All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Dumma förlorade nycklar

Text: Dag Erik Kongslie

På en jogging år 2009 blev en tandläkare i Bergen av med nycklarna när han tog av säcken för att torka. Fliken han gjorde var att lämna väskan så att den var obevakad under en liten stund. När han kom tillbaka, var väskan, som innehöll nycklar till lägenheten, jobbet och legitimationen, borta. På sin arbetsplats valde gårdarna att byta alla lås i byggnaden. Lite visste han att nycklarna gick till hela byggnaden och att han skulle hamna i en strid där det fortfarande är oklart vem som är ansvarig. Jordbrukare tror tandläkaren och arbetsgivaren måste komma överens om vem som ska betala. Åsikterna är mycket uppdelade

Vem har ansvaret?

- Att förlora sina nycklar är vanligtvis oproblematisk, eftersom det är mycket svårt att ta reda på var nycklarna hör hemma. Problemet uppstår när du förlorar dem med något som kan identifiera var nycklarna hör ", säger Anders Leisner, advokat i bostadsrättsföreningen.

Frågan är om du bara behöver byta nyckeln eller om du är ansvarig om det finns en systemnyckel som leder till fler dörrar.

- Om du blir ansvarig för skador eller beslut fattas av graden av försummelse. Att lägga på en väska eller handväska ur syn är oaktsam. För det andra måste man överväga om du är ansvarig för följande av din försumlighet, "fortsätter Leisner, som visar ett exempel.

- Om du lämnar bilen med nyckeln och någon stjäl den är du självklart ansvarig för din egen bil. Men är du ansvarig för att biltyven kör bilen till en lokal skoltransformator och stänger av kraftverket? Fråga Leisner.

- För att du ska vara ansvarig för skador är det inte bara att vara försumlig men följaktligen också att förväntas. Således borde det vara direkt kopplat till din åtgärd. Därför är det också naturligt att fråga om personen som förlorade nyckeln kan klandras för nyckeln till flera dörrar i byggnaden, säger Leisner.

Håll Smart

Eftersom det inte är lätt att göra fel i sådana saker. Därför kommer man att överväga tidigare domstolsbeslut för att få en jämförande grund. Kvinnor med nycklarna i väskan är inget undantag. Det är riskabelt att ha alla ägg i samma korg.

- I sådana fall måste man använda enskild bedömning. De kommer alltid att vara väldigt olika. Du kan inte göra en slutsats i förväg, men jag vill tipsa dig när du behöver hålla huvudet när du behåller dina tillhörigheter. Att hålla nycklar och ID-dokument på samma plats kan vara så dumt som att hålla kreditkort och koder tillsammans?

ADVERT

Mest populära