All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Lever sig halvt ihjäl

Detta framkom i bostäder barometer, som presenterades fredag ​​i samband med fastighetsbranschen månatliga hus prisstatistik.

Det är Norges fastighetsförening (NEF), Föreningen för fastighetsmäklare (Eff), Finn. nej och Econ Pöyry som står bakom statistiken.

Baserat på huspriserna, räntor och inkomststatistik, de har beräknat den andel av inkomsten som går att täcka räntebetalningar, för tre prov hushåll.

Detta är ett enda första etablerad med en relativt låg inkomst, ett ungt par med relativt låg inkomst och en etablerad par relativt hög inkomst.

Smart Calculator: Hur mycket kan du låna?

Billigare att vara två

Andelen vår disponibla inkomst går till räntebetalningar har ökat markant sedan 2004. Se mer

I bostads barometer det framkommer att räntekostnader som andel av den disponibla inkomsten, det vill säga resultatet efter skatt har ökat stadigt sedan 2005, men det planat ut under det sista kvartalet 2008. i jämförelse är det också beaktas vid avdragsgill ränta.

den andel av inkomsten som går till räntebetalningar är:

  • 33 procent av singlar första gången entreprenör
  • 18 procent av det unga paret
  • 11 procent av den etablerade paret.
Räntekostnader som andel av inkomsten bestäms av följande nominella storlekar: huspriserna, räntor och hushållens inkomster, och ändringar i dem.

Andelen bostadskostnader är givetvis mycket större, eftersom återbetalningar av lån inte ingår i denna statistik.

Det är billigare att vara två. Men ska du hoppa i det eller är det smartare att hyra först?

Varför tittar de bara på räntekostnader?

Ellen Dock Holm Foto: Kim Jansson mer

Att räntekostnader går upp och ner är en sak, men räntekostnader utgör endast en liten andel av de praktiska bostadskostnader.

Så varför mäter du inte detta? Svaret är så enkelt att avdragen betalar dig tillbaka till dig själv. Så, även om det är en bekväm kostnad och gör den faktiska budgeten i din budget varje månad, är det bara räntekostnader som är en faktisk kostnad.

Som sagt: Den dag du går till banken för att ta lån, finns det ingen räntebetalningar banken tittar - men hur stora inbrytningar ränta och kapital kommer att göra i din ekonomi.

- När vi fördela lån vi inte ser intresse, men den samlade bilden av kundernas ekonomi, likviditet de har, säger Ellen Dock Holm, konsumentekonom på Post Bank, till DinSide Housing. - Det måste finnas pengar kvar när räntor och avdrag har betalats.

Postbanken, liksom de flesta andra norska banker, använder Sifo-modellen som utgångspunkt. - Vi går baseras på en nykter och måttlig konsumtion, men det är också mycket viktigt att prata med kunden och höra om deras konsumtionsmönster, säger Dock Holm.

Läs mer om Sifo modell och hur man håller koll på din budget här

Historiskt perspektiv

Anledningen till att andelen som har gått till räntebetalningar har fått en ny topp under 2008 är nog naturligt att räntorna steg - före Norge Bank började skära i höst. Och om räntorna går längre som experterna pekar på, kommer vi att se ännu lägre räntor nästa år.

Så där papprets kurva verkar fortsätta fram till föregående topp i 2001-2002, kan vi förvänta oss en flotation eller fall. Med detta sagt är dagens topp fortfarande några procentenheter under den tidigare toppnivån. Då ensamstående personer använde 37 procent av sin disponibla inkomst på räntekostnader, unga par 19 procent, medan etablerade par använde lika stor andel, 11 procent.

För unga och etablerade par inte statistik längre bak än 1992. Men om du är singel och spenderar du mycket pengar, kanske kan vi åtminstone trösta sig några historiska skräck exempel på några siffror: År 1987 tillbringade en enda 60 procent av dess tillgängliga medel på räntekostnader. Allting kanske inte är bättre förut?

Läs mer om undersökningen på NEFs webbplats

ADVERT

Mest populära