All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Sista målning i tid

Fortfarande inte måla säsongen över, det finns fortfarande tid att förbättra smal skador på fasaden, och även till större målning projekt över väggar och hus. Men när dagarna blir kortare och nätterna är kallare och fuktar, är det viktigt att ta bort penseln i tid. Våt färg bör inte utsättas för daggning. Då kan det finnas stora matt kjolar, vilket innebär att fasadens beröring ser helt orealiserad ut!

- Om en nymålad yta utsätts för fukt kan ytan ha mattsköld, så kallad kanalmatning. Duggmatning bryter inte färgen, men ser ful ut. Färgen måste vara torr innan den utsätts för dagg, säger målare Chresten Nielsen i Beckers.

Duggmatning sker som mattsköldar i en nymålad yta utsatt för dagg innan färgen är torr nog. Foto: Scanox

Planera väl

- Det ska inte vara mer än 15-16 procent fukt på ytan när du målar, säger Chresten Nielsen. Foto: Kristian Owren / ifi. nej

Hur länge färgen används för att få tillräckligt torr finns i instruktionerna på förpackningen. Tänk på att torktiden kommer att vara längre med lägre lufttemperatur och högre luftfuktighet, och att tillverkaren vanligtvis ställer in torkningstiden för optimala torkningsförhållanden. Akrylfärger och vattenburna oljefärger torkar snabbare än vita anden tunnas färger, och är därför ett bättre val om det finns en risk duggmatning.

- Duggen träffar tidigare och tidigare på eftermiddagen, och det kan komma plötsligt. När solen är borta kan temperaturen plötsligt falla 2-3 grader, säger målare Thor Ingar Røneid, Technical Services Manager på Butinox.

- Det säkraste är att måla under dagen, åtminstone med vattentäta produkter, säger Røneid.

- Det är de stora öppna väggarna som slog först. Upp och ner och outfit, är duggmatning sällan ett problem. Därför kan du planera målningen så att du målar de mest utsatta ytorna först och slutar där degen inte kommer så lätt, säger Nielsen.

Fuktmätare är ett viktigt verktyg för målning. Träet får inte innehålla mer än 15-16 procent fukt. Foto: Chera Westman / ifi. nej

Låg lufttemperatur

- Med vattentäta produkter är den absoluta lägsta temperaturgränsen 5 grader.

Du bör inte börja färgarbetet tidigt på dagen. Den föregående nattens dagg skulle ha haft en chans att torka upp innan du applicerar ny färg. Använd också en fuktmätare för att kontrollera att det inte finns mycket fukt i träverket. Om fukt är stängd under färgen kan det orsaka blåsning, blödning och sämre fall gnidning.

- Det ska inte vara mer 15-16 procent fukt i substratet, säger Chresten Nielsen.

Låg lufttemperatur är inte heller bra för utomhusmålningsjobb.

- Kontrollera väderprognosen innan du börjar. Vi föredrar inte att lufttemperaturen sjunker under 8-10 grader innan färgen torkat för att torka, säger Chresten Nielsen.

- Med vattenhämmande produkter är den absoluta lägsta temperaturgränsen 5 grader. Med oljemålningar med vit-and-tunna oljor kan du hålla i jämnt lägre temperaturer. Men även dessa kan utsättas för grävning, säger Thor Ingar Røneid.

Takytor är mindre utsatta för dagg än stora öppna väggar. Foto: Beckers

ADVERT

Mest populära