All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Kakelugn - Varm värmekälla

Kaminens historia sträcker sig mer än 700 år tillbaka, men det var i mitten av 1700-talet att den typ vi känner idag utvecklades.

Det var den träkris som rådde i Sverige då det var orsaken till att ugnarna eller de svenska ugnarna, som de kallas, kom tillbaka till ära och värdighet.

Uppfinningen som sådan är en genredragning och gav den som den mest ekonomiska formen av trävärme som existerar. Det gör kaminen till ett lämpligt alternativ idag, med elpriser som sträcker sig till astronomiska höjder.

- Kaminen är drottningen bland ugnar, säger Tore Johnsen vid Arendal Uppvärmningscenter.

- Det är både en möbel och en bra värmekälla. Förmågan att lagra värme är unik, och det utnyttjar träet optimalt, säger Johnsen.

- Det är inget bättre än att värma på spisen efter dagens slut, säger Heidi Schrøder.

En heminredning

Fortfarande hittar du gammal klenodier från kaminens glans. Det finns flera hantverkare som samlar gamla ugnar och som kan montera dem ordentligt igen.

Men flera tillverkare har också startat ny produktion av kakelugnar - både kopior av gamla modeller och nya utgåvor anpassade till moderna hem.

- Vi märker en ständigt ökande överklagande hos personer som vill investera i en kakelugn, säger generalchef för Kakkelovnspesialisten Heidi Schrøder.

- Vissa människor tycker mest om ekonomin, medan andra är oroliga över den estetiska. En kakelugn är en inredning för alla hem, tycker hon.

Kort avfyrningsperiod

Det är kaminens förmåga att lagra värme som är den stora fördelen. I stället för att värmen strömmar direkt in i röret, röka i en kakelugn genom ett förnuftigt system med meterlånga röklöpningar. Dessa passerar genom värmeabsorberande sten och lera som håller på värmen under lång tid.

Efter en relativt kort uppvärmningsperiod förbli kaminen varm i ca 10-12 timmar, helt upp till en hel dag innan den behöver renoveras.

- Vi har investerat i en kakelugn hemma, säger Heidi Schrøder. "Vi lägger in en omgång av trä på morgonen. Det brinner upp om en halvtimme och fortsätter att värma upp huset fram till sent på kvällen. Då kan vi elda igen och värmen kommer att gå till nästa morgon.

Bortsett från de kallaste perioderna behöver vi inte någon annan uppvärmning i lägenheten.

Väggar upp på plats

Om du vill få en kakelugn finns det en mängd olika sorter och storlekar att välja mellan. Det finns både runda och rektangulära plattor.

Vissa är belagda med kakel (plattor), medan andra är enklare, med plasterade ytor. Ugnar säljs även för egenföretagare.Om du tillhör den sista kategorin, kom ihåg att ugnen måste vara typ- och miljömässig godkänd och att du måste skicka ett byggnadsmeddelande till byggnaden i den kommun du bor i.

När du bestämmer vilken utgåva du föredrar, kommer experter hjälpa dig med nödvändiga detaljer.

De gör först ett hembesök för att titta på ugnsstommen. En kakelugn är tung och golvet kan behöva förstärkas. Då kan monteringsprocessen börja.

Ugnen är murad på plats - ett jobb som tar en till fem dagar. Efteråt måste den torka i minst fyra veckor innan du kan avfyra den.

Sparar kraft

En kakelugn kostar från 30 000 kronor och uppåt. Dessutom kommer monteringskostnaderna att inkluderas.

En relativt stor engångsinvestering, men titta på hur mycket du kan minska din elräkning, det borde vara möjligt att spara det inom en rimlig tid.

En tumregel säger att om du brinner 12 kilo per dag utstrålar ugnen 1700 watt per timme. Dessutom har ugnen en effektivitet på 87 procent, vilket innebär att den använder träet på ett mycket bra sätt.

En kakelugn hjälper också till att rädda miljön.

Läs också:

Håll värmen med infraröd värme

Solen har alltid värmt oss på marken - det schweiziska företaget infraSWISS AG har tagit in. De har utvecklat en värme teknik för bostäder och ...

ADVERT

Mest populära