All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Allt lättare att vara singel

Det är inte länge sedan bankernas utlåningsräntor var skyhöga, men efter upprepade räntesänkningar från Norges Bank, nu är utlåningsräntorna på mycket låga nivåer. Det finns nu många banker som erbjuder räntor på mindre än tre procent.

Naturligtvis, goda nyheter för alla som betalar ner på en stor inteckning. Och speciellt unga och singel första företagare kommer att märka att räntekostnaden är lyckligtvis inte så stor som under en kort tid.

Fastighetsbranschen uppskattar nu att engångsföretagare spenderar cirka 20 procent av sin inkomst på hypotekslån. Ett ungt par beräknas spendera cirka 11 procent av räntesatsen. Ett etablerat par använder endast sex procent av sin ränteinkomst.

ÄGDA ELLER HYRA? Se vad lönar sig för dig

Betydligt värre innan

Sedan slutet av förra året, den andel av inkomsten som läggs på räntebetalningar minskat avsevärt. Fastighetsbranschen hävdade i höstas att enskilda förståndsföretagare var tvungna att lämna 33 procent - en tredjedel av sin inkomst går till räntekostnader. Ett ungt par fick spendera 18 procent av hennes inkomst, medan ett etablerat par fick spendera 11 procent.

Och även om det här låter ganska våldsamt, är det viktigt att sätta siffrorna i perspektiv. För situationen har varit värre. Betydligt sämre. År 1987 använde enskilda förståndsföretagare otroligt 60 procent av sin inkomst på räntekostnader. Ja, du läser rätt: 60 procent!

I andra änden av skalan, ser vi att hushållens räntekostnader var som lägst 2004, då de enskilda förstagångsköpare tillbringade endast 16 procent av sin inkomst på räntebetalningar. Ett ungt par med inteckningar spenderade 8 procent på räntekostnader, medan ett etablerat par flydde med 5 procent.

Kontrollera hur mycket din bostad är värd vår bostads tariff kalkylator

Källa: NEF, EFF, HITTA. nej och Econ Pöyry

ADVERT

Mest populära