All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Stäng stavarna

När nätterna blir långa, kommer båda möss och råttor in. De behöver inte mer än en centimeter öppning för att trycka in. Tja inuti äter de allt och växer snabbt. När skadan har uppstått och djuren avlider, är det en sällsynt vilja att dra skadorna ut ur huset. Men mycket kan göras för att förhindra att möss och råttor kommer in i ditt hem.

1. Nära knäckt

Biolog och forskare Arnulf Soleng vid Institutet för föroreningskontroll, anser att det viktigaste är att försegla alla öppningar där djur kan komma in. Råttor behöver bara 12 millimeter att glida in, medan möss hanterar hälften. Typiska platser ligger mellan husets omslag och grundmur, icke-nätventiler och slipsar där rör och ledningar går in i huset. Utrusta dig med en ficklampa och titta över klädseln efter sprickor.

Många material gnuggar djuren genom, så öppningarna måste fästas med material som står. Biologen rekommenderar metallnät, metallplattor eller betong med nät inuti. Skogsföretaget Rentokil Initial rekommenderar försegling med stålull eller kycklingstaket och täcker sedan med tätningsmedel eller gips.

Skum gnuggar djuren genom, men professionella skadedjur säljer sin egen förseglade pasta som sprutas med en sprutpistol. Rentokils version är gjord av silikon med skumgummi inuti vilket djuren inte tycker om att gnida.

2. Ta bort stegen

Både möss och råttor har klor som gör dem skickliga klättrare. I princip kan de få så högt som de vill, eftersom väggar ofta har en liten ojämnhet som fungerar som en stege. Även insidan av avlopp kan klättra.

- Det är osannolikt att de kommer att klättra flera våningar uppe på utsidan av ett hus. Men att de kan komma högt på väggen och klättra genom ventilen, vet vi. Om mössen ständigt använder fundamentväggen för att komma upp, kan du borsta över väggen eller fästa släta skivor på den, säger biolog Soleng.

3. Skalklut

Passera överventiler och andra luftkanaler. Kontrollera att nätet är fullt och oskadat. Byt till en ny finmaskad, förstärkt upplaga. Fäst den väl inuti. Men kom ihåg att källaren behöver ventilation, så stäng inte luftluckorna helt!

4. Glöm inte garaget

Garasjer är en favoritplats att bo och det är ofta lätt att komma dit. Sprickor i väggen måste vara förseglade och dörr- och fönsteröppningarna kontrolleras så noggrant som i resten av huset.

5. Trimbussar

Klättringsväxter och andra buskar längs husväggen är fina stegar för gnagare. Blomstersängar stänger tills huset gömmer råttor och möss när de går längs husväggen. Rengör längs väggen och den andra platsen. Klipp gräset kort, ta bort skräp och snabbt.

6. Ta bort fruktskålen

Ju färre matkällorna desto mindre attraktiva. Använd slutna kompostkvarnar, ta bort växtfrukt.Ha ett ordentligt lock på soporna och håll det ordentligt runt dem. Ta bort julnötter och lägg inte solrosfrön och brödsmulor till fåglarna. Lägg inte sopor på trappan.

7. Kontrollera röröppningar

Kontrollera inlopp och utlopp för vattenrör och avloppsrör till huset. Inuti hus finns det ofta halvöppningshål för rumskorsningar mellan rum och golv, så att djuren kan följa rörsystemet och komma till köket eller tvättställen och vidare runt huset. Stäng igen. Kontrollera att alla avlopp har galler fastnat så att djuren inte kan komma in från avlopp.

8. Låt boskap komplettera sin kost

Att hålla en hund eller katt, kan vara effektivt för att hålla gnagare befolkningen i schack, men kommer sällan att kunna lösa problemet.

9. Det gäller granne också

Även om råttor i teorin kan klättra och komma in i lägenheterna högt upp i block, småhus mer sårbara. Problemet är att det är svårt att bli av med råttor som bor i ditt hus, om de har en frestande restaurang i grannens fruktträdgård och birdfeeder deras. Om det finns ett problem med gnagare i grannskapet, kan det vara tillrådligt att uppmuntra gemensamma ansträngningar bland grannarna att göra området mindre frestande.

Men biologen Soleng tycker att det inte alltid är husägarens eget fel, om hemmet blir besvärligt.

- Det är omöjligt att säkra 100 procent, oavsett vad du gör, han trivs. Och om inkräktare lyckas, kan beståndet lätt minskas med många fällor och systematiserat tålamod.

ADVERT

Mest populära