All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Utnyttjas säljarens svagheter

Normalt vårsäsongen för prisökningar på bostadsmarknaden. Men i år vände marknaden sig mot en nedgång i maj. Läs mer om vårens prisnedgång här.

Både Aftenposten och Nettavisen genomförde undersökningar på bostadsmarknaden i juni som visade att priserna var nere. Det tar längre tid att sälja ett hem än tidigare, och färre säljs över priset. Peter Batta i Huseiers Landsforbund hävdar att hälften av alla bostäder i Oslo nu säljs till en premie.

"Nu kan du göra en hemmakupp", skriver alla tidningar. Men hur?

Vinn budgivningen

Läs mer:
 1. Här galler hyra
 2. Hur med mer rabatt
 3. Huspriserna faller
 4. chefsekonom förutspår högre boräntor
 5. Ovanligt stark husprisutveckling

Vi har tidigare skrivit en artikel om hur man vinner budrundan. I den artikeln skriver vi också om hur man kan vinna budprocessen på en tyst marknad.

Här är flera tips om hur du gör för att göra en bra affär. Rådgivningen bygger på information från olika eiendomsmegleree, ledare för House ägare National Association, Peter Batta, och deras kunskap om marknaden.

 • Ska du köpa nu?

  Experterna är oense om vad som kommer att hända med huspriserna i framtiden. Många förutsäger att den våldsamma prisökningen minskar. De flesta tror dock att tryck områden, såsom landets största städer, kommer att ha en måttlig men stadig ökning av priserna under de närmaste åren.

  "Köp för att leva, inte investera", säger experter och tycker att du borde ha ett relativt långsiktigt perspektiv när du köper.

  Många visar också att sensommaren och hösten är bra tider för att köpa bostäder.

  - Våren är en hetsäsong varje år. Detta beror på att de flesta barnfamiljer flyttar innan de börjar ett nytt skolår. Mitt råd är därför att du inte bör handla på våren, men på hösten säger Peter Batta.

 • Låt inte tullkontrollen

  Trots att priset ser hög ut, finns det ingen anledning att inte gå för att se. De som känner till marknaden hävdar att taxorna beror lite på prisutvecklingen. Och under de senaste månaderna har vi sett ett prisfall. Med andra ord betyder avgifterna att ett hem kan säljas till en premie.

  - inspektörer män avslutande, och därmed en del bostäder bedöms för hög, säger Stein Vaagan i Exact egendom.

  Peter Batta bekräftar också att priserna i perioder med prisfall ofta är för höga i förhållande till marknadspriserna.

  Dessutom bör ingen prissättning kontrollera ditt bud. Vilket pris kommer att läggas på en lägenhet kan vara väldigt godtyckligt. Här kan du läsa mer om spännande värderingar.

 • Har fastigheten blivit annonserad tidigare?

  För att hitta bästa möjliga budtaktik är det viktigt att kartlägga säljarens svagheter.Först bör du ta reda på om hemmet är annonserat för försäljning för första gången, eller om säljaren är i andra eller tredje reklamrundan.

  Om fastigheten meddelas flera gånger är det hög sannolikhet att säljaren börjar bli lite svettig. Först och främst kostar en annons i Aftenposten 10 000 dollar. För det andra kan säljaren börja tvivla på att han säljs om han måste annonsera mycket. Detta kan i sin tur leda till lägre prisförväntningar.

  - Det är uppenbart att en säljare som redan har köpt nya bostäder, som är i andra eller tredje reklamrundan, är mer ovilliga att sälja än andra, säger presschef i Notar Eiendom, Eivind Rodem.

  Mäklare berättar hur många annonsrundor har varit på fastigheten, om du frågar.

 • Analysera tidpunkten för försäljningen.

  Om hemmet säljs nu under den gemensamma semestern eller i andra dödsperioder, finns det mycket bevis på att säljaren är beroende av att sälja just nu. Kanske skulle han därför acceptera ett lägre bud?

 • Har säljaren köpt ett nytt hem?

  Ta reda på varför hemmet kommer att säljas. Ska säljaren flytta in med sin nya partner eller har han själv köpt en ny lägenhet? Poängen är att ta reda på om säljaren har nya affärskostnader som han betalar på eller inte. En säljare som har köpt nya, dyra bostäder är förmodligen inte intresserad av att betala för två bostäder under många månader. Således kan det vara att han är villig att kompromissa.

  - De flesta som har köpt bostäder är angelägna om att sälja, men inte alls, säger Eivind Rodem i Notar.

  Säljaren är ofta närvarande på displayen och du kan fråga honom varför fastigheten ska säljas.

 • Tid för skam?

  För första gången på länge har vi en bostadsmarknad som ett antal experter kännetecknar som köparens marknad. Betyder det att vi kan hoppas få ett bud på synd?

  - Du kan knappast göra ett bud genom att vinna en skamlig budgivare. Ta reda på vilka liknande lägenheter har sålts för, så du får en antydan om vad du kan vinna med, säger Vaagan i Exact Real Estate.

  Peter Batta uppmanar hemköpare att inte överlåta.

  - Du kanske vill prova bud under priset eftersom alla priser inte är nedgraderade. Ge maximal hastighet. Om du hittar ett hem du bara har Måste har, kan du vara helt säker på att vinna om du bjuder över priset, säger Batta.

 • ADVERT

  Mest populära