All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Cranes - en härdig och lätt perenn

Fakta om Geranium

norska namn: Geranium

latinska namnet: Geranium

engelska namn: Grip Bill

Populära arter <999 > Geranium Phaeum: Svarta röda kronblommor. Finns även med vita, grå färgade, lila och rosa blommor

  • Geranium Rozanne: stor, blå-violetta blommor
  • silkesnäva: Hvitgrå, 15-20 cm hög
  • Origin

Geranium är en växtfamilj i Geraniaceae och omfattar över 400 arter runt om i Europa, Asien och Nordamerika. Växten finns mestadels i tempererade områden. Storkenbb växer främst i den östra delen av Medelhavet, men växer också i bergen i troperna.

Utseende

Storkenbb finns i många olika varianter; från små, topping plantor till ganska höga perenner. Storleken på storkbenen varierar kraftigt mellan 15 cm och 60 cm.

Bladen är handnärda och de symmetriska blommorna brukar koppla ihop på tunna stammar. Dessa löv är särskilt distinkt med olika mönster.

Storkenebb är mycket väl lämpad för jorddäckande perenner, på grund av den täta och kompakta bladväxten ner till marken.

Blommorna kan vara både enkla och halvfärdiga och finns i flera färger: rosa, vit, blå och lila. Storkenebb i röda toner är den vanligaste.

Säsong för blomning

Blomman beror på arten. Geranium phaeum blommar till exempel i maj och juni, medan Rozanne blommar från sommar till frost.

Storkenebbs blomning sträcker sig vanligtvis under några månader på sommaren.

Plantering och flytta cranes

Geranium kan planteras under hela året, med undantag för perioden frost i marken.

Det krävs inte hela kunskapens värld för att plantera storkenebb. Börja gräva ett växthål som är tillräckligt stort för att hålla växtens rötter utan att böja.

Lossa marken längst ner på växthålet så att rötterna blir enklare att fästa. Placera växten i hålet, fyll i jorden och tillsätt vatten. Avsluta genom att klamra jorden fast runt växten.

Växtavståndet mellan varje växt bör vara ca. 25-30 cm.

Du kan också dela och flytta StorkenBb. Bästa tiden för både delning och rörelse är på hösten när jorden fortfarande är varm och fuktig.

Grobunn

Storkenebb trivs bäst i torr och ospecificerad jord. Om du tror att jorden är för lerig, gärna blanda upp det lite sand - men inte för mycket, eftersom anläggningen behöver också en hel del näringsämnen från marken.

I övrigt överlever storkenebb nästan överallt och uppfyller inte de höga kraven på jorden. Norska trädgårdsgruvor är vanligtvis tillräckliga för att storkenebb ska trivas.

Skötsel av cranes

Geranium är med på listan över de ganska enkla perenner och inte kräver mycket vård.Växten är hård och oproblematisk att göra med den. Det överlever vintrar, eftersom det kan motstå frost. Ändå vänligen ha på dig vintern.

Bevattning och befruktning

Storkenebb är utrustad för att motstå torkningstider och växter som står utanför behöver inte vattnas.

Om växten är i en näringsrik jord behöver den inte befruktas.

Plats

Storkenebb trivs bäst och blommar tungare i full sol. De flesta arter tolererar dock fortfarande halva skuggan och lite ganska full skugga.

Storkenebb kan stå bra i burkar, men trivs bäst när det är möjligt att sträcka sina rötter i fritt jord.

Känn mer storkenebb bredvid varandra. Då blir det visuella intrycket förbättrat och de lägger en vacker touch på din gård.

Näringsbehov

Storkenebb är väl lämpad som bottenplanta. Sätt dem i en säng mellan rosen. Storkbenets stabila löv skuggar jorden och förhindrar att gräset växer.

Eftersom växten är särskilt hård, kan den också överträffa sladdenkålen.

ADVERT

Mest populära