All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sommargaller

Det finns många saker att tänka på när man köper en ny grill. Ska det vara gas, kol eller el? Stor, liten eller bärbar? Ska det mest användas för att grilla korv, kotletter och hamburgare, eller vill du ha fler funktioner? Var ska det stå och hur ska det se bäst ut? Börja med att analysera dina egna behov, vilket gör det lättare att komma i kontakt med affären.

Om grillen ska användas på en liten balkong i ett block, storlek, stil och grillmetod är förmodligen viktiga saker att ta med. En liten kompakt grill stjäl inte för mycket av golvyten, och det är en fördel om det ser lite bra ut samtidigt. I många bostads kooperativ och fackföreningar har regler införts för grillning, vissa platser också gas. Då kan en elektrisk grill vara tillämplig. Observera att vissa bostadsbolag har ett totalt förbud mot att grilla, så kolla husreglerna innan du köper en ny bra grill.

Om du bor i en villa, kan du välja vad du vill - och det är nästan värre, för det är så roligt att välja mellan. Och nu när grillproducenterna börjar betona design utöver funktionen är valet ännu svårare. Grillen behöver inte längre vara dyster svart. Det finns nu emaljerade grillar i sommarfärgade färger och i elegant rostfritt stål.

Kol eller gas?

Men vad sägs kol mot gas? Grillguru Eivind Smith har tidigare sagt till Vi på villa att han skulle vilja grilla på gas som en kolgrill.

- Det är verkligen den tidpunkt som bestämmer. Om jag har lite tid är gas det bästa alternativet. Det blir varmt i motsats till en kolgrill som behöver en viss tid innan den når rätt temperatur. Men det är vanligtvis inte gas eller kol som bestämmer smaken, men hur man lagar maten, vilken typ av marinade eller grillolja du använder under vägen, sa Smith.

Och enligt grillproducenten Weber visar blinda test att de flesta inte smakar annorlunda om maten är tillagad på en gasgrill eller kolgrill. Således kan det finnas andra överväganden som kommer in här.

Någon gillar att känna att de grillar över öppen eld och tycker att det är hälften av grillens charm. Då är en kolgrill det rätta valet. Här kan du använda både kol och briketter. Briketter kostar vanligtvis lite mer, men de brinner längre och mjukare än kol.

Läs också:

Är du redo för grillperioden?

Du har en grill, du har kol eller gas, och du har mat. Men har du allt annat?

Andra tillåter att grillning ingår i vardagen under sommarsäsongen, och det är bättre att komma igång med matlagning efter arbete. Du får det med en gasgrill. Och om du verkligen gillar grillar, kan du förlänga grillperioden med många veckor. Med en gasgrill och en digital stek termometer som varnar när köttet är klart kan du låta maten styra sig på grillen ute i kylan medan du bor inomhus.

Hur stor?

Storlek är också en punkt att tänka på innan du köper grillen. Livsstil och antal familjemedlemmar bestämmer vad som är fördelaktigt. Om du har ett aktivt liv där du fortfarande är på språng kan kanske en mindre grill vara ett bra alternativ. Med en lätt och liten grill är lätt att ta grillen med kabinen, på stranden eller flytta den från en uteplats till en annan.

Men om du har ett socialt liv med många besökare som pop, gillar att hålla sommarfester, eller har tonåriga barn med hungriga magar och många vänner, kan en grill med viss storlek vara lämplig. Du kan få högfett kol eller brikettgrillar, men de flesta av de stora grillen är konstruerade för gas.

Du får också riktigt stora grillar som är ungefär som ett utomhuskök själv, med möjligheter till rotisseribrenner, rök box, sidobrännaren, sidobord, verktygs krokar och krydda rack. Med dessa grillar är det knappast den sak du inte kan laga på grillen.

ADVERT

Mest populära