All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Still going strong på bostadsmarknaden

Relaterade artiklar:
  1. Här galler hyra
  2. Hur med mer rabatt
  3. Huspriserna faller <999 > chefsekonom förutspår högre boräntor
  4. Ovanligt stark uppgång i huspriserna
  5. genomsnittspriset var 1, 5 procent högre maj än i april, siffror som är baserade på bostäder förmedlas genom Finn. nr. Inflationen brukar vanligtvis nivån i maj, men det var inte året. Korrigerad för säsongsvariationer var inflationen 2,5 procent förra månaden.

- Dessa är kraftfulla nummer. Normalt ser vi en flare i maj, men i år stoppar den prisuppgång som vi vanligtvis inte ser på våren. Historiskt sett är det ovanligt att inflationen fortsätter fram till sommaren, säger direktör för Association of Real Estate Agents (NEF), Finn Tveter, när siffrorna presenterades torsdag.

En halv miljon

Investerat dig i ett hem för tre år sedan, kan du njuta att den genomsnittliga hemmet har ökat med en halv miljon kronor i värde under dessa år. Värre är för dem som kommer in på marknaden för första gången, där entréavgiften blir dyrare.

Sedan maj förra året har bostäder varit 14,5 procent dyrare. Fastighetsmäklare har för länge avsatt sina förutsägelser om en tillväxt på 6-7 procent under året. Redan efter fem månader 2006 har prisinflationen överstigit 10 procent.

- Antalet är starkare än vi trodde. En del av orsaken är nog för människor som redan äger ett hem, och därmed har en gedigen kapital, byta till något dyrare, sade ordföranden för NEF, Øivind A. Tandberg.

Dessutom är arbetslösheten låg, den norska ekonomin går bra och räntorna är låga trots vissa räntehöjningar under det senaste året. Räntorna kommer att öka betydligt innan det kommer att få en betydande inverkan på bostadsmarknaden, tror fastighetsmäklare.

Oroen på börsen förra månaden anser att de är lika bra som utan mening. I det här fallet måste det vara de enda dyra.

Hög omsättning

Delade bostäder steg mest i maj, med 2, 6 procent. Fristående hus var 2, 5 procent dyrare än i april, medan lägenheterna steg med en procent. Under året har emellertid prisökningen för de olika bostadstyperna varit ganska lika.

De dyraste bostäderna finns fortfarande i Oslo, men Bergen följer noggrant med ett kvadratmeter pris på 27 900 kr. Det är bara 800 kronor mindre än genomsnittspriset i Oslo. Det prisvärda bostäderna ligger i Telemark, där det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 11 700 kr.

Mäklarnas statistik visar att inte bara priserna ökar utan även omsättningsgraden och antalet bostäder som säljs. I Stavanger tar det bara 13 dagar från en försäljning som säljas tills den är registrerad som såld.När det gäller antalet hem sålda var ökningen 23 procent jämfört med samma månad förra månaden. (© NTB)

ADVERT

Mest populära