All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Steg 3: försäljningsprospektet

[Ugjyldig objekt (NAV)]

därför se till att du inte tar slut - det är bättre att ha för många än för få.

Det ser alltid bäst ut med färg, speciellt där det finns bilder. Och du borde definitivt ha bilder. Om någon är intresserad av ditt hem, kommer de garanteras att studera utsikterna noggrant när de återvänder hem.

Har du färgutskrifter, är det att föredra. För att vara på den säkra sidan borde du fortfarande använda kopiator på jobbet och göra några säkerhetskopior.

Se även till att du innehåller en kopia av planritningen, värdetiketten och skickrapporten. Ange även om det finns butiker, postkontor och kollektivtrafik i närheten.

Få någon annan att läsa recensionen. En försäljningsuppgift som i början kan vara väldigt fin kommer att förlora sin glans om den skäms över typografiska fel.

Detta bör klargöra

Det är ni som känner fastigheten i praktiken och alla som är intresserade i fastigheten, måste du vara beredd att svara. Här är en översikt över information som köparen kommer att vara intresserad av:

 • Översikt över bilagor. Få en översikt över alla bilagor som är kopplade till fastigheten. Banken kan ge dig en översikt över storleken på ditt inteckning och andra lån som tas upp med säkerhet i ditt hem.

  Halvorna kommer också att spelas in i grunderna.

 • råds begränsningar. Förutom information om liens eventuella klausuler om den egendom som skall registreras i fastighetsregistret.

  En klausul kan till exempel innehålla en bestämmelse om att grannen borde ha rätt att använda trädgården. Sådana klausuler kan påverka värdet på fastigheten ganska mycket, så det här är information du måste ge köparen.

  Utskrift från fastighetsregistret ger dig en vädjan till domare eller byskriveren där du bor. Sådana tryckkostnader kostar ca. 120 kronor.

 • Zonindelning. Få översikt över kontrollplaner i området. Om du till exempel planerar på en motorväg förbi din gård, kommer de nya köparna att vara intresserade av att känna till det. Och regleringsplanen är väldigt viktig för hemets värde. Kan ingå i prospektet.

  Om du vill veta vilka regleringsplaner som gäller i ditt område, kontakta din lokala förvaltningsadministration.

 • Planerna i bostadsgruppen eller joint venture. Bor du i villa eller ett samägande kommer potentiella köpare att vara intresserade av att veta mest om tillstånd bostadsrättsförening.

  Var noga med att få en kopia av bolagsordningen, årsredovisningen, konton och budgeten. Köparna kommer att vara särskilt intresserade av att veta hur mycket den gemensamma skulden är och huruvida det finns planer på att öka den gemensamma skulden. Inkludera prospektet.

 • Kontrollera ekvationsvärdet. Fastighetens ekvivalenta värde erhålls genom att kontakta ditt lokala skattekontor.Inkludera prospektet.

ADVERT

Mest populära