var du mest kommer att dra nytta av att placera matningsstationen.

Bra för dig, bra för fåglar

Lars Serritslev är en naturfotograf och författare till "Bird Feeding i trädgården -. Året runt" Här föreslår han att matningsstationen placeras några meter från fönstren.

- Platsen ska helst inte vara i skugga eller sväng höger mot söder, för då kommer fåglarna att vara svåra att se på grund av ljus eller bakgrundsbelysning. Det bästa är att det vetter mot norr, speciellt om du också vill fotografera fåglarna.

Men tänk på fåglarna när du ställer upp foderplatsen.

- Det borde vara så mycket lugn och ro som möjligt. Då känner sig fåglarna säkra för att våga sig in i matplatsen.

Mat BIRDS: Boken "Bird Feeding i trädgården - året runt" tar upp vad, var och när du ska mata fåglarna. Foto: Cappelen

Gör fågelmatare även

Idag finns många enheter för dem som vill mata fåglar, utfodring fack, fôrhus, matare, rack att hänga meisboller, kokosnötter med fjädring, etc.

- Feeding fåglar av Att använda hängande matare har den stora fördelen att det är enkelt och praktiskt. Varuautomaterna är lätta att fylla och rymmer relativt mycket, så fåglarna dränerar inte det snabbt, skriver Serritslev.

Om du är snickare kan du enkelt snuggla en fågelstav själv. Brädan borde vara ca 40 centimeter, och med remsor som sticker ut några centimeter på varje sida men inte möts i hörnen. På så sätt överskrids inte brädan av regn, medan maten inte blåses bort av vinden. Funktioner som tak, väggar, stabbur, vindkraftverk och liknande kan spara dig på brädet.

"Det är totalt sett bättre, enklare och billigare att göra ett enda matningsfack", säger Serritslev.

Fin och fin mat

Många kanske inte är medvetna om att det är bäst att fylla den enda maskinen med endast en frö typ. Du kanske vill ge fåglarna alternativ och en varierad kost, men resultatet kan vara slöseri.

- Om du föredrar fröblandningar i automaten kommer fåglarna ofta fiska ut de mest eftertraktade frön och sopa andra frøtypene ner på marken - och det är både svårt för fåglar och ganska oekonomiskt i det långa loppet, säger Serritslev.

Variation i foder är dock fortfarande gynnsam, speciellt om du vill ha flera arter.

- I allmänhet kommer de fler olika typerna av foder som presenteras vid utfodringsplatsen, desto fler arter kommer att besöka.

Även om de olika arterna har sina olika preferenser, kan man regelbundet regna med att fåglar föredrar feta frön och nötter i stället för stärkelsefrön. Frön av solros, lin och hampa och oljiga nötter som jordnötter och hasselnötter är därför bättre än majs, majs och hirs.

"Fågelmatning i trädgården" året runt "tar hand om vad, var och när man ska födda fåglarna. Boken innehåller också en översikt över de vanligaste fågelarterna som besöker trädgårdens matningsstationer och vad de föredrar från foder.

ADVERT

Mest populära