All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Fläcksvampar ett vanligare problem

Bläck svampen finns överallt. Och det kommer inte att gå undan med den första. Snarare finns det mycket som föreslår motsatsen. I ett varmare och varmare klimat med mer extremt väder kommer svärmtoppen att trivas bra.

- Svabben är relativt lätt att tillfredsställa. För att växa behöver den en relativ fuktighet på cirka 80-85 procent. Det kan växa vid 0-40 grader, och vid temperaturer under 0 går det att sova, men dör inte. Idealiska temperaturen för svarta svampen är 20-25 grader, säger Ross Gobakken, bedriva forskning på trä sidospår på norska institutet för bioekonomi, Nibio i Ås.

- vid temperaturer 40-50 grader dör svamp, men eftersom spåren finns överallt, det kommer tillbaka snabbt och växer på dagen kommer det inte att vara lika varmt eller kallt, säger hon.

Öppnar för rutt

Swing toppar bor på ytorna och kan bana väg för ruttning.

I naturen växer skarlet på många typer av växter - på fasader kommer svabbar att göra svarta beläggningar.

- Swaben summerar näringsämnen från enkla sockerkomponenter i träet, och damm och pollen klibbar fasader. Det kan också extrahera näringsämnen från olika färgämnen, som vissa typer av oljor och andra organiska komponenter. Algstillväxt och låg kan också förekomma på trefas. Alger sätter sig vanligen på områden med hög luftfuktighet och lite sol, säger Lone Ross Gobakken.

Även maligna svamp liv på ytan och i sig är relativt ofarlig för beklädnad, kan det bereda vägen för långt mer skadliga röta svamp som kan bryta ner träet.

Rot skador uppstår i synnerhet när dåligt utförd detaljer som fogar i fasader, runt och i fönsterkarmar, kapillärsugning, när träet är för långt ner till marken och genom att spika för långt in i träet.

Behövs en riktig presentcocktail

Ta bort laxsoppa med hjälp av effektiva rengöringsmedel, vatten och tvätt.

- Spindeln kan växa in i färgen om färgen inte har effektiva fungicider. Under mitten och topplacken av färgen innehåller en primer vanligen fungicider som är särskilt effektiva mot rötning.

- I de riktigt gamla dagar, folk använde tungmetaller, inklusive bly och arsenik i färgen för att förhindra tillväxt av fläcksvampar och ruttna svampar, men dessa tungmetaller är mycket skadliga för miljön. Idag är målet att skapa miljövänliga ytbehandlingar som effektivt hindrar svamptillväxt, har bra applikationsegenskaper och hållbar färg och glans. Begränsningar som ges i biocid har lett till färre fungicider kan användas i en beläggning, och det är därför en utmaning för färgindustrin för att hitta den bästa Recepten som motverkar mögelbildning på samma sätt, säger Lone Ross Gobakken.

Det enda sättet att avlägsna fett och swab är att tvätta bra och använda en kombination av effektiva rengöringsmedel och mekanisk skrubbning. Att ta bort vattentoppen ökar regelbundet för både kappan och färgbeläggningen för att skydda den.

Forskning visar att mörka trusser har mindre svärdattacker än lätta kläder

ADVERT

Mest populära