All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

Bo hemma längre: Säkerhet med enkla verktyg

Programmet för nationell välfärdsteknologi lanserades 2013, med inriktning på tekniska lösningar som kan bidra till ökad trygghet för att bo hemma. Tekniken består av olika mätinstrument, elektroniska medicinautomater, sensorer, GPS-klockor, mobila säkerhetslarm och surfplattor anslutna till trådlösa nätverk. Målgruppen är mottagare oavsett ålder och diagnos, och är i en rättegång utfasning 2016.

Välfärds teknik definieras av direktoratet för hälsa som ett tekniskt stöd som bidrar till ökad säkerhet, social delaktighet, rörlighet, fysisk och kulturell verksamhet, och stärker den enskilde förmåga att klara av självkänsla trots funktionshinder. Förresten kan den fungera som stödjande teknik för släktingar och förbättra tillgängligheten, resursutnyttjandet och kvaliteten på serviceutbudet. Det kommer också att kunna förhindra behovet av tjänster eller tillträde till institutionen.

Den första vinstrapporteringen från hälsorådirektoratet var nyligen tillgänglig och visar bra resultat.

Stor framgång

I stadsdelar Sagene, Grünerløkka, Gamla Oslo och St. Hans Haugen projekt VIS (velfredsteknologi i mitten) är i full gång. Kristin Skrede är projektledare för välfärdsteknologi i avsnittet "Everyday Mastering" i distriktet St. Hanshaugen och är utan tvekan positivt. De har fått finansiering från norska hälsovårdsdepartementet, som har gått till professionella resurser och uthyrning av utrustning.

"Låt oss arbeta med förebyggande och hållbar vård och låta teknikerna arbeta med utrustningen", säger hon. Den tekniska utrustningen och nätverket bör inte vara ett problem för vårdpersonal och en extra kostnad för distriktet.

Trådlöst och omedelbart

VIS-projektet har testats sedan 2014 och laget har professionella resurser med arbetsterapeuter, sjukgymnaster, vårdbiträden, sjuksköterskor och socialarbetare. Med ett ökande antal äldre och många med kroniska sjukdomar, mest fokus på distans övervakning av användarnas hem, där de tar medicin, mäta blodtryck, blodsocker, puls, vikt, temperatur och svara på frågor via sin surfplatta som de har utbildats för att använda . Alla resultat kommuniceras via trådlösa nätverk och kommer direkt till vårdpersonal som kontrollerar resultaten och kan ingripa omedelbart om det behövs.

- Naturligtvis kräver detta noggrann och grundlig träning av både personal och användare, betonar Skrede, men hon har en bra erfarenhet hittills.

Lär dig mer om sin egen hälsa

Hon upplever att användarna lära sig mer om sin egen hälsa, och att projektet kommer att hindra användare från att bli värre eftersom de kommer omedelbart fångas om testresultaten avviker från det förväntade.Dessutom har den en stabiliserande, förebyggande effekt i relation till sjukhusvistelse eller sjukhusvistelse, vilket redan utgör en stor ekonomisk vinst. Inte minst blir användarna aktiva deltagare i sin egen hälsa.

- Vi har olika egenskaper, säger Skrede, med fokus på mobila larm, vilket gör det möjligt för användarna att flytta utomhus och ändå ha täckning i fall problem skulle uppstå.

Bevakad säker

Varje användare övervägas noga och åtgärder vidtas snabbt för att underlätta vardagen. När ytterligare problem uppstår kommer erbjudandet att uppgraderas för att åtgärda bristerna. Projektet verkar också lugnande för förmyndarna.

- Både undernäring och viktuppgång kan vara ett tecken på att något är fel, och därför en elektronisk vikt berättar mycket om användarens hälsotillstånd, säger Skrede. Vi kan följa utan att störa och bara ingripa när det är avvikelse, fortsätter hon.

För äldre, ibland kan det vara lite förvirrad, vilket möjliggör en GPS-klockspårningsanvändare. Medisindispenseren som lätt kan glida in i en handväska och ringer gör att livsviktiga mediciner tas när de borde och förhindra ett hälsotillstånd försämras, och inte minst, gör det möjligt för användaren att komma ut och omkring, vilket också är friska. Netto brickor har anpassat formulär fylls ut av användaren själv, och även visar resultaten av de potentiella mätningarna använder har, så att han eller hon kan se värdena är stabila eller avvikande. Och detta underlättar naturligtvis hälsopladsens administrativa arbete, där formulär och papper användes. Nu frigörs resurserna för att ingripa där personlig vård är nödvändig.

