All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ta hand om trädgårdens frukter

Sommar sommaren är en trevlig tid för trädgårdsmästare med frukt och bär i trädgården. Nu kan vi promenera ut från buskar och träd och plocka mogna vinbär, svarta vinbär, hallon, krusbär, körsbär och körsbär. Och om några, äpplen, päron och plommon också kommer mogna. Det är som att ha ett levande skafferi precis utanför dörren.

Men säsongen är kort och innan du vet det är bär och frukter borta och höst står för dörren. Då är det trevligt att ha tagit hand om trädgårds frukterna och gömt dem i frysar eller skåp i mörkare tider. Med frysta bär för smoothia eller hemlagad juice och sylt i garderoben kan du både ha en bra vitamininjektion och en smak av sommaren när lutningen faller.

Frysa dem

Ett bra sätt att ta hand om bären är att frysa dem. Läs om de olika frysartyperna här. Bär kan använda i smoothies, vilket gör sorbet av dem, använda dem i hemgjord glass, kan de halv tinas och serveras med is, som används i muffins eller kakor och mycket mer. Frysta bär är också smakfulla av alla goda näringsämnen som finns i färska bär.

- Antioxidanthalten i färska hela bär och frysta helbär är ungefär densamma. Om bären förstöras eller moses reducerade antioxidant innehåll snarare för professor Rune Blomhoff vid Institute for Nutrition Research vid universitetet i Oslo sade i en online-möte med NRK Schrödingers katt.

Jam och glass

Jam är kanske den mest klassiska sättet att bevara trädens bär och frukter. Förvarar du jammen själv, du vet exakt hur mycket socker är i produkten och du kan göra det enligt dina önskemål. Försök att blanda olika bär från trädgården till din egen sylt. Tänk på att glasögonen där sylt måste lagras måste vara sterilt och varmt.

Det är också möjligt att göra en frys. Sedan rör du bara bär och socker - ett desiliter socker till en liter bär är ofta tillräckligt - och fryser ner dem. Eftersom frysar inte kokas eller innehåller konserveringsmedel, är det inte länge efter upptining. Frysta det i små portioner.

Läs också:

Snygg eldstad utan rör!

Glen Dimplex Nordic AS erbjuder en rad elektriska eldstäder, både med traditionell och ultramodern design.

Saft, räcke

Ett glas hemgjord äppeljuice eller ripsbærsaft kan ge en touch av sommaren till en annars mörk och kall vinter. Det är också ett bra sätt att använda bär och frukter som annars har blivit för mogna att användas i, till exempel geler.

Extrahera saft med ånga kan antingen göra med konventionell tillagning av bär eller frukt i kastrull och avrinning, eller så kan du använda en juice maker. Saftcocks är stora rostfria pannor i tre delar: en bärdel, en saftdel och en vattendel. Dessa ger ångjuice, och saften är klar silt så att du inte behöver hantera med dränering genom silkduk.Du kommer att få juicekokare. a. köpt på Jernia vid denna tid på året.

Efter bär eller frukt är saften och eventuellt avsaltad, kan du välja om du vill göra dryckssaft eller gelé. Förfarandena är ungefär lika, men mängden socker och tillagningstid varierar. Enkla, bra recept för både juice och gelé finns i böcker som Safting and Jam från CappelenDamm.

Torka

Frukt och bär kan också torkas. Torkning kan antingen göras i ugnen vid låg värme eller du kan använda en lämplig torkare. Du får det. a. köpt från Norsopp. Torkade bär och frukter kan användas i spannmål, som friska snacks eller bakverk.

Naturligtvis glömmer vi inte att njuta av frukt och bär medan de är färska. Ät dem rakt från busken, servera dem med Custard-sås eller god gammaldags äggdos eller bakom en läcker paj fylld med körsbär, rips eller äpplen och serverns pie ljummet med en kall glass intill.

Och om du tycker att det är lite för mycket att kontrollera med sylt och juice och torka och baka på några korta sommardagar, finns det ingenting om att frysa bär och frukter och ta tillbaka sylt och juice en regnig dag du har bättre tid.

Läs också:

Einer - en äventyrlig buske

Common einer är en karaktärsverk i Norge och växer över hela landet upp till 1700 m höjd. Den största arten kan växa upp till 6 meter hög och närma sig ...

ADVERT

Mest populära