All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Slarvig slang

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Röret mellan gastank och grillen bör bytas minst vart tredje år. Ändå har 37 procent av dem som har gasgrill aldrig ändrat slangen på grillen.

Det framgår av en undersökning som YouGov har gjort för försäkringsbolaget If.

Friskhet

Om det verkar som siffrorna är läskiga.

- Det är skrämmande att så många röra med säkerhet. Gasslangen är en friskhet som korroderas av solljus och temperaturfluktuationer. Det ska ersättas senast efter tre säsonger, säger Terje Hagelund, chef för IF Security Center i Hobøl, i ett pressmeddelande.

Fyra av tio gasgrillar är över tre år, och i bara hälften har slangen förändrats.

Om det finns ett hål i slangen kan propangas läcka och sprida sig på marken. Propan blandat med luft är en starkt brännbar blandning.

- En gasläckage kan orsaka brand i och runt grillen. Tänk dig en campingplats där den ligger nära bilarna. En explosiv eld kan vara mycket allvarlig.

Ta slangprov

Godkända gasslangar har ett datummärke som visar när de tillverkas. Men för att säkert veta om slangen är säker, se försiktigt på den och gör en enkel kontroll själv.

- Böj slangen och se om den brister. Gör det om det ändras, säger Hagelund.

Det är också viktigt att kontrollera att regulatorn tätar ordentligt och att alla slangklämmor är på.

Med regelbundna intervaller bör du också ta "slangprov" för att undersöka om propangas läcker ut. För att du behöver en disk med diskmedel fylls lite vatten.

- Använd en borste och smörj slangen och kopplingarna. När du slår på gasen kommer du att se tvålbubblor i de platser där det finns läckage.

Gasbubblan visar var slangen läcker ut. Foto: Om.

Rengör och töm fett

När flammor uppträder i en grill, är det ofta fettförbränning.

- Om du aldrig rengör grillen kan den stå upp till ett halvt kilo fett i grillens botten. Fett brinner när det blir varmt, så det är viktigt att tömma den feta koppen under grillen, säger Hagelund.

Ett misstag som många människor gör är att lägga grillen för nära väggen.

- Placera grillen så att den är minst en meter från brännbart material på alla sidor.

Om det finns eld i grillen är det viktigt att ha tänkt igenom scenariot i förväg.

- Öppna släckmedel, t.ex. brandsläckare eller brandsläckare. Skulle det finnas en okontrollerad eld i grillen är det viktigt att kväva flammorna. Stäng först av gasen, lyft sedan huven på tanken och stäng sedan locket på grillen.

Använd eldsläckningsmedel om elden inte dö ut.

- Om du fortfarande inte har kontroll, ring nummer 110 till brandkåren, säger Hagelund.

Var inte rädd för gas

Undersökningen visar att 23 procent känner obehag eller är lite rädda nära gas. De har lite att frukta, försäkrar If.

- Människor är rädda för att gas är förknippad med förgiftning eller eld. Om du följer säkerhetsanvisningarna och bruksanvisningen är gasgrill inte farlig än kolgrill, säger Sigmund Clementz, kommunikationsrådgivare vid If.

Mat- och vinexpert Christer Berens känns alltid säker vid användning av gasgrill.

- Jag ser fram emot att kontrollera gasslangen och avlägsna fett från gasgrillen regelbundet. Sedan grillar med gas är ofarligt, säger Christer Berens.

Den spänning han upplever under grillning beror mer på om köttet är perfekt kokt.

- Använd aldrig varm värme hela tiden för att lyckas vid grillning av en saftig köttbit. Använd omedelbar värme först för att få en bra stekpanna. Sänk sedan ner och använd indirekt värme för ett perfekt resultat. Och ju smidigare köttet är desto viktigare är det med en riktigt bra marinaden, berättar Berens.

ADVERT

Mest populära