All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sommar i burkar

När snön ligger på Aaby-familjen i Asker, och det är några månader tills växterna igen prydar uteplatsen, börjar den pensionerade trädgårdsmästaren förbereda sommarsäsongen. Frö sådd, och i växthuset växer och växer det. Narve Aaby börjar säsongen genom att odla gamla växter och sätta nya pelargoner.

- Jag har en bok som jag har skrivit under åren när jag ska göra vad. Och jag följer datumen så, även om det finns mycket snö ute, säger Aaby.

- Det är lätt att förutsäga i tid.

Turid och Narve Aaby. Det gifta paret har gått ner grönsaks- och blommaproduktion till salu, men det är fortfarande varmt i ett av växthusen under vintern. Här är temperaturen jämnt mellan fyra och fem grader. Dagsljuset fyller rummet. Det ger idealiska förutsättningar för att blomstra i burkar. När det inte är varmare växer växterna till ett minimum. Och de behöver bara lite vatten ibland.

Att få sommarplanter till vinter kan vara svårt för de flesta, eftersom plantorna helst ska vara snygga och lätta, men de bör inte frysa. Det är nog mycket lättare att få om du har ett växthus eller en vinterträdgård. Men om du inte har någon plats att plantera genom vintern kan du köpa nya, säger fru Turi. Att få så stora och imponerande växter som de som pryder Askerterrassen kan vara svåra, men du kan ändå få mycket blomst gelé.

Just nu ser potplantorna ganska tufse ut. Narve Aaby tycker att det är bra att plantorna beskärs på våren. Att de ser lite ut bleknar ut genom vintern gör ingenting.

- Efter att ha lyckats hålla levande i växterna är det viktigt att skära av de långa, lätta skotten, betonar trädgårdsmästaren. Det kan vara frestande att hålla dem, men växterna blir långa och smala om det inte är gjort. När våren kommer fram i första halv mars, stiger temperaturen i växthuset till 15-18 grader.

Vänta!

Trädgårdarna undrar att plantera sommarblommorna för tidigt, tänker Turi och Narve Aaby. Även om våren kommer tidigt och det är varmt i vädret tar det vanligtvis bara några dagar innan det blir kallt igen.

Krukväxter i rad. - Nya växter finns i "inkubatorn" tills de löper ut. De är inte härdade, förklarar trädgårdsmästaren. En kall natt i mitten av maj kan enkelt bryta investeringen. Och om växterna inte tränar, kommer de att stagnera. Om du lägger ut dem för tidigt står de bara i stampe. Baksmell måste förväntas, varnar han. Det lönar sig att ha tålamod.

- Vi är glada att dekorera några blommablommor fram till 17 maj, men lägg aldrig de andra plantorna innan vi närmar oss juni, lägger till fruen.Jag tycker att det är en hel del anledningen till att de blir bra.

Slipper stängning

Turi Aaby tycker att det är bekvämare att ha en krukträd än traditionella blomsterbäddar.

- Du behöver inte luke, hon ler. Å andra sidan måste hon erkänna att det kommer att finnas fler vapen och avfall. Och hon betonar att det är viktigt att kontinuerligt välja bleka blommor - så växterna använder inte kraften för att bilda frökapslar. Gula löv är inte söta, så de måste gå iväg!

Att resa från plantorna kan vara svårt.

- De blir som små barn som måste stulen hela tiden så "barnpassning" krävs. Växterna behöver mycket vatten och gödsel, särskilt om det är varmt.

- De flesta gödselmedel är för lilla, kompletterar mannen. Det bästa är att bevattna med mildt gödsel hela tiden, tänker han. Det räcker att långsiktiga gödningsmedel matas med växter i amfibier, men då bör plantorna märkas.

Om du inte vill använda konstgjord gödsel kommer du att få både kycklingost och kycklingfjäderfä. Men kom ihåg att du måste vara försiktig med mängden i startfasen. Det här är en koncentrerad produkt, och det är lätt att svettas unga växter, förklarar Aaby.

God jord är en förutsättning för framgång med växter i krukor. Jordar med mycket grov fiber är bäst. Om torget blir för fint är det lätt att klappa när det vattnas. Det ser ut som "snus", säger trädgårdsmästaren. Han rekommenderar inte mark som erbjuds. Men dyrt land är inte alltid bra jord.

Regn kan förstöra

Det är viktigt att burkarna har hål i botten så att överskott av vatten kan dräneras. Inga växter gillar att stå i vatten. Då ruttnar rötterna. Om det regnar mycket, kanske du vill lägga krukorna under locket. Men taket kan orsaka att växterna får lite ljus. Ett litet ljus ger färre blommor.

- Det går inte att flytta de största plantorna under taket. Till dess att krukorna är för stora och tunga. Men jag har försökt att skydda växterna med paraply ibland, eller jag har gjort ett tält över blommorna, medger Turi Aaby. Jag har funnit att det är bättre att rengöra ordentligt när det slutar regna. Särskilt på avstånd, det ser bättre ut direkt.

Det finns stor skillnad mellan hur mycket regnväxter kan tåla. Om det finns mycket regn, brukar speciella pelargoner vara fula. En av Aabys favoritpar är Scaevola. Det kan tåla mest och rekommenderas starkt.

Denna artikel publicerades första gången 2006.

ADVERT

Mest populära