All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Kraftig ökning av vägglöss

Skadedjurstatistik för 2014 visar en fortsatt ökning av årliga mordkampen.

Från 2007 till 2014 har antalet registrerade årliga mord ökat med över 300 procent.

Detta rapporterar Folkets institut.

Vi reser mer

Statistiken sammanställs i samarbete med ett antal skadegörare, vilket ger en omfattande översikt över det registrerade antalet skadedjur av tio utvalda insekter.

Detta ger värdefull information om vilka insekticider som är ett stort problem, när året är det mesta av dem och hur skadedjursläget utvecklas över tiden.

Väggdjur är bland de skadade insekterna. Norska folkhälsoinstitutet håller ett särskilt vakande öga på.

De spridas med resebagage, transport av begagnade möbler, annat boende och begagnade sängkläder.

Arten finns oftast på platser där det finns en stor mängd människor, som hotell, stugor, vandrarhem och studenthem. Om du har bott på ett sådant ställe ska du kyla eller värma bagaget innan det tas in i hemmet.

Härifrån transporteras husdjuren vanligtvis till nytt boende eller privata hem.

När myrten först har etablerat sig i ett rum, kan det på egen hand sprida sig till flera rum eller andra lägenheter i samma byggnad.

Blodsugare

Sällskapsdjur suger blod och är nära kopplade till människor. Buggar brukar odla människor på natten och suger helst blod på platser som inte är täckta av kläder.

Ett vuxent väggdjur suger blod i 5-10 minuter. Genom regelbunden tillgång till mat suger veggiesna blod varje vecka vid rumstemperatur.

Det finns en stor enskild skillnad mellan mänsklig känslighet för vägguppslamning. Vissa får kraftiga klåda, medan andra får mindre eller ingen reaktion.

Gårdsdjur överför normalt inte sjukdomar till människor, men betten kan vara mycket irriterande. Om du får mycket klåda i bett kan detta leda till sekundära infektioner.

Denna parasit var tidigare en stor pest i Norge, men med hjälp av nya insekticider blev lantbruksdjur nästan utdöda på 50-talet.

På grund av resistens mot insekticider och ökad reseaktivitet har förekomsten av blötdjur ökat

över de flesta delar av världen under de senaste 15 åren, även i Norge.

Där du sover

Djuren är rödbrun och har en oval och mycket planad kroppsform och är 5-6 mm lång och 3 mm bred.

Ägg är 1 mm lång och gulaktig vit.

Förökning och utveckling är starkt beroende av temperatur och näringstillträde. De lägger vanligtvis 1-2 ägg om dagen och kan producera 200-500 ägg under sitt vuxna liv. Det tar 4-21 dagar innan ett äggluckor.

Vid optimal temperatur, dvs 28-30 grader och en fuktighet på 75-80% RH, varar hela livscykeln fyra till fem veckor. Vid låga temperaturer kan utvecklingstiden vara ett år.Verksamheten stannar när temperaturen sjunker under 10 ºC.

De sover först och främst somna och gömmer sig i sprickor och små hålrum.

De kan också gömma sig från baksidan av skåp och bilder, sprickor i panelen, bakom listor med golv, tak, dörrar eller fönster, bakom den lösa tapeten, uttaget, bakre ledningar eller rörbeslag.

I hängmattorna hittar du tomma hudar, äggskal och utmatning, förutom levande och döda individer. De svarta excrementen är ofta det enklaste att hitta, och det är därför tillrådligt att leta efter dessa.

Gör detta

Vertebratens biologi bidrar till att bekämpa kampen. De kan överleva länge utan mat, har många gömställen och kan gå mellan rum och lägenheter.

Du kan försegla sprickor och öppningar, såväl som frysning och värmebehandling. En effektiv kylbehandling som dödar ägg, nymfer och vuxna blötdjur görs genom att frysa föremål vid -18 ºC i 3 dagar. Frys eller frys kan användas.

Värmebehandling kan utföras i en bastu, torktumlare, torktumlare eller specialtält för väggbehandling. Temperaturen måste vara över 50 ºC i några timmar

Rengör försiktigt, använd kiseldioxidpulver och kiselgur. Dessa pulver dödar genom att skada insekterna och torka ut dem.

Det är emellertid svårt att genomföra effektiva strider på lantbruksdjur, och det är därför fördelaktigt att söka professionell hjälp.

Det finns många företag som hjälper dig med detta.

Du kan också ringa "Skadad telefon" varje vardag mellan kl. 13. 00-14. 00. Anställda vid avdelningen för skadedjurskontroll vid Norska folkhälsoinstitutet svarar på alla möjliga frågor om skadedjur. Telefonnumret är 21 07 77 00.

ADVERT

Mest populära