All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Sverige mot mörkare tider

Trendskörd ser mörk ut i Sverige. Olika svarta färger och grå, brun, blå och grön med mycket svart in, har en distinkt trend och används ofta över stora ytor eller i delar av rum, på möbler och golv. De mörka färgerna har ofta lite vit i dem så att de ser ljust mjölkiga och som accenter brukar man använda orange, röd, beige och gul eller blank metallfärger på mattytor. Jordarna vi ofta ser utomhus på fasader i mindre urbana områden kommer också att dra in under hösten och vintern.

Bryt ljuset

Parallellt med mörkret finns ett ljust trenduniversum. Här används flera vita färger tillsammans, och blandas med mestadels rosa, vilket också blivit en accepterad färg bland män. Den vita är vanligtvis bruten med starka pasteller, grå, blekgul och ljusblå.

När du använder vit till vitt, använd bakgrunden som ger djup och livstid. Mönstren är ofta romantisk med fåglar, blommor och blad, eller stiliserade, geometriska, digitala reliefmönster eller blank berör en matt bakgrund.

Retro Interiors

Retro Style har slått mer i Sverige än i Norge och Danmark. I den svenska Retrorum tagna glatt visar sig helt och stormønstrede tapet blandat med lugnare väggar, med fräcka färgglada lampor, textilier och modern interørdetaljer. Modern retro tapeter och tesktiler hämtar mönster och färger av 50-talet och 60-talet-inspirerade gråbrun och blek, och det stormønstrede mer färgstarka 70-talet.

Fler tapeter

Tapetet har alltid varit det föredragna valet på väggarna - helst på alla väggar i huset. Under de senaste åren har väggmurar varit populära - det vill säga ett annat mönster på huvudväggen, en enfärgad tapeter eller målade väggar som tar upp de andra människornas färger. Idag har grundväggen ofta blivit två väggar.

Det är oftare bakom två intilliggande väggar med en tapeter i olika färger, mönster eller med fotopapper - för att skapa ett hörn. Andra väggar följer stilen, men är mer diskreta.

ADVERT

Mest populära