Distrikt fick också en nära relation med Lovisenberg sjukhuset där ett separat projekt samarbetar med fliken patienter snabbt hem efter sjukhusvistelse. Med uppsikt går laget och underlättar det dagliga livet så att användaren får den hjälp han eller hon behöver när han kommer hem. Från de fyra distrikten har 25 användare hänvisats till 2016, medan endast 2-3 patienter har hänskjutits av vårdgivaren. Skrede tror att det beror på att erbjudandet är litet känt bland allmänläkare, och de arbetar nu målmedvetet för att förbättra samarbetet med stamgästerna.

Hem är bäst, bort är inte bra

Den 78-årige filologen Lars Wormdahl är en av de användare som gynnades av det nya projektet. Efter hals halsen led han genom tre veckor vid institutionen innan han äntligen återvände hem. Filologen Lars Wormdahl och fru Berit har en elektronisk medicinsk dispenser som de uppskattar.

Han tycker att det är synd att han formulerades rakt ut och hem efter operationen och att han hade tjänat bättre på att starta träningen hemma, där han så småningom skulle fungera igen i vardagen.

- Det var tre hemska veckor, säger han. Jag kände mig sjuk och sjuk, och jag kände mig deprimerad, betonar han.

Hemma väntade den långvariga fru Berit, som kände samma förtvivlan som hennes man.Wormdahl som fick diagnosen Parkinsons sjukdom 1995, är helt positivt för både sektionen för vardags coping och välfärd teknik han erbjuds.

Wormdahl som också bröt nacken för ett tag tack hälsoklubben att stanna hemma. De har tillhandahållit hemmabaserad fysioterapi och arbetsterapi. Det unga gifta paret har varit gift i 56 år, har snart 5 barnbarn och fortsätter att vara aktiv bland bland annat resande. Sist, det var på en kryssning i Medelhavet, tidigare har de varit i Karibien. Den elektroniska medicinautomaten som ringer varannan timme hjälper filologen att ta medicinen när han går och behålla symptomen i sjön. Säkerhetsalarmet kommer att vara en extra säkerhet om något går fel.

- Välfärds teknik är ett mycket bättre sätt att lösa de äldre på, tror Wormdahl, det gäller att använda de resurser vi har till vårt förfogande på ett bättre sätt.

Wormdahl tränar nu en gång i veckan, och gör själv övningar. Och naturligtvis nöjet att vara hemma och att han är relativt oberoende, stor.

Han lovar sin fru Få upp i molnen. Hon arbetar som sjuksköterska, säger han. Han litar på henne, som själv har haft fyra droppar. Det är Berit som kompletterar drogen två gånger i veckan. Snart kommer Berit att få en medicinautomat, hennes ordinarie läkare kommer att berätta om distriktet.

- Dosen kommer att ringa när det är dags att ta medicinen, och hälsteamet anmäls när läkemedlet inte tas. När de ringer, eller flyttar, skjuter Skrede.

för paret Wormdahl har DOSETTEN blivit som en familjemedlem som påminner dem om när de kommer att stiga, och som fungerar som en väckarklocka. Det sätter dem på dagen.

"Det har inte varit svårt att lära sig hur tekniken fungerar, säger Wormdahl. Det är en hälsoproblem att utbilda seniorer för datateknik.

Wormdahl har intervjuats tidigare. Förra gången var det för kommunalrapporten som kunde säga att 60 vårdhem hade sparats tack vare institutionell och hembaserad träning av äldre. Wormdahl är medveten om att praktiken att komma in och ut ur sängen med egen hjälp är avgörande för att han ska kunna bo hemma. För att fortsätta att göra hygienrutiner själv. Trots att han sitter i en rullstol, tvättar han sig, borstar tänderna och rakar sig själv. Sjukdom konst gör dagligen tillstånd varierar, men att stanna hemma med sin följeslagare hjälper både säkerhet, trivsel och viljan att överleva.

Good resursanvändning

Fördel Rapporten visar att de som oftast nämns kvalitativa fördelarna med att använda GPS positionering ökad säkerhet och frihet känsla för såväl tjänstemottagare, deras familjer och personal i vård och omsorg. Användarna känner sig fri att gå ut. Till exempel undvikde en boksamlare i Larvik en kostnad på 120 000 dollar i två månader med hjälp av denna teknik för en användare. Drammens kommun beräknade ett sparande på 6, 2 miljoner efter att du fick GPS.Den elektroniska medisindispenserne leder till minskat antal hembesök, bättre hälsa genom korrekt medicinering, samt en potentiellt mer aktivt liv av användaren inte behöver sitta hemma och vänta på besök från hemtjänsten. Rapporten tillgänglig på generaldirektoratets sidor ger många fler exempel.

