All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Avstängning rötsvamp och skadedjur

De flesta småhus bostäder, radhus och lägenheter i det här landet är byggt av trä, eller har starka inslag av trä i konstruktion och dekoration. Trä är ett utmärkt byggmaterial som har använts i tusentals år. Det är praktiskt och det är starkt och hållbart. Trä kan emellertid lätt förstöras av fukt, kombinerat med dålig ventilation. Sådana förhållanden utgör grunden för utvecklingen av rotgrödor. Sann inflyttning gillar inte stora temperaturvariationer och växer bäst i dolda strukturer som träkonstruktioner. Denna svamp kan på kort tid göra stor skada på träet, som långsamt "äts upp" av svampen, för att så småningom falla sönder fullständigt och förlorar all lastkapacitet.

Trädet försvagas och förstörs

Svampen inte lång tid att äta upp ditt hus

Getting torr röta utvecklas i fred kommer snart att leda till sönderfallet av trä och spred sig vidare i byggnaden, även till angränsande murverk. Svampen har ett effektivt fukttransportsystem och genom sina långa tillväxtar hämtar det vatten flera meter bort. Stora skador kommer att inträffa efter några år.

Inte bara svamp

Stick Mauren är en fruktad varelse som du inte vill ha i ditt hus

Det finns många fler faror lurar, är små skadedjur kö för att attackera ditt hus när de rätta förutsättningarna föreligger . Bland de vanligaste skadedjurarna i norska hus är skinken, som faktiskt bor i torrt och varmt trä, gärna i takkonstruktioner. Vi har & rdquo; randig borebille & rdquo; , som lever i färskt trä med hög luftfuktighet, helst i golv- och källarkonstruktioner. Och inte minst har vi den rädda & rdquo; stick myra & rdquo; till exempel, bor i trä under badrumsgolv med värmekabel och isopor.

är det effektivt skydd

För att ta hand om utsatta trä nödvändigt att använda ett konserveringsmedel som verkligen drar väl in i träet och som effektivt sätter stopp för såväl flagning i samband som skadedjur.

Redan på 1920-talet började utvecklingen av antiparasit träskyddsmedel. Idag Anti Parasite fortfarande ett föredraget impregneringsmedel, men innehållet är något modifierad i linje med de nya direktiven från gifter.

Två typer av

Anti Parasit tillverkas både i en färglös och en grön variant, men egenskaperna är desamma.

Den kemiska tillverkaren Kemetyl närvarande producerar Anti parasit, en trä som finns i två varianter, en färglös och en grön. Det kemiska innehållet är detsamma, men vissa föredrar den färglösa variationen om de ska måla på toppen med en ljus färg. Medan de som vill kunna se impregneringen medan de arbetar - eller om de ska stärka skyddet av impregnerad trall, ofta väljer den gröna. Båda kan användas inomhus och utomhus eftersom produkten luktar lite.

Lätt att applicera

Antiparasit är inte frätande och därför relativt ofarligt att hantera.

Rino Kristiansen, försäljningschef på Kemetyl, försäkrar oss om att det inte finns någon stor uppgift att impregnera trä med Anti Parasit:

- Kontrollera att virket som skall impregneras är torrt och rent. Du kanske vill använda en pensel, men det är lättare att använda en pumpkanna. Antiparasit levereras färdigt för användning och det häller bara vätskan i behållaren och pumpar upp den. Vi rekommenderar att du använder skyddsglasögon och gummihandskar, men denna kemiska vätska är inte frätande, så det här är ganska ofarligt att hantera.

är fuktigt

Spray nöjda med Anti Parasit två gånger för att säkerställa att träets yta är ordentligt mättade

- Trä som är exponerad för fukt och risken för mögelbildning eller skadedjur besprutas grundligt med Anti Parasit, ofta två gånger , säger Kristiansen.

Sedan kan du måla över kort tid.

- Se till att du använder en oljebaserad färg eller pensel. Denna impregneringsmedlet är relativt ofarliga, men om du använder den i ett rum med dålig ventilation, exempelvis en krypgrund, bör du använda andningsskydd, säger Kristiansen.

ADVERT

Mest populära