All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Surrande liv i hagen

ner i trädgården till Helle Tangen i Baerum, delskygge under ett träd, sammanfattar det ivrigt omkring två vita kuber. Nu när dagen blåser det lite kallt, och även om solen skiner är spänning i luften nog att bina är lite orolig.

- De gillar inte norrvind eller åska. Då ringer de runt och är lite irriterad, ler Tangen. Hon har blivit mycket fascinerad av hennes liv och organisation.

- Visste du att bin berätta för varandra genom dans exakt där det finns pollen och hur mycket det finns där? De är så avancerade varelser att det är nästan omöjligt att tro!

Nybörjare

Denna sommar har varit den första av Tang som biodlare på hobbybasis.

- Jag har alltid varit intresserad av naturen och allt jag har att erbjuda. Jag bor i skogen och skördar vad jag vet från det omgivande området; svärd, kale och kål, för att nämna några. Det är förmodligen detta intresse som fick mig att prova en bok, säger Tangen.

Hon tillägger att hon bryr sig om den massiva bounty som har varit i USA och mellan Europa de senaste åren. Bina är mycket viktigt för att behålla artens mångfald i naturen. Döda bina dör också en mängd olika växtarter. I värsta fall står vi inför en global matkris.

Tang är inte ensam, men villig att bidra positivt. För biodling som en hobby har plötsligt blivit extremt populär. Birøtter kursen är fullt berömd innan den annonseras. Norska Biodlare rapporterar en fördubblad antal nybörjarkurser inom bara ett år, och Honningcentralen har problem att leverera tillräckligt med bikupor under högsäsong. Biodling är helt enkelt i skottet som aldrig tidigare. Därför bör du börja planera redan om du vill ha öl i trädgården nästa sommar. Birøkters kurs hålls av Birøters lagets lokala lag på vintern eller våren. Om du känner ditt intresse tidigt är chansen att du kommer att kunna delta i kursen och får de nödvändiga sakerna före nästa sommarsäsong.

Bienes Life

Bina fascinerar så många kanske inte är så trevliga. Deras små samhällen är extremt välorganiserad och insatsen är inte så liten imponerande. Bipolket, som kallas bin i en kub, kan delas in i tre grupper. På toppen av stegen är drottningen, den enda som lägger ägg i kuben. På sommaren kan hon lägga till upp till 3000 ägg om dagen. Detta kräver att hon blir bedövad av en "hoff" av jobbbjörnar som ständigt är på henne för henne; matar henne, häller och slickar henne rent. Arbetsbina är kvinnor utan fullt utvecklade äggstockar. De har ett antal uppgifter genom livet. städning, barnomsorg, amning, konstruktion, bevakning och inte minst bedömning av mat. Den tredje gruppen i kuben är dronorna. Dessa är manliga öl vars huvuduppgift är att kompisera med drottningen på sommaren.De kan inte laga sin egen mat. När hösten kommer, är de inte längre användbara. Honorna kysser dem ur kuben och luktar i döden.

Undvik att svära

Har du bikuber kan du inte tillbringa en lång sommarlov Kuberna kräver tillsyn ungefär en gång i veckan under den heta säsongen, det vill säga från april till september / oktober. Birøkterlaget säger att man kan räkna omkring 10-15 timmars arbete per kub per år, men nybörjare kan förvänta sig att spendera mycket mer tid i startfasen.

Förutom att hälla honung hela sommaren och se till att bin får tillräckligt med mat, består biodlarens uppgifter i stor utsträckning av att allting går som det borde i kuben. Bland annat handlar det om att se till att biorna lever och är bra och förhindrar att de svär. Sverming är vägen för biene att reproducera. När det finns många bin i kuben på sommaren kommer arbetarna att göra en ny drottning. Strax innan hon kryper ur sin cell, lämnar den gamla drottningen med hälften av alla bin i kuben och finner en ny plats i närheten där de bosätter sig. Detta måste förhindra björkodlaren.

- Bees från bikuber fungerar inte bra i naturen, och dessutom föredrar man att inte ha musslor i varje träd i trädgården. Och grannen kommer inte ha någon. Därför bör du ta hand om att svärmen inte startar. Jag upptäckte att de började bygga drottningsceller i sommar, och då var jag tvungen att skära bort dem för att undvika att svärma, säger Tangen.

Tangen anser att detta är en av de svåraste som nybörjare; att tolka vad som faktiskt händer inom kuben. Därför drar hon nytta av sin far.

- När jag deltog i kurser under björklagets lokalgrupp, fick vi alla nybörjare alla våra sponsorer. Det är bra att ha en erfaren biodlare i ryggen, säger Tangen. Hon har också en flickvän på laget. Även om bikuporna står i Tangens trädgård, är de två om arbetet.

- Det är bra, inte minst för att arbetet ger lite tungt lyft. En honungskaka kan ta från tre till sex kilo, och då har jag tio brädor per låda. Dessutom är det lite trevligare att vara två, säger Tangen.

Positiva grannar

Bikarna i Tangens trädgård ligger bra borta från grannarna. Ändå informerade hon alla i området om sina planer innan hon började.

- Jag pratade inte med någon jag skickade ett mail. Jag fick bara positiv feedback, och flera svarade att de till och med ville börja med öl, säger Tangen. Hon tillägger att bitbetet hon har är av det lugna slaget. De flyger inte med ett mål att stabla människor.

- Det sägs också att för varje bistånd man får, lever hon tio dagar längre, hon skrattar. Ändå använder hon skyddshandskar när hon arbetar med kuberna, det är nödvändigt när man står i mitten av biskopen.

Kostnader och belöningar

Som alla hobbyer kostar det lite att börja med öl. Repet har använt ca. 12 000 kronor på två bikuber, bifolk, utrustning och kurser. Men då får hon något tillbaka över sommaren.

- Det kan finnas några fina julklappar honung från din egen trädgård, för att inte tala om alla de läckra marinaerna du kan göra för sommargrillmat!Flera av oss nybörjare här i området har också samarbetat för att göra små glassprovning med varandra. Det är spännande att veta om honungen från min trädgård smakar annorlunda än honung från andra trädgårdar, tänker Tangen.

Enligt norska Birøkterlags statistik får norska biodlar cirka 25 liter honung per kub, men variationerna kan vara stora. Dronningens ålder, vädret och utkastet till basen, det vill säga vilka växter i närheten som bina kan extrahera nektar och pollen är några av de faktorer som påverkar mängden honung i kuben.

TRAVLE: Det är ett upptagen liv i bikupan. Här har de inte börjat fylla ramarna med honung. Bilden togs i juni.

HONEY ROOM: Här har bina fyllt en ram med honung och förseglade cellerna. FOTO: Privat.

SKRELLING: Tätningen måste avskalas innan honungen kan svängas ur ramarna. FOTO: Privat.

GRÖNA OMRÅDEN: Huset ligger i skogen. Bina har goda möjligheter att hitta nektar i området.

ADVERT

Mest populära