All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Berättelser som säljer

- Vi såg det först i mode, men nu finns det designsamarbete mellan tillverkare och externa designers överallt i interiören också. Vi ser det tydligt på mässor och det verkar inte sakta ner med den första ", säger Birgit Torkildsby, produktchef på tapetstillverkaren John O. Borge.

History Telling

Enligt Torkildsby betyder många av anledningarna till att varumärkesarbeten innebär att vi tycker om att ha en historia till våra saker.

- Det är uppenbart att vissa är väldigt fans av vissa designers, och det är därför de väljer kollektionen som gjorts av denna designer. Men ofta tycker norr om att ha en historia om våra saker. När vi besöker folk efter renoveringen är det roligt att kunna säga att "Ja det här är en Arne Jacobsen tapeter" och har en berättelse på lager i samband med det faktiska tapetvalet.

Jannicke Sveen, generaldirektör för INTAG - Intervention Centers J. Sveen, drar också berättelsen som en positiv effekt av designsamarbete.

- Detta gäller även för de som finns i butikerna och säljer produkterna. Vi har fått feedback att de tycker att det är en bra idé att sälja produkter med en historia så att de har lite extra för att vidarebefordra kunderna i försäljningssituationen. Då blir det lite mer personligt. Och det är trevligt att presentera något speciellt utformat, säger hon och syftar till designsamlingar att tycka om något annat.

Kända designers

Flip-leverantör Höganäs butik i Oslo är den enda platsen i landet att köpa kakel som designats av den populära italienska modedesignern Roberto Cavalli.

- Vi har fått mycket uppmärksamhet åt Cavallis designplattor, vilket är ett mycket starkt och exklusivt varumärke. Här är aldrig avsikten att sälja stor volym, det här är en produkt för dem som vill ha något extra. Men vi har sålt så att vi är nöjda med samlingen, säger Patrik Björklund, affärschef på Höganäs.

Förutom Oslo är samlingen tillgänglig i Malmö, Stockholm och Köpenhamn i Skandinavien.

- Mönstret är väldigt speciellt jämfört med de flesta andra chipkollektioner, och plattorna är något dyrare än traditionella plattor, medan priset inte är ouppnåeligt, säger Björklund.

Win-win

Torhild Rustenberg, VD på Storeys, bekräftar att kända varumärken är viktiga och lägger till en positiv tillägg till produkterna.

- Vi ser att de som väljer våra Porsche, Versace och Espirit-banden gör det i stor utsträckning för att de lockas till namnet. Samtidigt har vi samlingar från designers som är mindre kända i landet, men säljer också bra. Till exempel Metropolis, designad av Michael Michalsky - en tysk designer som är välkänd i sitt hemland, men så få vanliga konsumenter har hört talas om här i Norge.Här är det förmodligen den högsta kvaliteten på designen som faller mest, säger hon.

Jannicke Sveen påpekar att för fler okända designers kan samarbete med en stor tillverkare vara en postbiljett till andra länder.

- Flera gästdesigners bland våra tillverkare är kända i England, USA eller andra länder, men inte så kända här i Norge. Inredningsarkitekter och andra speciellt intresserade personer känner till dem, men för vanliga individer är inte alla vanliga namn. Detta gör inte nödvändigtvis så mycket, för när varumärkena är så starka och välkända för bra design kommer detta att övervinna konstruktören som genast får trovärdighet genom sin partner. Det är uppenbarligen en win-win-situation, säger hon.

ADVERT

Mest populära