All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gård

Att ta hand om arbetsbänken

En trä bänkskiva bearbetas precis på den tidigare obehandlade, eller om den har en tidigare behandlad yta.

- Det viktiga är att man alltid ska tvätta med trä renare först, och låt detta torka, säger inköpschef på IBG, Roger Johansen. Speciellt i ek, det finns några syror som du behöver neutralisera med träet, liksom att rengöra bänkskivan. När detta är klart finns det speciellt två sätt att behandla bordsskivan med.

Olja på låda

Om det är första gången på bänkskivan behandlas, använd olja från en låda. Smörj det och låt det fungera. Väntetiden beror på rumstemperatur, men är vanligtvis runt ett kvarter. Följ anvisningarna på rutan.

- Om du ser fält som faller snabbare än andra måste mer olja appliceras på trädmette. För bättre skydd är det fördelaktigt att behandla flera slag, säger Johansen.

Oljekassa inköpt hos färghandlare och byggprodukter.

- Oljan får inte vara för lång på bänkskivan, eftersom resultatet kan vara en klibbig bänkyta, säger inköpschefen.

Allt som du använder för att torka av med ett fyllmedel, måste till exempel blötläggas i vatten. Då kan du kasta filen. Ett torrt smulat fyllmedel kan antändas och du riskerar att bränna hela huset.

Underhållsrör

Om bänkskivan redan har behandlats behöver du fortfarande underhållsolja den bland. Genom att ta hand om din köksdisk, kommer bänken igen att ha en naturlig och uppfriskande färg.

Du kommer att kunna se när träet har börjat bli tråkigt och behovet av olja har rapporterats. Du kan fortfarande använda olja på en låda, men det är lämpligt att använda en pasta på röret när du sätter på en trasa och gnuggar den som en polsk. Denna underhållsolja kan erhållas vid behov och användas en gång i taget.

Båda alternativen är miljövänliga, olja på en låda eller ett rör och speciellt gjord för att ha mat på.

- Det kallas därför köksbönaolja. Och det passar vad som helst, "förklarar Johansen.

Oljorna finns i naturliga eller vitt med vita pigment i

Rengör med såpa

-. För mörkt trä använder naturliga eller så är det vanligt att välja en med vita pigment för ljusare ytor, säger han .

Om du tidigare använt den felaktiga produkten på bänkskivan, är det fortfarande viktigt att du tvättar med träet. Då kan du använda lite slippapper för att öppna porerna igen. Alternativt måste bänkskivan slipas.

- För daglig rengöring, använd en ordentlig tvål, en naturlig tvål baserad på oljemaling som finns i färghandeln, säger han.

Behandling: bänk plattan är i granit

Som namnet antyder, skulle man kunna tro att granit sköter sig själv.Men granit är inte underhållsfri.

Normalt är bänkskivor i granit nästan underhållsfria, men sten är inte bara sten! Granit kan variera i innehåll och kvalitet. Är inte kvaliteten tillräckligt bra riskerar du dåliga märken som är svåra att ta bort. En porös granit eller ofullständig impregnering gör bänkskivan mottaglig för fläckar som är mycket svåra att komma undan.

Vanligtvis borde det åtfölja posten med ett datablad som berättar om var stenen kommer från och hur den underhålls. På så vis kan du kontrollera kvaliteten och försäkra dig om ett fynd.

Granit ska behandlas

Även om granit av god kvalitet är underhållsfri, kan du skydda dig mot färgning genom att mätta stenen med naturliga fetter under montering och senare regelbunden vård.

Det finns en speciell naturlig tvål, ett kombinerat tvättmedel och vårdmedel som både rengör och skyddar stenen. Detta är en svanmärkning och inte skadlig för miljön.

Om du inte hittar en sådan tvål, bör du använda ett tvättmedel som innehåller minst 20 procent naturliga fetter och har ett neutralt pH-värde (6, 5-8 betraktas som neutralt pH). Porerna i stenplattan kan också förseglas med ett petrokemiskt (oljebaserat) impregneringsmedel för stenmaterial. Detta förhindrar smuts och annan förorening från att dra in i berget.

Denna impregnering kan bestå i upp till 10 år. Nackdelen är dock att det kan vara relativt dyrt och inte särskilt miljövänligt. Men så snart den appliceras drar den sig in i stenen och är inte farlig för livsmedel.

Det finns flera olika typer av impregnering i handeln, både nordiska och utländska.

BEHANDLING: BENKEPLATE ÄR BÄSTA

Vanliga torkningsgolv är lika lämpliga för hårda material som betongbänkar.

Hårda material som sten, betong och oglaserade terrakottaplattor har små porer i ytan och dra på samma sätt som trä. Genom att mätta porerna med olja blir ytan enklare att hålla ren, lättare att rengöra dagligen och mindre känslig för fett och ämnen som annars gör hårda fläckar.

Dyrt olja med betongolja

Det finns många bra klinkeroljor, betongoljor och specialoljor för natursten, men dessa är ofta onödigt dyra och regelbunden gulning fungerar lika bra.

Du behöver inte speciella oljor, men använd inte pigmenterade oljor, matoljor, kokta eller rå linolja. Använd torka oljor, det vill säga oljor som torkar i kontakt med luft. Vanliga trägolv för trägolv är bra såväl som oljor för köksfack eller rostfria oljor. Dessa har hög nötningsbeständighet.

Även på obehandlad betong finns vanliga torkoljor som kan användas på trä eller rost, ett utmärkt alternativ. Betongen blir lätt att hålla ren och går från att se tråkig ut för att se mer ordentligt och behandlas, och du får en yta som kan tvättas utan oljeutsläpp, smuts och smuts.

Vid oljering av hårda material, som sten, kakel och betong, är processen samma som för oljning av trämaterial.Fett i vått tills porerna är mättade och ytan drar inte längre. Distribuera längs vägen från platser med våta ytor till matfester. Var noga med att torka överflödig olja så att ingen oljeprofil bildas på ytan. Var beredd på betong att suga något våldsamt, och om resultatet ser lite sköldigt ut, är det bara att applicera tillräckligt mycket rockar.

ADVERT

Mest populära