All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Solskyddsmedel - Vad ska man välja?

Det meteorologiska institutet bekräftar att januari och februari har mer soldagar än november och december i historiskt perspektiv. Därför bör du redan tänka på vilken typ av solskydd som är bäst för dig och ditt hem.

Förste konsult Stein Kristiansen vid klimatjänsterna vid Meterological Institute säger att antalet soliga timmar nu stiger snabbt.

- Det här är verkligen ganska intressant statistik. I Norge använder vi ofta termer som antal timmar av solsken, tydliga dagar och penna dagar. Vi glömmer ofta att det finns stora regionala skillnader i Norge. Tydliga och soliga timmar är ett internationellt sätt att kategorisera. En klar dag är en dag där det inte finns något moln på himlen. Detta är mycket vanligare i andra delar av världen än hemma. Det är nästan som ett sällsynt fenomen i Norge. Pingstdagen, som är deras egen norska term, är dagar då det finns några små moln eller tunnskinn, men som vi fortfarande kallar fint väder. I mars har exempelvis Oslo sju sådana, säger Kristiansen.

Stort urval - svårt att välja

- När du väljer en lösning, definiera först vad som är problemet. Störs du av solljus, värme eller båda. Det kan vara mycket att säga om ditt val är korrekt eller felaktigt. De olika alternativen har sina egna egenskaper. Vissa skyddar bara mot en stund medan andra mot allt. Dessutom spelar design en roll, så det är också smak och nöje, säger ordförande Rolf Andreas Mørck i Norwegian Sunscreen Association.

Meningarna är många om vad som är bäst, och även om du vill samråda med experter borde du fortfarande lyssna på din egen magekänsla.

- I vår bransch, som i många andra branscher, finns det alltid människor som vill sälja sina produkter. Det är inte alltid de kommer med de bästa lösningarna, så lita på dig själv och snälla fråga om mer.

- Utgångspunkten är att yttre solskuggning alltid är bra. Men här är du mycket mer orolig och vi har nyligen sett att vi kanske måste investera i mycket mer väder i Norge än vi tidigare brukade. Det har länge varit en myt att det bara är exteriör som fungerar, men det finns många inomhus solskyddsmedel som jag kan rekommendera, säger Mørck.

Räkna inte timmarna

Tror soliga timmar, anser Stein Kristiansen att klimatjänsterna vid Meterological Institute ger en dålig bild av Norge.

- Vi har stora ojämnheter när solen stiger och går ner under olika årstider runt om i landet. Dessutom kommer de lokala väderförhållandena till spel också. I värsta fall kan du gå flera månader i norr utan att se solen, eftersom vädret liknar när solen är i himlen.

På Meteorologiska institutet är de mer intresserade av statistik som berättar hur mycket procent av solen du har i förhållande till hur mycket du kan ha.

- Denna statistik ger den bästa utgångspunkten för att berätta om hur mycket sol vi faktiskt har i Norge.

Det verkar här som om vi slår samman de två sista och första två månaderna, har vi mer solsken i januari och februari jämfört med november och december.

Markiser

Den vanligaste produkten på norska hus. Markisen är ett utmärkt alternativ för att dämpa solljuset och att ge skugga och blockera solljuset. Dessutom ger markisen skydd för regn och snö. Markiser kan ersätta överbyggnader och de kan täcka stora ytor. Även om markiserna är robusta är de samtidigt känsliga för mycket vind eftersom de tar mycket vind när de är ute.

+ Ger mycket bra sol och värmeavskärmning

- Stark vind kan vara en utmaning.

Rullgardiner

Persienner är dekorativa och funktionella. De är lätta att anpassa. De kommer i en mängd olika sorter, allt från enkelfärgade, mönstrade, mörka och transparenta. De är ljussändande och värmeavvisande och kan arbeta manuellt och motoriserat. Rullgardiner är lätta att hålla rena med vanlig dammtorkning och även en fuktig trasa.

+ Kan blockera ljuset helt.

- Lite användbar. Antingen eller.

Inre persienner

Persienner kommer i aluminium och i trä. Persienner är lätta att hålla i ordning med normal dammtorkning. Persienner kommer i flera alternativ från grundläggande produkt till lyxversioner med flera operativa alternativ.

+ Mycket användbart.

- Kräver rengöring och dammtorkning.

Laminatgardiner

Laminatgardiner har många tillämpningar. De kan vara dekoration, rumdelare och solskugga. Lameller kommer i ett brett utbud av dekorativa textilier. De levereras också med aluminium eller PVC. Lameller är lämpliga för stora fönster och har många driftsalternativ och möjligheter till motorisering.

+ Omslag Stora ytor

- Stannar inte solvärme

Surface Gardiner

Detta är en relativt avancerad teknik som är lite skrymmande. Plush gardiner har modern design i trendiga färger och bra solskydd. Plush gardiner kan också levereras med flamskyddsmedel. Fläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt med en mjuk svamp, ljummet vatten och ett icke-syntetiskt rengöringsmedel. Det är värt att notera att textilier med metalliserad baksida inte ska rengöras med vatten eftersom det kan skada metallbeläggningen.

+ Snygg och mindre skrymmande.

- Kräver rengöring och stoppar inte solvärme.

Utvändig persienner

Utvändig persienner kontrollerar ljusfördelningen och eliminerar blandning utan att förhindra ventilation. Persiennerna kan höjas på vintern och när det är mulet. Vinkeln på lamellerna kan justeras så att naturligt dagsljus avger efter behov. Allt detta kan fjärrstyras antingen manuellt eller med motor.Utomhusgardiner anses vara klara för väder och vind och ger bästa solskyddsmedel.

+ Tar upp utrymme och är lätt att använda.

- Svårt att rengöra i höga våningar.

Skärm (utanför rullgardin)

Utvändig rullgardin med perforerad duk håller solljus och värme ute. Dessa bör dock inte användas vid vindar över 8 meter per sekund. Täcken tar upp lite utrymme, och det blir inte insikt när det täcker fönstret.

+ Liten och enkel att använda

- Kan inte hantera tuffa väderförhållanden.

Källa: Norges Solskjermingsforbund.

ADVERT

Mest populära