All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

ØStbanehallen och University of New och vita kläder

Østbanehallen, där Karl Johan startar visas fullt rehabiliteras som ett vitaktigt klassisk byggnad. På andra sidan, före Slottsbakken, är universitetet renoverat - även i vit klassisk kostym.

Reversal är nyckelordet för båda projekten.

Egen expertgrupp

Den fridfulla East Railway Hall ska visas som original, inklusive återgå till originalfärg. För att hitta de historiska och goda tekniska lösningarna i en gammal byggnad som kommer att fungera i den moderna världen skapades en särskild expertgrupp. Gruppen bestod av Riksantikvaren, fasadentreprenör Alliero AS och konsultbyrå Høyer Finseth AS. Färgschemat var ett separat tema.

- Ett team har arbetat med färgprocessen. Analyser har gjorts och färgstreck gjord för att ta reda på vad det ursprungligen var. Vi har bilder från 1800-talet som visar att Østbanehallen var ljus. Det var en europeisk trend som särskilt magnifika byggnader ska vara vit, om inte en ren vit färg, säger VD Ole Chr. Kirkestuen i ALLIERO AS.

Gul av förorening

- På grund av ökad förorening ändrade de ursprungligen ljusa fasaderna färg. Den vitliga blev allt mer ett slöja av förorening som gjorde dem nästan uppfattade som gulaktiga. Därför transporterades Østbanehallen en gång med gul färg.

Före dagens förändring av färg till vit måste Østbanehallen genomgå omfattande rehabilitering.

Slutresultatet är den som är känd helt beroende av grunden som görs på rätt sätt, och ALLIERO upplevs som andra spelare en enorm tidspress. Allt arbete inleddes i februari 2011 och avslutades i mars 2012.

Återföring

Som mest ALLIERO hade 70 fast anställda hantverkare i projektet i olika ämnen.

I den krävande processen togs alla lackytor bort. Då kunde de göra bedömningar av underliggande gips och materialkompositioner. Puss togs av och togs bort innan du kunde undersöka själva substratet - tegelstrukturen. Som ett resultat ändrades mellan 25 000 och 30 000 tegelstenar. På vissa ställen är det nytt för alla fält. Sedan är det målat med olika kalkprodukter i strukturen. Och - som mål - målat med silikatfärg (Keim).

- Vi är mycket bekanta med sådana typer av byggnader. Vi har genomfört stora projekt som har många paralleller när det gäller materialanvändning - där allt går tillbaka till historiskt ursprung, säger Kirkestuen.

Fem byggnader universitets

Parade gatan Karl Johan börjar utanför Østbanehallen, slutar vid Slottstorget på Kungliga slottet. Strax nedanför slottets sluttning på Karl Johans gate är de fem centrala byggnaderna som utgör UiO-universitetet.Hela komplexet betraktas som en del av Norges stat och som orsakas av dominerande Domus Media i mitten Domus Biblioteca och Domus Academica på varje sida, och de bakomliggande byggnader i parken med det gamla namnet Professor bostad och gymnastik byggnad. Den senare är nu ett café och kontor för eleverna.

Kulturarv kommer tillbaka

De flesta av oss känner byggnaderna på Karl Johan som gult, men de var faktiskt målade gula första tidiga 1960-talet. Samma gula färg gick igen på Østbanehallen och Slottet. Ursprungligen målades byggnaderna med kalkborste och målades med limefärg i vitaktig färg.

Byggnaderna invigdes av Riksantikvaren 2001. Nu fasader, dörrar och fönster är tillbaka och tack vare den ursprungliga stilen - efter tidigare rehabilitering inuti. Samtidigt kommer byggnadsbeståndet att uppgraderas till modern och funktionell undervisning och kontorsbyggnad. Fullbordandet är inställd för september / oktober 2013.

I den akademiska fäste igen blir vitaktig är främst på inrådan och rekommendation av kulturarvet. Eller i vanlig text: & rdquo; Det är en viktig princip att återvända byggnader till ytan och färga sådan arkitekt planera projektet. & Rdquo;

Här är frågan om att hitta lösningar som alla kan acceptera. Det har varit ett nära samarbete mellan UiO, konsultföretag och Statsbygg.

Tegel och lime

fasadarbeten är uppdelad mellan två operatörer - mallar Compagniet Oslo AS rehabiliterar Domus Biblioteca och Domus Academica, medan Thor Dahl AS utför på Domus Media. De båda vann den offentliga anbudskonkurrensen under Statsbyggs regi. Rådgivande ingenjörer har skapat den faktiska beskrivningen.

- De lämnar lokalerna för oss, och anledningen är att den kommer att returneras till sitt ursprungliga skick. Det har inte varit svårt att hitta & rdquo; Ursprungligt skick & rdquo; . Den användes tegel, kalkbruk, kalkfärg och linoljefärg på fönster och dörrar, säger Tom Rindal, målarmästare och projektledare i Maler Compagniet Oslo.

Inte så svårt, men en ovanligt stor uppgift som inte passar traditionella målare. De som utför sådana uppdrag nu refereras också till som fasadentreprenörer.

- Det är en ovanlig utmaning för att alla kyssar skärs upp - upp till 7-8 cm. Kalkfärg är verkligen kalkblandad med pigment, där användningen igen är i full fart tillbaka till historiska byggnader. Kalkfärg är extremt diffusionsmätare och hanterar fukt och regn på ett mycket bra sätt. Den är förankrad till marken, det vill säga kalkstången eftersom de är i harmoni.

- Det finns inget fel med silikatfärg som ett alternativ; Det harmoniserar också med substratet på ett ordentligt sätt. Men det är det historiska perspektivet som är avgörande här. Kalkslipning är också den som har kortast rekommenderade underhållsintervaller - från fem till sju år.

ADVERT

Mest populära