All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Svenska stugor på billiga

- Här är det inte möjligt att bygga stuga

16 saker du inte bör kasta i toaletten

slitna huset var Oslos dyraste

Läs detta innan du köper en dammsugare

Year Rapport från Association of Real Estate Enterprises visar att stugorna vid havet har stigit kraftigt.

Det är nästan omöjligt för vanliga människor att köpa en stuga vid havet i Norge.

Men den starka norska kronan kan framtida möjligheter till bra inköp längs den svenska kusten, säger experter.

Till salu: Rundö Hagudden 2, Strømstad. Pris 4 500 000 svenska kronor eller 3, 8 miljoner norska kronor. Typ av fritidshus. Antal rum 5. Bostadsyta ca 80 kvm. Tomt 3891 kvm. Byggd 1964.

För närvarande har svenska kronan försvagats starkt mot norska kronor. En stuga som kostar 4 miljoner svenska kronor är nu tillgänglig för 3, 3 miljoner norska kronor.

Och fortsätta; en stuga som kostar 1, 5 miljoner svenska kronor, du måste betala 1, 2 miljoner norska kronor för. Med andra ord är det inte bara "godis och läsk" du kan spara pengar på.

Flat Market

Ny prisstatistik för semesterbostäder i Sverige visar också en platt marknad. Statistiken släpptes i september, grundar sig på försäljningen av 5319 fritidshus mellan september 2010 och augusti 2011.

Det genomsnittliga priset för en stuga i denna period var 1.378 miljoner kronor. Detta är en minskning med 0 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod, enligt mäklarstatistik. Se

Stort urval

FÖR SALE: Pris Strand 32, Strømstad. Pris 1 995 000 svenska kronor eller 1, 6 miljoner norska kronor. Typ av fritidshus. Antal rum 4. Boarea 52 kvm. Tomt på 922 kvm. Byggår 1973. Foto: FOTO: Svenska Snabb

Strömstad är ett område som norrmännen har tagit ett tycke för.

Leif Fourong, chef för Svenska Fästighetsförmidling i Strömstad och Grebbestad som har flera stugor till salu i detta område speglar en hög tillförsel av föremål. Det betyder att det är lättare att hitta en drömkabin, pekar han på.

Fourong säger att svenskarna är lite mer försiktiga, men att det är ett bra tillfälle för nordmännen just nu. Den starka norska kronan erbjuder möjligheter till förhandlingar.

Priset kommer att falla ytterligare

Mäklaren lovar först och främst hytter på Iddefjorden. Här ligger stugan långt bortom västkusten, men du får också saltvatten och simning möjligheter här, betonar han.

Chefekonom Jan L. Andreassen i Terra Markets tror annars det kan vara ännu billigare för vinter och vår i Sverige.

Den svenska kronan kommer att ligga på ungefär samma nivå, kanske gå ner en annan krona, säger han.

- Men först och främst tror jag att svenska huspriserna kommer att falla ytterligare. Landet är i en mycket stark nedgång, som Europa, så vi kan prata om ett fynd, tillägger Andreassen.

Omvandling och stagnation

För försäljning: Spångstigen 12, Strømstad. Pris 4 995 000 svenska kronor eller 4, 2 miljoner norska kronor. Typ av fritidshus. Antal rum 5. Bostadsyta ca 62 kvm. Plot på 1252 kvm. Byggår 1961. Foto: FOTO: Svenska Snabb

I en finansiell rapport i september, skriver han att de mogna industriländer, som utgör kärnan i OECD-området, kännetecknas av övergången från en era smeknamnet "den stora moderation" i år omvandlingar och stagnation.

Under prognosperioden 2012-2014 kommer det också att finnas en blygsam tillväxt i väntan på OECD-området, betonar han.

- Med detta sagt är jag inte heller optimistisk om norska. Trots att räntan kommer att gå nedåt, kan vi förvänta oss mer arbetslöshet framåt, säger han.

Läs också:

16 saker du inte vill göra

Letar du efter inredningsförslag? Du hittar dem i Bonyts inspirationsguide.

Här är de 10 största köksplattorna

27 gåvor under 100-talet

ADVERT

Mest populära