All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Förvånande trädgårdsdesign

Runda former lägger trädgård fler liv, säger en trädgård arkitekt som har förlängt ett vanligt terrass med en cirkulär uteplats områden.

Darren Saines, uppvuxen i London, kom till Norge för fem år sedan. Idag är han etablerad med norska fru och barn på Minnesund. Trädgårdsarkitekten har redan lyckats göra sig medveten om sin professionella expertis här. Bland hans kunder finner vi både norska och utländska kändisar, plus många små och stora trädgårdsmästare här hemma.

Trädgårdsarkitekten har skapat en naturlig trädgårdsatmosfär på en fastighet i Oslo. Gräs, kullersten och låg plantering ger vardagsrummet ett avslappnat uttryck.

- Mitt mål är att varje trädgård jag designar bör innehålla något unikt och helt annorlunda än andra trädgårdar. Lyckligtvis bubblar jag över idéer så det är aldrig svårt att hitta något nytt varje gång.

- Jag är också oroad över att trädgårdarna ska se så naturligt ut som möjligt. Att ge marken en liten sten, som ser ut som den har varit där permanent, gör trädgårdsrummet mer dynamiskt, tänker han. Han själv har så stark kärlek till sten som han gillar att handpicka dem. Han letar även efter norska bönder att fråga om de har sten till salu. Sten med grön mos på är toppen av den steniga sanddynen för Darren.

- Olika former, som cirklar, kvadrater och bågar, skapar ett längre liv i trädgårdsuttryck, tror designern. Variation i växternas höjd är ett annat sätt att ge livet till vardagsrummet. Idealt sett bör 30 procent av plantorna vara långa, resten kan vara medelhög och vissa kan krypa hela vägen nerför backen.

Här har Darren levererat höjden av naturliga växter.

- Jag älskar trädgårdar som luktar gott och det ser vackert ut i månskenet, säger han. Ljus i trädgården är oerhört suggestivt, och jag menar inte höga lyktstolpar som ofta medför trädgården för starkt ljus, men svagt ljus, helst gömd under buskar och rabatter.

- Delar av trädgården som byggdes på Hus & Hagemessen förra året hade nattbelysning. Här kan du uppleva en frisk luft under månsken, dofter och färg beröm, som om du var i Bali, säger Darren med ett drömmande utseende.

ADVERT

Mest populära