All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Svenska designhåp

15 heta, svenska trästolar

Intresse multi Vackra prototyper! var utmaningen och utmaningen som Svenska trä- och möbelindustriförbundet gav landets designstudenter i årets möbelkonkurrens. Uppgiften var att bilda en stol i trä eller träbaserat material. Förutom att ha spännande design och sittmöbler måste möblerna ha potential att bli en bra kommersiell produkt.

På möbelmässan i Stockholm visade veckan resultatet av samarbetet mellan möbelindustrin och studenterna. 111 poster lämnades in, och på grundval av materialet, formen och produktionsmöjligheter jury valde 15 stolar som gick vidare till finalen. Och även om det bara fanns möjligheter till kommersiell produktion som var de viktigaste målen, fanns det inte mycket A4 att spåra bland de slutliga bidragen.

Toss & Turn

26 år gammal Christopher Näs visade upp sin stol Toss & Turn, som han hoppas att få fram. Näs går till Konstfack i Stockholm och har varit i utbyte på Rhodelands Designskola. Där fick han tanken på stolens design.

- Efter att jag hade anmält sig till tävlingen, jag gick runt och funderade på vad jag kunde göra hela tiden, berättar Näs. - Tankarna grannade bara i mitt huvud.

Lösningen kom ensam han satt på ett café och "tänkte". "Jag satt och tuggade en trärörare, som jag hade med mitt kaffe", skrattar Näs. "När jag tittade på den böjda stiftet tyckte jag att det var en rolig idé för en stol.

Näs har gjort prototypen för stolen själv. Den är gjord av flywoodwood av björk, med finare topp. "Det kallas flyplywood eftersom det är vad de brukade göra tidigare flygningar", förklarar Näs.

Vi håller tummarna för att stolen Toss & Turn få en flygande start , och omedelbart fångas upp av en tillverkare. Vem vet: Kanske kommer det snart att se i norska butiker?

Möbeldesigner Christopher Näs med stol Toss & Turn - med en ny vridning på stolen. Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Visa mer

ADVERT

Mest populära