All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stela stil

Aase Thorstensen och mannen Harald hade länge letat efter en gammal stal. De ville ha något speciellt. De kom först över prospekt till en härlig fjällgård som rehabiliterades av säljaren, bevarande expert Else stegpinnar Rønnevig. Tyvärr fick de inte det här, men det var fortfarande hopp.

Ägarna hade kontaktat bevarandeexpert Else Sprossa Rønnevigunderveis i budrundan. Om de skulle komma på något annat som hade potential, skulle hon hjälpa dem att göra rätt drag för att få upp den ursprungliga och enkla som de tyckte så bra med sin ömma.

Hittade platsen

Paret hittade äntligen ett gammalt ljud med möjligheter. Men det var ganska mycket förändrat från originalet. Den tidigare ägaren var en hobby-anfallare och hade gjort många underbara dekorationer, som kan vara lite hårda, tänkte paret. Men platsen gjorde ett intryck. Tomta hade en enastående utsikt över Jotunheimen, som vid utsikten skenade som Soria Moria vid horisonten. Och nedan speglade Øyangen, tinker med bara några krusningar på ytan.

- När vi kom upp till stallet på första vintern var det över 30 kalla grader ute. Efter intensiv avfyring var 30 värme i den, men det stod i viloläge. Längs golvet drog det grovt. Även kuddarna i soffan frös till väggen, skrattar Aase Thorstensen. "Vi såg att stugan kunde formas över tiden. Det ligger mitt i ett aktivt område där kor och får betar runt gården här. Vi tyckte att det var rätt att hämta några av originalet, säger Aase.

STILRENT: En gammal hopfällbar säng lämnades också i stugan. Aase har varit medveten om att inte lägga till för mycket färg till den delikata inredningen. Här är vackert träverk mot lätta tyger och olika material. Foto: Foto: Jan Larsen-S

förbättras: På berget gården fanns det ingen traditionell härd, men i vardagsrummet stod en grov murad spis med avgaser även för kamin och fotogen brännare. Formen bevarades, men alla väggar renoverades och skiffer ersattes i lera. Foto: Foto: Jan Larsen-S

RYMLIG: Vardagsrummet är rymligt med vackra gamla timmerväggar och fantastisk utsikt över Jotunheimen och Øyangen. Paret har mött något nytt och något gammalt. Foto: Foto: Jan Larsen-S

Åter

Färgkoder

Köks: Väggar: Gammelrød, NCS 6030-Y80R

Tak: Almond Vit NCS 0502-G50Y

gröna sovrummet: Väggar: Lavgrønn NCS 4010-G50Y.

Golv: Havregrå NCS 1010 Y20R

Färgkoder Allbäck Linoljefärg

Øyangstølen är från 1926 och var tidigare hem ont för jordbruks Søre Rogne. Lyckligtvis fanns bilder av de stulna inuti stugan, så de kunde se hur det var ursprungligen. Således kunde de med gott samvete lösa vad de menade att förstöra uttrycket.

Ett klocktorn togs ner, vilket innebar att de fick huvudbyggnaden att grova för mycket. Sedan skar de av de dekorativa kanterna på fönsterluckorna. Men inuti behövde de också göra lite grepp. Först och främst var de anslutna till elnätet. Så golv måste isoleras. Under hyllan på 1950-talet i vardagsrummet och i köket var det ett vackert, bredplanat golv. Bord för bord togs upp och skickades till Asker. Varje hyllning var grönvasket, innan den återfördes till stugan igen.

Moss används som isolering mellan stockarna i väggarna, som också är mycket väl anpassade. "Den gamla isoleringen, nititfarkosten och de nyisolerade golven ger idag stadig och varm värme, till skillnad från första gången här uppe.

Skarp förlängning

ENKEL, MEN FUNKTION: Köket har genomgått en omfattande uppgradering. När de gamla golvbrädorna togs upp byggdes nya köksredskap och en gammalblå målad bänk hittades på webbutiken Bitten Antikk på Skarnes. Det finns inget vatten i det, så familjen hämtar detta från brunnen i hinken. Foto: PHOTO: Jan Larsen och privat

Matsalen: Skåpet till höger köptes på en begagnad marknad i Sverige. Bänken köpte paret på auktion från målaren Jakob Weidemanns gods. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

Aase och Harald hade samma syn på hur de stulna skulle vara, men de hade olika uppgifter att nå. Harald är utövaren. Han har löst alla utmaningarna. Aase är en estetiker och visste hur hon vill ha det. Och i tvivel kallade hon Sprossa.

Drömhytten betecknade Gunnhild själv

Hon är nu i stämningen för att ge lite mer råd. För familjen saknar ett bad. Samtidigt måste de göra något om förlängningen som har upprättats under senare tid. Det har stavat starkt och många grader ur väggen. Det är faktiskt lite yr om du kommer in i rummet utan att vara förberedd.

När extramaterialet ska ändras kan det också erbjuda ett större matsal med utsikt över Jotunheimen. Med hela familjen i huset, fyra barn och vänner blir dagens lösning för liten.

Inkluderat boende

När familjen tog över, levde de också; härliga bänkar, stolar, sängar, bord, kuber och smör - men också något som kan återvinnas. När det rensades kunde de börja tänka hela. Det fanns sport som följde med auktioner och använda marknader.

Helvete olyckligtvis

Stølen kallades Øygangsbu vid den tiden, men det blir nog med Øyangstølen att följa platsen.

SOVRUM: Ursprungligen fanns ett sovrum, ett litet kök och ett vardagsrum på avföringen. Detta är sovrummet som vetter mot vardagsrummet. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

BEVART: Entréhallen utökades på 1970-talet med ett litet gästrum. Sängen hittades på Skarnes och visar generations färgschema. Aase och hennes mamma gör de vackra träbelysta lamporna. När Aase fick sitt första sommarjobb köpte hon ett gammalt slagfält för pengarna, och hon har varit intresserad sedan.Hon har hittat en säng, handfat, skål och servett i sin skattejakt runt om i landet. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

FINE FÄRGSPEL: I sovrummet i den lilla förlängningen används den låggröna med havregryn på tak och golv. Alla färgingångar har Aase och Harald mottagen av Else Sprossa Rønnevig, som har rehabiliterat ett ljud i området. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

"Det var otroligt roligt att forma och reproducera lite av det som ursprungligen var. Naturligtvis kan allt inte återföras, men det har just blivit det sätt vi drömde om, säger Aase.

Else Sprossa Rønnevig tycker att det är riktigt bra att familjen inte fick det lilla bullret hon sålde. Eftersom det var cirka 35 kvadratmeter. Aase och Harald har fyra barn och det kräver sin plats.

- Jag ser idag hon har rätt. Jag var ledsen att vi inte fick det stulen, men vi kan säkert leva med den här ersättningen, ler Aase.

Läs också:

Här är de coolaste inre scenerna

Hur man klagar över hantverket

BAKGRUND: Øyangstølen ligger 940 meter över havet till Øyangen. Stølen tillhörde Søre Rogne gård, men har fungerat som stuga sedan 1930-talet. Aase och Harald har tillbringat varje ögonblick på att återskapa några av idyllerna. När de tog över, tog de bort ett klocktorn som grovt över den lilla byggnaden. Foto: FOTO: Jan Larsen-S

DOKUMENTATION: En gammal bild av stugan från när den stal. På senare tid har den lagts till en förlängning som nu har blivit förseglad och behöver därför bytas ut. Men huvudbyggnaden består och är av god kvalitet. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

Smart grepp som gör ditt vardagsrum bättre

Vissa sushibett borde hålla dig borta.

ADVERT

Mest populära