All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Styra bort mäklare

Förra veckan skrev vi om stora skillnader i värderingen av en tre-rums lägenhet i Oslo.

Samma lägenhet uppskattades av sex olika mäklare och prispriset var 400 000 kronor.

Lågt pris

Artikeln beskriver frågan om att välja mäklare som arbetar med prisgarantier och progressiva provisioner. De vill tjäna en låg prislapp.

Klicka här för att läsa mer om skillnaderna i mäklarnas prisberäkning.

Hjälp att hämta

Enligt konsumentrådet är det smart att begära en oberoende bedömning.

- Husägare bör få en neutral och oberoende skattebetalare att bedöma fastigheten innan mäklarna anländer. Detta undviker att mäklare ger praktiska och opålitliga värderingar, säger Paal Bjønness, jurist på konsument rådets sekretariat.

Även om en skattebetalare kostar pengar kan det visa sig vara lönsamt i slutändan. Införd värdering för låg kan budgivningen vara då, och du kan sluta med hundratusentals små för ditt hem.

En annan aspekt är att vissa mäklare tar progressiva försäljningskommissioner. Om du har accepterat en låg värdering kommer mäklaren att sluta med en betydligare provision än om din värdering hade varit högre.

Momsquizzer

Vi har kontrollerat priserna på ett urval av skattebetalare. Regelbundet pris för bostäder är cirka 2 500 kr inklusive moms. Priset kan verka något styvt men kommer troligen att vara lönsamt på lång sikt.

Observera att vissa kreditvärderingsföretag tar mindre om det finns en lägenhet som ska debiteras. Men inte alla ratingföretag arbetar med differentierade priser.

Efter momsreformen infördes den 1 juli, var skatteföretag också skyldiga att lägga till 24 procent moms till sina tjänster. Och nu har de gjort det.

Förmodligen borde konsumenterna inte betala hela skatteavgiften. Anledningen är att utvärderings företag får också avdrag för ingående mervärdesskatt, vilket innebär att de kommer att återbetala moms när de köper varor och tjänster.

Som det verkar nu har ratingbolagen tagit det gamla baspriset och lagt till 24 procent moms. Resultatet är att detta ger företagen ett bättre resultat än före momsreformen.

ADVERT

Mest populära