All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

åNgande bastu nöje

Det var i Medelhavsländerna att utvecklingen av bastun pågår, och det var härifrån att idén spridit sig till våra gränser i Europa. Som nyckelord kan vi nämna grekiska bad, romerska bad, turkiska bad och slaviska rökare. Det är populärt att säga att bastun kom till Norge under vikingtiden, men många tror att de första andarna ligger några århundraden senare i det förflutna.

Vi har all anledning att tro att romarna förde med sig sina bad traditioner ut till sina provinser, den tid då det romerska riket gick längs Rhen och även en del av England. Kanske var det längs de gamla kommersiella vägarna härifrån att de första impulserna kom till Norden?

Omkring 1000 var bastunerna högt beskattade och utbrett i hela Norge. På nästan alla gårdar var bastun en naturlig samlingsplats varje "lördag". Då samlades böndernas invånare, kvinnor och män, unga och gamla. Här blev du ren efter veckans paus, du slappna av och samlade dina styrkor för nya arbetsdagar, vilket vi kanske inte förstår ordentligt i dag av hårt arbete. Också i städerna hade man samma badrumstradition, och bastunarna blev populära samlingsplatser, varefter man också kunde släcka törst efter badet.

Under 1700-talet ledde religiösa och sociala förhållanden till att stänga bastunarna. En kunglig lag lade vikt bakom förbudet. Idag är bastun tillbaka i rampljuset och badstolen upplever en blomningstid. Fler och fler människor går nu in i bastun i sina hus eller stugor, vilket bidrar till att öka värdet av huset.

Hälsofördelar

Badkar är ett naturligt slut på resor i naturen, sommar och vinter. En process som stimulerar blodcirkulationen, tar bort trötthet, rensar porerna och ger musklerna nya spänningar.

Att bada efter en lång dag på jobbet kan ge nya vinster och en ljus livsuppfattning.

Värmen i bastun, som vanligtvis är 80-85 grader, orsakar att kroppstemperaturen stiger ett par grader. Centren i hjärnan som kontrollerar aktivitetsnivån påverkas så att detta minskar. Man känner sig bekväm lugn genom hela kroppen, samtidigt som blodtrycket sänks och stimulerar hjärtaktiviteten. Badstigen känns enkelt i både kropp och själ.

Spisar

De flesta väljer elektriska bastur, även om vissa bastuentusiaster svär till vedeldade spisar. På marknaden idag finns det effektiva vedeldade spisar med modern design och lämpliga dimensioner. Vikt, yttre dimensioner och andra strukturella detaljer är viktiga att komma in. Plus ytemperatur, stent temperatur, rockstorlek och garantitid.

Höga stenttemperaturer erhålls i ugnar där värmeelementen är i direkt kontakt med stenarna. Då får du snabb förångning genom vattensprutning, och du undviker också vattenföror på golvet under kaminen.

Några av ugnstyperna på marknaden har energibesparande system. När den inställda bastemperaturen har nåtts, växlar ugnen automatiskt till halv effekt. Du får mindre överanvändning, undviker stöt på elnätet och uppnår också en mycket jämn temperatur i bastun. Även temperaturen i ugn betyder också mindre belastning på element och material och har därför en längre livslängd.

Tillbehör

En liten utrustning i bastun hjälper till att skapa en mer behaglig miljö runt bastun. En psykometer för mätning av torr och fuktig luft ingår. På samma sätt är träpinnar och ärmar för vattensprutning. Dessutom, köpa bastu sten av rätt kvalitet. Den bästa typen av sten är diabas. En hård finkornig stentyp som klarar alla belastningar.

Här hittar du mer

  • Tylö, tylo. nej, telefon 22 79 77 50
  • Dragkomponenter, bastu. nej, telefon 99 38 12 14
  • Kompakt bastu, kompakt bastu. com, tel. +35 89 24 86 00 10
  • Badkar, badtunnor. nej, telefon 75 52 26 46

ADVERT

Mest populära