All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Stoppa läckor innan du ser dem

->

Foto: Colourbox

Foto: Gjensidige. Här har en vattenstoppventil förhindrat läckage i ett radhus i Oslo efter ett paketbrott.

- Den stora skada uppstår när huset är tomt, för då dränerar vattnet tills allt är blötlagt med vatten. Därför är det viktigt att stänga av när du åker på semester eller lämna huset eller lodge för en tid, säger Oddvar Stensrød, biträdande chef på Gjensidige.

En vattenstoppventil skyddar dig mot vattenskador dygnet runt, även när du är borta. En magnetventil monteras vid vattenintag av rörmokare, medan du kan montera två trådlösa sensorer i våtrummen själv.

Ger billigare hemförsäkring

- bifoga en sensor i diskhon kan dra en kabel från givaren till golvet med diskmaskin och ytterligare utrustning, och därmed har säkrat hela bänkskivan. Du kan ha två sådana kablar från var och en av sensorerna, förklarar Oddvar Stensrød, Soussjef i Gjensidige.

Utöver magnetventil och sensorer, kan du få ett trådlöst på och strömbrytare så att du med en knapptryckning kan du stänga av vattnet när man lämnar huset eller stugan. En normal monteringskostnad inklusive utrustningen är 5-7.000 kronor, och Stensrød uppskattar att en vattenstoppventil kommer att ligga kvar i 15-20 år. Gjensidige ger 20% rabatt på bostadsförsäkring för bostäder med en vattenstoppventil installerad.

Den dolda läckor

- För att kunna installera en vattenavstängningsventil bör vara intresserad av att förhindra vattenskador, inte bara vara ute efter rabatt på försäkringen för vattenavstängningsventil kommer att upptäcka allt från droppande kranar och läckande WC akuta läckor. Men om du inte har läckor märker du det inte alls, säger Stensrød.

Vattenstoppventilen detekterar inte bara akuta läckor utan läcker också i dolda rör. Dessa detekteras genom att vattenstoppventilen automatiskt tar ett trycktest en gång om dagen. Sedan stänger vattnet i drygt en minut. Det rekommenderas därför att provet läggs till klockan tre på natten.

Dålig försäljning

- Om vattenstoppsventilen fångar ett tryckfall, tar det ett annat test en timme senare. Om vattnet avstängningsventil upplever dekomprimering även på andra tester, finns det anledning att tro att det finns en läcka någonstans, och vattnet kommer att stängas av när du stiger upp nästa morgon, förklarar Stensrød.

Gjensidige har hittills sålt cirka 4000 sådana vattenstoppventiler, och Stensrød är inte nöjd med försäljningen.

- Det är inte lätt att sälja dem och jag vet inte varför. Vattenstoppventil är något som borde hittas i varje hus.

ADVERT

Mest populära