All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Steinhagen

I Björnlunda, Sverige, har Eva och Søren en annan sommardrädgård. På gården från 1890-talet ser de en stenbelagd trädgård precis utanför vardagsfönstret.

Stora granitkarmar är i ett mönster som leder till dörren till huset, dels på en trappa som leder ner till en terrasserad trädgård med rhododendron och andra växter som trivs i sur mark. Mellan kakelarna finns små kullerstenar i ett vackert mönster.

Runt och utöver växer fler träd och stora, frodiga buskar, men också storskaligt prydnadsgräs. Den innehåller röd bok, mangolja och tibetansk körsbärsträd, men också några japanska lönnträd.

-Man måste plantera träd som kan lägga en viss höjd i trädgården, förklarar Eva.

Flera växter har planterats i olika sängar nära stenbelagda trädgårdar. Gräsmattan är täckt med grus. På våren är det fullt av lökblommor som växer upp här, inklusive krokusar och snöstjärnor. Senare på sommaren blommar hustaken.

Vissa hustak växer i låga burkar eller i blomlåda så att de får lite upp i höjden. I mitten finns en damm med guldfiskar. Dammen är fodrad med runda stenar av olika storlek. De plockas i närheten och kommer från tomten som tillhör gården. Vid stenens kant växer maskar och kavalleri. De trivs lite för väl och måste stängas regelbundet för att inte ta över tomten. En nedsänkt vattenpump är täckt med vattenliljor.

Läs också:

Hårda saker till trädgården

Det är inte bara utemöbler som kan uppdatera din trädgård, här är några tuffa saker för uteplatsen.

Här strömmar vattnet igen in i dammen igen genom en annan liten damm vid bakgrundens höjd. I mitten av vattenspegeln finns en ö, som är uppbyggd av stenar och torv, som blir som ett litet stiliserat våtmark.

-Vi har bärbuskar, en rhododendron, ljungsplanterna växelbjörnar och vanlig ljung, säger Eva.

Här bor: Eva Bratt och Søren Gustavsson i Björnlunda, www. besokstradgarder. se.

Område: Hela tomten är 25 000 kvadratmeter. Steingrunnen är ca 150 kvm. Dammen är 10-12 kvadratmeter i zon 3.

Favoritblommor lämpade för en öppen stenhage:

Rödbladad bäk - har en snäv form och höjd medan den lyser för utsikten.

Barnal växter och ljung - vintergröna växter finns i olika gröna och gula nyanser.

Läs också:

Nordic Gardens: Sharp Horticulture

Vår nordiska jakt stoppar nu i Sverige. Här skapar den den snygga strukturen. Doftarna, slingorna och stolarna gör ...

Høstgentiana - blommar sent med ljusblå blommor.

1. Röd bok. 2. Cheesecake. 3. Mangoliet, "Leonard Messel". 4. Miskantus, "Nishidake". 5. Tibetansk körsbärsträd. 6. Afrikansk lilja. 7. Japansk lön, "Garnet".8. Japanska löner, "Viridis" 9. Kaveldun.

Illustration: ralf kronholm

ADVERT

Mest populära