All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Skräddarsy

Text och foto: Solfrid Sande.

När Ruth Lomeland flyttade in i Parkway och såg badrumsskåp, hade hon andra lösningar i samma stil.

Lägenheterna såldes efter att byggnaden var färdig. Det fanns inga skåplösningar utanför badrum och kök, och utvecklaren sa att de skulle vara så flexibla som möjligt för de som flyttade in.

- I det här huset var alla nöjda med att de kunde få det flexibelt. Jag kände att min lägenhet behövde något speciellt, jag kunde inte ta in någonting. Det borde finnas något som passar betongväggarna, säger Ruth Lomeland.

Hon uppfann möbelnaren Arne Rygvold som hade gjort badrumsskåp. Flera grannar kom så småningom och han får allt mer att göra. Under det senaste året har han byggt hyllor och skåp, sängar och skrivbord i Parkveien.

Dra nytta av utrymme

Under hela Parkveien-projektet är materialval och lösningar på en hög estetisk nivå.

De tre stora badrumsskåp med spegeldörrar har spår och hyllor. Den bruna ek är som en slags röd tråd i huset. Utrymmet på de lilla badrummen används på ett bra sätt, eftersom speglarna gör att rummen blir större.

- När vi har arbetat har jag försökt utnyttja alla nischer och följ tråden i infillarkitekturen. Vad människor upptäcker när de blir rymdbyggda är att rummet verkar större, säger Arne Rygvold.

Det har blivit mer populärt att få anpassade lösningar. Det är inte billigt, men har en helt annan längd och stil jämfört med färdiga lösningar. Materialen är bättre, du får hyllor hela vägen till taket, maximerar utrymmet, undviker damm på toppen och skåpen glider in i väggen istället för att tippa in i rummet som vanliga skåp tenderar.

Fler och fler människor bor i mindre lägenheter i städerna, och sedan har utnyttjandet av passet nödvändigt. Kunderna brukar sällan se saker på en ritning.

Möbler nek säger att kunden måste tänka noggrant om det. Det är viktigt att spendera extra tid att diskutera lösningen för att göra det möjligt, anser Rygvold.

- Jag vill alltid vara i dialog med kunderna för att leta efter lösningar, titta in i rummet för att hålla estetiken. Då måste du vara online. De får vanligtvis vad de vill, men ibland får de vad jag vill, säger Arne Rygvold.

Materialval

Han föredrar att arbeta med trä, men det blir dyrt. Därför är det ofta en kombination av MDF och träfaner när man gör hyllor och skåp. De har en fin yta som passar för lackering eller målning, eller med speglar på utsidan.

Träd som björk, lönn och ek är bäst lämpade för att arbeta med eller björkfaner han torkar, lacker, i svarta eller gråtoner.

Arne Rygvold är på en undersökning, ger en prisuppskattning och skickar över ritning.Han har verkligen inga begränsningar, han kan också köpa färdiga skåp och bygga runt, eller anpassa moduler och lägga till.

Många av maten i flera av skåpen i Parkveien, inklusive hos Ruth Lomeland, är från HTH. Där har han gjort dörrar i MDE. Planering är viktigt för att säkerställa att den kan öka värdet av lägenheten.

Han tycker att man måste tänka på dammproblem, luft och ljus för att uppnå ett bra resultat.

- Arne bygger på hur lägenheten är och jag tyckte att det var viktigt att fortsätta i samma anda. Han är oerhört kreativ och förstår vad jag vill ha. Jag har använt snickare förut, men det har antingen kolliderat med min smak eller stilen på huset, säger Ruth Lomeland.

Hantverk

På Ruth Lomeland började det med garderoberna. Sedan en säng ram för en madrass och sängbord i samma material. Allt i ek, och det ser ut som en gjutning i lägenheten.

När det går så smidigt, verkar det lilla sovrummet mycket luftigt. En bokhylla för vardagsrummet i samma material var nästa projekt, nu vill hon ha en ny bordsskiva till matbordet.

Ett glas- och ekbord står elegant under ektrappen som leder upp till takterrassen i lägenheten.

- Jag sa att jag var säker på att hon skulle vilja skrivbordet, men om det inte röstade kunde jag sälja det till någon annan, säger Arne Rygvold.

Vi har haft en starkare tendens att söka billiga och utbytbara lösningar för våra hem. Möbelkedjorna har skapat ett rum där alla kan få möjlighet att hitta lösningar skräddarsydda för ekonomin, men samtidigt skapa en mentalitet där saker utbyts i snabbare takt.

Dåliga material gör också att vissa saker inte håller på att vara och inte heller lämpliga för flyttning. Det finns givetvis ett kompositmönster där ute, men hur många har en bokhylla eller soffa i 20 år nu?

Det är viktigt att stödja hantverkare om du har råd, tror Ruth Lomeland.

- Skräddarsy är inte mycket dyrare än att få hyllor från en designerbutik. Jag tycker att det är värt det. Och om vi säljer lägenheten kommer det att vara kvar. De tillhör detta.

ADVERT

Mest populära