All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Stoppa fukt utan att gräva

Text och foto: Bjørn Runar Sodeland

- Om detta fungerar är det revolutionerande, utbrister Morten Ormen. Under åren har källaren varit tom på grund av fukt. Nu hoppas han att vätskan är fylld i 164 hål som han har borrat i väggen för att göra underverk.

Om allt går enligt planerna, vadslagning Morten Ormen att lämna källaren med TV-rum, badrum, tvättstuga och eventuellt ett kontor. När han gick för 12 år sedan var källaren fullt möblerad, men på grund av fuktigheten i väggarna var han tvungen att ta bort allt. Sedan dess har hela nedre våningen varit tomt. Nu vill han, hustrun och de två barnen ha mer utrymme att hyra på.

Morten har redan försökt för det mesta att bli av med fukt. Han jobbar även i ett byggföretag, och för en tid sedan dränerade han hela anläggningen, men inte för användning. Fukten fortsätter att stiga i väggarna, och hustrun och barnen har blivit allt otåligare.

- Barnen blir större och det skulle vara trevligt om de kunde få plats att vara här, säger Morten.

Nu litar han på Roger Arnesen, VD för Nodig Nor, för att lösa problemet.

- Jag har provat allt utom elektroosmos, men det tror jag inte på. Detta å andra sidan tror jag. Jag har sett det som används för kumtetting, och det verkar mycket bra, säger Ørmen.

Han kom över produkten genom jobbet

Dangerous fuktig

Efter att ha lättat ett par små vita fat i källaren, gå Arnesen började med fuktmätning. Den räkneapparat han har i handen rinner nästan rinnande och Morten har ett fuktproblem, kan ses med blotta ögat. Saltavingariringen står långt på väggen.

Öronet har redan borrat hål i väggen enligt instruktioner från Arnesen. De står med 10 centimeter intervall, tryck 30 grader ner och passera två tredjedelar i väggen. Allt är klart att börja.

Roger Arnesen har tagit utrustningen, som idag är den enklaste sorten. En liten kompressor, en tank och en spruta. Mer är inte avsett att få drogen in i leca-blocket. Kompressorn startar och saker börjar hända. Tunnvätskefluidet fyller snabbt hålen och det blir blött både på golvet och på väggarna. Av säkerhetsskäl spruter Arnesen lite extra på golvet.

- När den pumpas in i väggen tränger den in i materialet och bildar ett membran mot fukt, förklarar Roger. Produkten är silikonbaserad och måste vara i 72 timmar innan den får någon effekt. Det tränger in i materialet så länge det är fuktigt och träffar det torrt, det stannar.

liten erfarenhet av vattenkraft

Eftersom flytande reagerar med fukt, är det viktigt att undvika luft ut och använda korn torkar innan jobbet är gjort. Endast en vecka efter behandlingen kan rummet avfuktas. Enligt Roger Arnesen fungerar ämnet bäst i betong, men det behövs mer utrustning för att få in vätskan.Då injiceras tyget med ett tryck på cirka fem barer, men eftersom jobbet är gjort på leca den här gången, häller det nästan bara vätskan in i den.

"Det enda problemet med leca är att porerna är så stora att det är svårt att försegla allt, men när det injiceras flyter det snabbt in i golvet och betong och kapillär fukt som dras från marken stoppas", säger Roger , som försöker produkten i leca för första gången.

Mycket att spara

Priset för ett sådant arbete är cirka 750 miljoner kvadratmeter, men eftersom Morten Ørmen själv har borrat hålen har han sparat lite pengar. Skulle ämnet sprutas i lättbetong måste man beräkna motsvarande kostnad, medan det i betong kostar omkring 1500 kronor, beroende på tjockleken. Det här är billigt jämfört med om du bör börja gräva och installera nytt dränering, förklarar Roger Arnesen.

- Jag gjorde jobb för en dam med fukt i källarväggen. Hon hade ett pris på grävning och dränering på cirka 87 000 kronor. Då tar vi inte ut rivningen av verandan, priset för att ställa upp det, rivning av trappor, brutna blomsterbäddar och andra extras med platting eller stenbackar. Totalt kan ett sådant jobb vara omkring 200 000. Jag gör hela jobbet för 50 000, och du behöver inte gräva alla.

Produkten har också andra applikationer, och kan sprutas direkt på betonggolvet. Sedan drar det mellan fyra och tio millimeter i betongen. Det kommer också att fungera bra på tegel- och tegelfasader, vilket ger en impregnering av andningsimpregnering.

- Det enda som bryter ner tyget är UV-strålar, men vi ger en 10-årig garanti i alla fall, lovar Roger Arnesen.

Produkten har godkänts och testats av Svenska test- och forskningsinstitutet, med goda resultat, och Nodig Nor arbetar för närvarande med godkännande hos Byggforsk.

ADVERT

Mest populära