All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sommar lycka hela året

- Min fru som växte upp i Sydafrika, savnervarmender. För att hålla henne i Norge är en vinterträdgård smart, OlavWentworth humbles.

Men från skämt till allvar har vi länge drömt om detta båda. I sommar besökte vi en kompis som bor i Stockholm och såg en tidning med inspirerande omnämnande av det viktorianska inspirerade vinterträdgården. När vi kom fram den 2 augusti 2008 ringde vi huvudkontoret i Sverige och beställde det lilla huset på 15 kvadratmeter. 1 november samma år ligger huset i vår trädgård på gjutbetong. "Grundmur" är byggd av tegelstenar. Tak och väggar består av 4 mm härdat säkerhetsglas med aluminiumram. På sommaren, när solen är störst, öppnar taket automatiskt upp och om igen med en inbyggd styrmekanism. Det här är smart att styra temperaturen.

- För tillfället är vårt lilla extrarum så nytt för oss att vi inte har upplevt sommarsäsongen ännu, något vi ser fram emot, säger paret. Just nu använder vi vinterträdgården som nattklubb. Då lyser vi ljus som är tätt förseglade nära fönsterkarmarna och då är det extra atmosfäriskt att vara här.

- Vi ser fram emot fredagskvällar, så vi slappna av i alla våra goda stolar och njut av ett glas vin och prata tillsammans. Vi läser och lyssnar på musik också, i romantiskt ljusstråle. "Resten i vinterträdgården är verkligen det goda livet för oss. Här sänker vi axeln och här njuter vi av livet. Vi har heltidsjobb både för två och tre barn i åldrarna 7, 9 och 12, så dagarna är ofta långa.

Happy vinterträdgård ägare: Paret Wentworth insåg nyligen sin dröm vinterträdgård, som de gläds över att använda som extra vardagsrum på vintern. Totalt nådde vinterträdgården cirka 300 000 inklusive förtöjning och montering.

Lush oas i term

Hittills har vi endast ett fåtal växter här, ett olivträd och en druva anläggning med grape Merlot som vi hoppas kommer att sprida grenarna sin uppåt och utåt tak så småningom.

-Vi ser också ett citronträd här, säger Michelle. En liten kryddaträdgård med rosmarin, timjan och oregano är också något vi drömmer om. Planen är att odla växter från frö här från februari / mars som vi kan lägga in i trädgården i början av maj. -Vi ser verkligen fram emot sommarsäsongen. Nu fungerar vinterträdgården som ett extra vardagsrum. Vi har värmekabel i golvet som är fullt upplysta när det är kallt ute. Dessutom använder vi en värmare för att hålla rummet bekvämt nog att stanna på vintern. Mängder ljus gör oss också bekväma inomhus när det blåsar och är kallt ute. För att göra golvet lunche har vi lagt ett filt över betonggolvet. En vit schäslong och en vit stol från Ikea och en stående lampa är alla fast inredning hittills.

- Jag är upptagen med att inte överdriva här eftersom rummet inte är stort, säger Michelle. För sommaren kompletterar vi bara med ett flikbord och ditto stolar. På framsidan av vinterträdgården finns en ny uteplats för grill. Om det regnar vi kan sitta på torra land under tak och äta utan rädsla för att bli blöt med regndroppar ...

Enkel byggprocessen

- När vinterträdgården bör höjas på webbplatsens högsta punkt utan direkt väg befallde utmaningarna att få på placera betongsålar för byggnaden. Lyckligtvis löstes detta med hjälp av en släpvagn med en slang på minst 30 meter. Härifrån pumpades flytande betong i formen bestående av en lecafirkant.

- Den tyngsta jobbet var faktiskt förbereda webbplatser och gör underlaget tillräckligt nivån för fundamentet som består av danska tegel kunde byggas.

- Vinterträdgården levererades till dörren av en kranbil som lyfte alla delar på plats. Lyckligtvis använde vi inte en lastbil. Det skulle dock inte ha nått platån där konservatoriet skulle stå. Tre män spenderade 60 timmar från måndag till tisdag för att bygga upp byggnaden. Det var därför ganska snabbt att ha vinterträdgården byggd. Vi är glada över att arbetet gjordes av professionella hantverkare, eftersom en sådan byggnad är komplicerad att skapa sig själv.

Vi använde ett murverk för att mura upp tegelväggen och att kuka betonggolvet. De gav också el i byggnaden. De montörer som sätter upp vinterträdgården har gjort ett bra jobb, de har utbildats genom det svenska företaget.

- Vi slappna förutom omfattande meddelande till grannar att det är tillåtet att sätta upp en byggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att bygga program och anmälan till grannar om byggnaden är 4. 5 meter från grannens tomt. På ett ställe gränser konservatoriet bara 1,5 meter från grannens tomt och vi var tvungna att meddela. Lyckligtvis fick vi grönt ljus från nästa dörr. "Vinterträdgården har verkligen träffat," sade paret. Att uppehålla sig här måste vara "bra medicin" mot vintertrötthet ...

Mer information om uterum:

Hartley Botanics vinterträdgård

återförsäljare av Vänster Trädgård

www. vanstatradgard. se

Vito Winter Garden

tel. 62 36 94 00

www. vito-uterum. nej

Glasco Winter Garden

tel. 926 59 000

www. Glasco. nej

Green Focus

tel. 38 18 38 18

www. grontfokus. nej,

Santex

tel. 64 83 22 10

www. Santex. se

Elgesem Winter Garden

www. Elgesem. com

tel. 33 47 84 44

Bøcon AS

www. Bocon. com

Tel. 51 95 88 20

Se också:

att skapa din egen trädgård damm

En trädgård damm behöver inte vara mer kvadratmeter stora, möjligheterna är även med lite utrymme.

ADVERT

Mest populära