All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Ultratunna isolerings släpper in ljus

I Heming Road 24 i Oslo Ola Gaute Aas Askheim och hans fru Laila på väg att flytta in i sin nya hus.

Men det här huset är inte som något annat hus. 65 procent av väggarna består nämligen av glasskivor med aerogel och i nästan alla butikens tredje våningen kan du glömma allt du trodde du visste om hur en husvägg visas.

Detta är faktiskt hemma i Europa som skryter mest av användningen av isoleringsmaterialet någonsin i förhållande till väggen.

Glasväggar, airgel och väggar som avger ljus, hur praktiskt tänker du? De flesta av oss har inte ens hört talas om aerogel, och vet åtminstone inte mycket om läkemedlets egenskaper när det gäller isolering av hus.

- För oss var det att utnyttja det lilla solljus vi har här i den kalla nord värdefulla, och vi ångrar inte för en sekund att vi valde ett ganska okonventionellt isoleringsmaterial, sade Askheim.

Älskar ljuset

Askheim hade aldrig hört talas om airgel innan den rådde av arkitekterna av materialet.

- Vi letade efter ett speciellt uttryck och kände att detta öppnades för många spännande arkitektoniska möjligheter. Vi var nyfikna när vi hörde att aerogel framgångsrikt användes i Kanada, men det är klart att tanken att endast 7 skulle 5 centimeter skilja oss från vintern utanför var lite skrämmande, skrattar han.

Han tycker att det är bra att ha väggar som avger så mycket ljus samtidigt som de isolerar väl och ger ingen insikt.

- Och eftersom materialet är så tunt att det är, får vi en hel del extra kvadratmeter genom att flytta bort från traditionell glasull, säger Askheim.

Visar total matematik

Även aerogel är lite dyrare än traditionella isoleringsmaterial menar Askheim att man måste titta på den totala ekvationen när man bygger hus.

- Visserligen är airgel dyrare, men jag tror att det här betalar för dem som bygger bostäder från början. Själva installationen av hela golvet gjordes på en dag, vilket reducerade byggkostnader avsevärt jämfört med traditionella metoder med nitar och ytterväggar, sade han.

LISTA: Väggarna flyter genom dagsljus, vilket innebär att hela tredje våningen är exceptionellt ljus och fin.

Han betonar också ljuset som han tror är ovärderligt, förutom att spara energi. De extra kvadratmeter som han får vid köp genom att välja tunnare isoleringsmaterial är också värda mycket pengar på dagens bostadsmarknad.

13 extra kvadratmeter

Per Jæger som varit projektet på bostäder och sysselsättning i Aerogel Norge, säger att familjen Askheim har fått 13, 2 kvadratmeter fler att leka på tredje våningen genom att välja aerogel snarare än glasull och andra tjockare isoleringslösningar.

- Väggarna själva består av honungskaka fylld med airgel med en duk på varje sida, som återigen ligger på insidan av två glasplattor. Neutrala rapporter visar att du kan spara mellan 40 och 60 procent av dina belysningskostnader under året med airgel och automatisk ljusstyrning, och du behöver inte dagslys eftersom du vill få dagsljus genom väggarna. Solskydd är inte heller nödvändigt, säger Jæger.

TÄNK: Per Hunter är mycket nöjd med huset, som totalt har 65 procent väggutrymme bestående av airgel.

Han berättar för oss att i 80 procent av vår vakna tid är vi konstgjord belysning, vilket inte är bra för vår hälsa.

- Vi människor söker oss för dagsljus, och det är vad luftgelet ger. Hälsoeffekterna är därför en viktig bonus, liksom det faktum att husets koldioxidutsläpp är lågt. Väggarna ger en levande fasad, säger Hunter.

Den speciella villaen, designad av arkitekten och AHO-professorn Knut Hjeltnes, har redan besökt många arkitekter, arkitekter, byggare och statsägda byggnader.

- Snøhetta har flera projekt med airgel i tid, och de är de som ligger bakom det hittills största projektet i Norge hittills. Det är Reitans nya konceptbutik, och livsmedelsindustrin är en av de branscher som verkligen har ögonen på hur många fördelar airgel har, säger Jæger.

- För dyrt för de flesta

Jon Karlsen, VD för Glava, säger att de har haft airgel i ungefär ett år, men det är lite kvar innan det blir ett vanligt isoleringsalternativ för Kari och Ola Nordmann .

- Detta material är mycket dyrare och annorlunda i bruk och är för närvarande inte ett riktigt alternativ för de flesta som bygger gemensamma hus. Det är de flesta branschfolk som begär det, och hittills kan airgel inte matcha traditionella isoleringsmaterial, säger han.

Karlsen säger att materialet i sig är enastående, med en värmeledningsförmåga som är betydligt bättre än de vanligaste isoleringsmaterialen som glasull och stenull. Dessutom tar det tunna materialet mindre utrymme, vilket kan frigöra värdefulla kvadratmeter i en liten lägenhet.

- Men även om den innehåller halva tjockleken om du lägger till airgel är det betydligt dyrare att lägga till. Så om du har lite utrymme kan det vara ett bra alternativ, men i ett hus där det finns utrymme för rullar och tallrikar mellan stalemaner rekommenderar vi att de flesta håller sig till de traditionella lösningarna, säger han.

UTRADISJONELT: Valet av det icke-traditionella isoleringsmaterialet gör huset något annorlunda än det mesta av huset.

Karlsen säger att airgel utöver rymdbesparing också är perfekt för tätning på speciella ställen, som runt fönster och liknande. Andra typer av aerogels kan också användas som vindruteskift.

- Det finns mycket forskning på detta område, och det finns också så kallade VIP, det är vakuummattor, där värmeledningsförmågan är ännu lägre än Airgel. Men det har också nackdelar med att huset måste anpassas till mattorna, inte tvärtom.Vi kan få både detta och airgel, men vi har inte börjat jobba aktivt med det här tills nu säger han.

ADVERT

Mest populära

Tid att måla huset?
Silver - oönskade djur
Färg är friskare än kosmetika