All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Styra bort från denna jord

Tio väskor för endast 299 kronor! Det kan vara frestande att vända sig till. Det verkar som om du får mycket pengar. En hel stationsvagn full av land!

Enligt trädgårdsmästare och självbetitlade växtman Morten Bragdø, ge inte upp för frestelsen.

- Släpp den. Bara gå vidare. Det finns en typ av jord du måste ha, och det är kompostjord. Det bästa du gör dig själv i en binge. Om du inte har möjlighet att kompostera dig själv, kan du köpa färdig mark, säger Bragdø till Klik Bolig.

- Vad är fel med vad du får i säck?

- Om du läser på baksidan av dessa påsar kan det vara bio och miljö-ett eller annat. Men det är vanligtvis upp till nittio procent torv som läggs till vissa näringsämnen. Det finns mulleter som har torv, inte din trädgård.

- Varför används det så mycket torv i köpjord?

- På grund av logistiken. Eftersom torv är billigt att få och lätt att bära. Därför.

- Kan inte bara befruktas för att mata växterna industrin de behöver?

- Grannarna kan vara imponerad av att växterna har vuxit, men det är som att stå och beundra en kroppsbyggare som går på anabola steroider. Om du börjar med gödselmedel blir växterna beroende, de blir missbrukare. Det du ska använda är bra jord som innehåller massor av mikroorganismer - det är de som kommer att se till att plantorna tar näring från jorden. Då får du färska växter som är mer resistenta mot sjukdomar.

- Behöver du något mer än kompostjord?

I vissa fall kan du blanda i någon sand och organiskt lupusgödsel för proteinets skull.

sämre kvalitet: Den billigaste och sämsta jorden kan köpa på en trädgård centrum som kallas trädgårdsjord Foto: FOTO: Niklas Hart

- utopiska, anser branschen

Nettle ger gratis gödning

Hageland är en av landets största leverantörer av mark till privata trädgårdsmästare. Över femtio trädgårdscentra är anslutna till kedjan. Inköpschef Knut Tveit anser att råd från Randesund Planteskole är orealistiskt.

- I hade ett idealsamhälle kanske alla hushåll en trädgård där de tog hand om all mat och trädgårdsavfall på, hot komposteras detta och utnyttjas kompost till din trädgård. Det är inte så det är. Ty trädgården ägare har nöjet att vistas på i trädgården, veranda och burkar, det är en tanke på att han eller hon ska kunna få tillväxtmediet och gödsel du behöver för att få växterna att trivas, säger Tveit klicka bostäder.

Samtidigt stöder Tveit rådet att undvika det billigaste landet. För närvarande erbjuder kedjan inte alls trädgårdsjord.

- Vi har övervägt att ha vår egen trädgårdsjord, men konstaterade att vi inte kan stå för en lägre kvalitet än den plantage vi erbjuder idag. Denna produkt är en gödningsmedel och kalkaktig jord som vi rekommenderar för att fylla i säng, lådor och burkar. För plantering i krukor och odlare, rekommenderar vi användning av burk jord som är en blandning jord av komposterat trädgårdsavfall och konverterade torv, sattes långtidsgödningsmedel.

Kan du använda denna hagetric-uppsättning?

Erbjudna kunder

På Plantasjen, som är Skandianavias största trädgårdskedja, säljer de tio väskor med trädgårdsjord till 299 kronor under våren.

- Det finns alltid kunder som ser mest ut till priset. Det finns helt enkelt en stor efterfrågan på trädgårdsjord, säger VD Rolf Baisgård i Plantasjen Norge till Klik Bolig.

Marken är bättre befruktad, men även trädgårdsjorden är lämplig för att förbättra marken i trädgården, anser Baisgård.

Anläggningschefen anser också att det är orealistiskt att förlita sig på kompost.

- Alla som har egen trädgård bör naturligtvis göra en kompost av trädgårdsavfall och eventuellt matavfall. Det finns emellertid ingen motsägelse i att använda egen kompost och jord i påsar. Kompost kan användas som markförbättring i blomsterbäddar och landskap, men kompostbeloppet finns ofta inte. Därför är mark köpt ett mycket bra alternativ. Jord i säck är klar för användning.

Torvhalten i köttmarken handlar inte bara om logistik utan handlar också om kvalitetssäkring, enligt Plantasjen.

- Torv finns i stora mängder i Skandinavien, fri från ogräs och sjukdomar, har överlägsen fysikaliska och kemiska egenskaper som kan anpassas för olika ändamål. Kompost är ofta obekväma om det inte är speciellt med torv. Först när komposten blandas med torv blir det en lämplig struktur, påstår Baisgård.

Jordforskare försvarar billigt land

Vid universitetet för miljö- och biovetenskap vid Ås genomförs forskning på marken. En av dem som har grävt djupast i frågan är seniorforskare Trond Knapp Haraldsen. Han tycker att det är en bra idé att köpa de billigaste påsarna om de blandas med mejerikompost.

Inte lika bra som komposition: Plantagen är bättre - och dyrare - än trädgårdsjorden, men inte lika bra som komposterad jord. Foto: PHOTO: Niklas Hart

- Plantajord mix med mjölk kompost blir något en laxblomma. Sedan har jorden näringsämnen som släpps bortom växtsäsongen. Det kan vara väldigt bra och jag har en bra erfarenhet med mig själv, säger Earth Scientist på Klik Bolig.

Har du gjort detta misstag?

- Vill du använda trädgårdsjord för att förbättra marken i din egen trädgård?

- Ja, det här kan blandas bra in i den gamla jorden så att den smuler bättre. Det kommer att förbättra marken i köket trädgården och sängen. Men jag skulle inte använda den i en blomkruka. Det måste finnas bättre jord.

Läs också:

Varför ska du grödas under sommaren

Quiz: Hur gröna är dina fingrar?

Här är de bästa materialen till terrassgolvet.

Hjälp till födelsedagen: Ordna frukost!

ADVERT

Mest populära