All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Fortfarande tid att måla

I juni verkar sommaren ligger framför en oändligt lång och det finns en ocean av tid att ta bort för att få gjort det där målare jobb. Så - vips - är augusti och skolan börjar här, och väggarna är lika illa som några heta veckor sedan. Men oroa dig inte: Det är fortfarande inte för sent att måla utomhus. Var noga med att kontrollera väderprognosen innan du börjar, och slutför i tid före kvällen, kontakta experterna.

helg med fint väder

- Du kan göra en hel del under en helg med fint väder, särskilt om du redan har färgen hemma, säger Mentz Holmen på Askim & Mysen Pipes, avdelning färg och inredning.

Genom att måla arbete i höst är dock vissa försiktighetsåtgärder viktigare än annars: mäta fukt, avsluta en del arbete tidigt på dagen, och hoppas att väder röster och att det börjar regna innan färgen är torr.

- Det viktigaste är att slutföra i tid på kvällen, säger han.

Undvik kvällsarbete

Vattentäta färger torkar snabbt och är extremt slitstarka.

På höstnätter och morgnar är dagg ett vanligt fenomen. Torka på en fuktig eller halvtorkad färg kommer att orsaka mattsköldar, så kallad daggmatta.

- Därför bör du måla tidigt på dagen och slutföra arbetet i rätt tid, att färgen blir väl torr, och sedan innan degen kommer, säger han.

Den tid en färg använder för att torka anges på rutan eller i faktabladet som följer med produkten.

Använd akryl

För dem som måste använda eftermiddagen rekommenderas vattentäta akrylprodukter. Moderna akrylfärger och bin kan bli tillräckligt torra om några timmar, medan en traditionell oljemålning, tjära eller oljeböna kommer att ta lång tid att torka på väggen.

- Akrylfärgen torkar snabbt, så du får mer tid att måla. Dessutom är de miljövänliga och överlägsen när det gäller hållbarhet för färg, glans och färgfilm, säger Holmen.

Mäta fukten

Fuktmätare är en måste-ha-produkt - speciellt vid målning på hösten. Med en fuktmätare kan du kontrollera att träet är torrt nog innan du börjar. Att göra så orsakar obehagliga överraskningar som kan orsaka förorenad fukt.

Förbandets relativa fuktighet bör inte överstiga 15-18 procent. Mät på flera ställen, helst på de mest fuktiga delarna av väggen runt fönster, vid ändväggen och de minst soliga väggarna för att få ett rättvist resultat.

- Det finns ingen fukt i träet, men med en vattentät produkt är det inte en komplett kris om ytan inte är torr när du börjar. Färgen innehåller vatten i sig, och om det är lite matt på ytan på morgonen, måla det om det är torrt inuti, säger Holmen.

Kontrollera temperaturen

Om du använder vattentät färg, kontrollera att temperaturen inte går under 5 grader innan färgen är helt torr.Vattenförtunna färger är beroende av att det finns fler grader i jorden att torka.

- Vattendränerade färger kommer inte att torka om det ligger under fem grader. För att få ett bra resultat, se till att temperaturen håller sig bra hela dagen när man målar ute, säger Per Lund Nielsen, målaringenjör och teknisk chef hos Scanox.

Rengör oljetorka senare, torrt vid låga temperaturer än när det är varmt i luften - men skillnaden är att de faktiskt torkar.

Detta beror på att utspädningsmedlet - White spirit - försvinner oavsett väder, medan vattnet i vattendränerade färger torkar ut genom att indunsta vatten. Och till temperaturer över fem grader.

Inte i regn

Att måla i regnigt väder går dåligt. Färsk färg som utsätts för regnvatten får dåliga sköldar, och en vattenfärgad färg kan i värsta fall tömma väggen.

ADVERT

Mest populära