All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Rätt kakel på rätt plats

Interiørarkitekt Wenche Aurland rekommenderar att tänka lite om rummets storlek och kvalitet innan han flyttade till köpet av plattor. Hon ger oss några bra råd som kan hjälpa till i beslutsprocessen:

 • Höjd och bredd till kakel är ganska logisk. Liggande rektangulära plattor förlänger rummet och gör det lite bredare. Rummet är dock också lite lägre i höjd och motsatt med horisontella plattor. Den sista är sällan en titt, vet inte om jag har sett det faktiskt.
 • Kakelens färg är som med färg. Ljusa färger förstorar och mörka färger gör rummet optiskt mindre.
 • Du kan markera formen av plattan med kontrasterande färg på lederna, men med små plattor, verkar detta röriga och mycket vägar minskar rummet.
 • Var försiktig med att bryta upp med olika kakelstorlekar. Det kommer bli svårt att hitta en balans i rummet om det finns för många storlekar. Många kontraster i små utrymmen rekommenderas inte, till exempel många olika typer av plattor, mosaik och färger. Ju färre varianter, nyanser och färger desto bättre blir resultatet.
 • Stora leder är inte nödvändiga även om man har stora plattor. Om du väljer stora plattor med små leder är rummet mycket större.
 • När du väljer plattor, kom ihåg att det vanligtvis kommer att finnas möbler i rummet.
 • Belysning är också viktigt för kakelvalet. Blanka kakel reflekterar ljuset och gör det svårt att tända rummet. Mattplattor stänger av ljuset, och det gör också mörka plattor. Det är viktigt att komma ihåg, särskilt i badrum där man vanligtvis inte har stora fönster Om det finns fönster i badrummet det företrädesvis täckt till. En tumregel i badrummet är att använda ljusplattor på grund av ljuset.
 • En väggplatta gör rummet mindre och förkortar väggen.
 • Oavsett kakel typ och färg rekommenderas att man använder ett tonalt tonat tätningsmedel. Var
 • notera att man använder två olika typer av plattor och samma tätningsmedel, så att resultatet blir väldigt annorlunda.
 • Hur man uppfattar rummet beror på hur färg och kakel en användare är.

Tile typ och egenskaper

De flesta flis och klinker typer som produceras av lera, lämnade i formar, torkas och bränns. Kan läggas som de är eller glaserade. Kakelplattor klassificeras genom gjutningsmetod, vattenabsorption (porositet), frostbeständighet och hållbarhet (PEI). Porositeten hos plattorna och substratet påverkar kraftigt härdningstiden och färgegenskaperna hos den färdiga fogen. Ju mer porösa substrat och kakel är desto snabbare är härdningen och de svagare lederna. 0, 01% vattenabsorption innebär att kakan är mycket tätt, vilket i sin tur gör det svårt att lima. Sugande ytor och kakel ojämnt över en yta kan resultera i "flammande" färger i fogen.

våtpressad kakel som produceras av lera ger relativt poröst material och har en vannaborbasjon, vanligtvis mellan 0-6%.Kaklade kakel visas både glaserade och olagrade och används huvudsakligen för golv.

Granitkeramik har extremt låg porositet. Vattensugning är ofta mellan 0, 01-0, 5%. Vanligtvis omärkta, men verkar också glaserade och polerade. Tillverkas i stora format med mycket god noggrannhet. Används på stora våningar och ute.

Löv och terrakottaplattor har ofta hög porositet. Vattenabstraktionen är vanligtvis 6-10%, men kan också vara så mycket som 20%. Leire-plattorna är olastade och har en rustik karaktär med relativt låg noggrannhet.

Mosaik är glaserade eller obelagda kakelplattor i mindre format. Monteras online eller i papp i form av lakan. Mosaik som står i konstant kontakt med vatten (till exempel i poolen eller våtrummet i offentliga miljöer) måste monteras på kartong / plastfolie.

Glasmosaik liknar mosaik men är gjord av glas!

(Källa: Lancaster Stores)

Gör jobbet själv

Beräkna mellan 5 - 10% avfall på plattorna (Obs! Strimlor verkar bättre på golvet än i vägg). De flesta butiker återbetala pengarna för oöppnade paket och materialpaket. För att få en uppfattning om hur rummet kommer att vara, är det möjligt att använda de rymddesignprogram som många leverantörer har på webben.

ADVERT

Mest populära