All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Svenska stor kraftsamling

Svenska stor kraftsamling

  1. Randig, fläckig och psykedeliska

Life Pattern

Denna helgen interiörer entusiaster från grannländerna strömmade till Stockholm för den nordiska design, inredning och present rättvis: FORMEX 2005.

temat för utställningen var "livsmönster" - och tittat närmare på hur inredning och design trender utvecklas i linje med mönstret för livet: har våra användningsmönster av föremål förändrats - och hur är det rum vi använder?

Om de olika företagen var inspirerade av utställningens titel är inte känt, men för besökare som tog en tur till 45 000 kvadratmeter utställning, stod det klart att det finns mönster som gäller i år. Stor, färgstark - randig, prickad, psykedelisk - ja även figurativ.

Vi har tittat på vårens trender och är nyfiken på att du kan hoppa direkt till färgglada bildspecialisten.

- Mönster spelar ofta en otrolig roll i människolivet, säger Jan Rundgren, kreativ chef vid Moderrådet. I samarbete med FORMEX har de arbetat med en fiktiv persons livsstil för att visa trender på showen. Och mönstret var centralt.

- Under arbetet med utställningen har jag tänkt på känslan du får när du drar tapeten i ett gammalt hus och arbeta sig igenom mönstret av olika epoker, ner till den allra sista lagret som ofta tidningspapper.

Han påpekar att vi alla påverkas av mönster, och att både tyg och tapeter utvecklar minnen i många av oss. "Till exempel finns det få som blir orörda av 70-talets mönstrade tapeter.

Nya användningsområden

Det är inte längre bara på tapeter och textilier vi ser mönster. Nu ser vi mönster på de flesta, även hårda möbler.

- Det känns uppfriskande att samordna mönster i oväntade sammanhang, till exempel för att matcha tapet med bord och stolar i samma mönster, säger Rundgren.

Även om huvudtrenden på mönstret fortfarande är relativt enkla grafiska motiv (ränder, prickar eller fler psykedeliska vågor) finns det mycket som är tillåtet. Rundgren nämner i rad: Blommor, löv, medaljonger, toile de jouy, gränsen, djur och mycket mer.

Färgskalan är stark och fet och färger som solgul, ljusröd och petroleumblå kombineras med svartvitt. För dem som tycker det här låter lite hård, finns det också en motsvarande färgskala som är lite mer dämpad: Vit bas med mörkt trä och pastellfärger.

- Om du kör retro, är det förresten 50-talet som gäller i år. Enligt Rundgren.

Toile de jouy - Det figurativa finmönstrade tyget från Jouy i Frankrike är ett utmärkt sätt att lägga till ett litet mönster till shabby-chic interiör.Om du inte har någon av dessa tidigare. Visa mer

Inte mer shabby chic?

En av de inre mest dominerande trenderna under de senaste åren så bestämda att vara på väg ut. Ändå borde det inte vara omöjligt att kombinera shabby chic med mönster. Du kanske har några småblommiga eller toile-de-jouy mönstrade tyger redan? Leta efter de lite kraftfullare och tydligare mönstren i starkare färger. Eller köp något du gillar, även om det inte nödvändigtvis matchar allt du har tidigare. Det är ditt hem och du som kommer att bo där.

Anpassad

- Och medan vi pratar om mönstret kan vi inte undgå att lyfta den norska designgruppen Scandinavian Surface. Bergen designers skapa mönster, som kan överföras till de flesta ytor - och du kan välja mellan befintliga konstruktioner eller göra skräddarsydd ditt eget mönster: Ingen uppgift är för liten, ingen för stor, bör vi tror entusiastiska designers: de skapar ett mönster som kan upprepas eller monteras (till exempel tapeten) mönster till givna storlekar mönster som kan placeras på tredimensionella föremål etc.

företaget gick därifrån med en utmärkelse vid den prestigefyllda 100% International Foundation Award höstas under mässan 100% Design.

Press Scandinavian Surface länken ovan för att besöka bolagets hemsida, eller se några exempel i vår Bildspecial.

ADVERT

Mest populära