Moving att klara sig själva

Det är sex månader sedan 89-åriga Grethe Heiland flyttade från sina 100 kvadratmeter på tredje våningen utan hiss på Fagerborg, till en nästan ny 44 kvadratmeter lägenhet i Lovisenberggata. Här har hon alla faciliteter och kan träna efter den senaste operationen.

Grethe Heiland svarar veckoproblem från hälsoklubben via en IPad och deltar i sin egen hälsosituation.

New Freedom

Heiland som har haft flera höftledsoperationer, stafylokokkbetennelse fick hjärtklaff och genomgick stomioperation är lättad över att vara fri att komma och gå som hon vill. Den högsta damen isolerades i den gamla lägenheten eftersom hon inte längre lyckades trappan.

- Men tänk! Här fanns inget internet installerat! I en treårig lägenhet utbryter hon och skrattar.

Det var inte länge innan webben var på plats ändå. Men Heiland tyckte att det var ett skämt. Hon måste ha internet, menade hon.

- Det måste sägas att jag hade ett yrke där internet och data var en del av vardagen, förklarar hon. Och det är så jag kommunicerar med familjen, "sa hon och tittade på sin bärbara dator.

Själv reliant

Heiland är en av dem som själv mäter vikt, blodtryck och puls och svarar varje vecka på en individuellt anpassad frågeformulär via tablett.

Distriktet stod upp med ett lag för att se vad Heiland ville ha för utskrift, och i våren hyrde hon en så kallad vårdanläggning med alla faciliteter. Hon vänjer sig vid att bo i den nya lägenheten, men hon har återställt det sociala livet som hon har missat. Komplexet har terrasser och många aktiviteter och en matsal där Heiland tycker om att äta middag. Frukost, lunch och kvällsmat serveras bäst i köket i den nya lägenheten och trivs att vara oberoende. När den nyöppnade höften är bättre hoppas hon på promenader i grannskapet.

- Jag behandlar mina egna mediciner, säger hon, men om det finns problem har jag tillgång till hälsopersonal hos huset, betonar hon.

Market Commitment

Marknaden för välfärdsteknologi är lika stor som vårdbehovet ökar, och kedja koordinator Trond Timmermann i Elfag kan säga att nu förbereder sig för detta. 40 företag i Elfag kedjan har nu kompetens inom detta område, och är redo för uppdrag i samarbete med lokala myndigheter och företag, eller direkt med privatpersoner som vill installera individuella lösningar som en förebyggande åtgärd.

- Vi kommer att föreslå olika produktpaket till de kunder som visar intresse för detta, säger Timmermann, som tillägger att flera personer utan aktuella behov har förberett installationer i nybygde- eller renoverade hus med tanke på framtida tillgång till denna teknik.

Timberman demonstrerar stolt "välfärdshuset" Onninen har byggt på Berger, och där all tänkbar teknik är installerad. Det finns sensorer i sängen, som kommer att upptäcka om sängen blir våt på natten, ljussensorer som upptäcker att det finns rörelse i rummet och tänder ljuset, faller sensorer eller sensorer till dörren. VD Change Espeseth och försäljningschef Anne Dahl Øiseth visar vad som kan göras via en smart telefon. I bakgrunden väntar Tor Sætrang och Knut Fredrik Thorne att besöka välfärdsteknologin.

- Genom att installera denna typ av sensor kan du upptäcka om en person behöver hjälp under natten, säger han.

I gengäld behöver ingen användare hembesök som väcker honom eller henne när en användare sover bra. En kamera, antingen ansluten till ett hälsoklubb eller till en vakt, kommer att kunna lugna eller leda till ingripande i tid.

"Välfärdshuset" har ljusstyrning, persienner och dörrkontroll, men också ett badrum med en toalett som tvättar och torkar efter dubbelsängen. Den har beröringsfria kranar, spis och flera andra smarta installationer.

- Vi vill framstå som grossist med kompetens inom välfärdsteknologi, säger Change Espeset, VD för Onninen, och uppmanar därför alla intresserade av displayhuset.

Han tror att de kommer att kunna göra tekniken lättare att förstå och därmed "skada" genom att använda bildskärmshuset som ett exempel på möjliga lösningar.

ADVERT

Mest populära