All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Höga krav på golvfärg

En färg för golv har en annan funktion än en färg på en vägg.

- Den största skillnaden är att en golvfärg måste klara sig mer. Här måste du gå och gå, och golvet kommer fortfarande att vara bra över tiden. Dessutom måste man ta hänsyn till allt du kan spela på golvet. Man måste kunna spilla kaffe eller rödvin utan golvet förstörs, säger Helge Berthelsen, produktansvarig för TreStjerner på Scanox.

Omfattande tester

När en ny golvfärg ska utvecklas kraven strikt och det gjorde omfattande tester innan en ny produkt släpps ut på marknaden. Produktutvecklingen börjar alltid i laboratoriet där kemister och laboratorieingenjörer börjar göra färg formuleringar baserade på en bred variation av råmaterial och komponenter som alla bör bidra till bästa möjliga produkt. Ofta arbetar många olika sorter under vägen innan den nya golvmålningen är klar.

under utvecklingen undergår en ny golvbeläggning olika testtillämpningar i laboratoriet, både för att testa och justera appliceringsegenskaper och för att efterlikna den förslitning, till vilken en sådan produkt kan utsättas för över tiden - en sådan tid, med fukt, grus, sten och smuts. Slitstyrka, repstålighet och vatten- och kemikalieresistens är viktiga egenskaper hos en högkvalitativ produkt, berthelsen förklarar. Färgen mäts också mot andra produkter, såsom lack, andra golvfärger och väggmålningar.

När laboratorietestet har slutförts ligger testgolvet i områden med normal trafik. Här mäts slitstyrkan igen med avseende på skor, repor och rengöring. "Praktisk provning är ofta det viktigaste eftersom det är mer verkligt," fortsätter Berthelsen.

Måla träverk

En hårdfärg är inte nödvändigtvis en bra golvfärg. Träd, särskilt tall, är rörliga. Träet pågår och avger fukt som fukt och temperaturförändringar i rummet, vilket därmed krymper och expanderar.

- Om färgen är för svår, kommer det att bygga upp spänningar i tallgolvet. Det kan leda till att ge stora luckor mellan några av de brädorna, till exempel längs vart femte tabeller eller att i värsta fall, att finna att alla tall bord sprickor i mitten. En golvfärg måste ha förmåga att bursta naturligt i lederna, säger experten.

Vattentätt och bättre

Vattentäta lösningar kommer till de flesta ändamål, och golvmålning är inget undantag. De allra flesta tillverkare har vattentät golv som en del av sitt sortiment, och det här är inte enbart på grund av nya EU-direktiv. Det finns ett antal fördelar med vattenburna golvbeläggningar, och gamla myter som traditionella oljefärger är bättre är i färd med att raderas.

- I början var det en klar skillnad, men många år har gått, och tillgång till teknik och råvaror är nu så bra att vattenfärgad färg matchar lösningsmedelsbasen, berättar Berthelsen.

Vattentäta färger är mer miljövänliga för dem som arbetar och de som tillverkar färgen. Det är bekvämare att arbeta eftersom det luktar mindre och det torkar snabbare.

- Tidigare avger vattentäta färger skadliga gaser under lång tid, men det är helt fel. Den teknik som används idag innebär att detta inte längre är fallet, avslutar experten.

ADVERT

Mest populära