All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tjuvstart med drivenheten

För hobbyträdgården som inte passar växthus är en drivbänk ett nytt verktyg för trädgården. Med en körbänk kan du förlänga växtsäsongen genom att komma igång flera veckor tidigare än om du är såret rätt på friluft. Det tar också betydligt mindre utrymme än ett växthus och kan därför rymma även små trädgårdar.

En körbänk, kallad kallbänk eller bänk, är idealisk för förodling och odling av en mängd olika växter. Tidiga grönsaker som sallad, spenat och rädisor kan så kör bänken så snart marken är tillräckligt varm, kan du även använda den för att i förväg kultur grönsaker som tar lång tid att utvecklas. Sommarblommor kan också herdas och herdas i uppfarten.

Drive Bench: Du kan köpa färdiga körbänkar, som det här från Clas Ohlson, eller du kan göra dem själv.

Undvik tungmetaller

Det finns färdiga körbänkar att köpa, men det är också svårt att göra dem med ett gammalt fönster eller två. Fönsterramarna bestämmer storleken på bänken, så börja mäta dem. Mät sedan upp tabeller av samma storlek.

Malmfuru och lark är träslag som kommer att pågå länge. Om du använder impregnerat trä bör du använda material som är impregnerat med kebonisering, speciellt om du vill odla grönsaker i körbänken. Detta är det enda slitstarka träet som är svanmärkt. Här är det inte koppar som används vid impregnering, men rester från majs- och sockerindustrin.

Hur man gör en körbänk

Välj en tabell som är 25-30 cm bred. En för hög ram skapar både skugga i körbänken och gör det svårare att arbeta på utsidan.

- Ett matchande fönster för ett bänksfönster är 100 x 120 cm och ramen ska ha samma storlek. Veden ska ha en dimension av 2, 5 x 23 cm, skriver Samuelsson och Schenkmanis i Technical Publishing Store's booklet.

Läs också:

Vad växer i fönstret?

Hackar du det i dina gröna fingrar? Här är de bästa tipsen för hur du lyckas med din egen köksträdgård!

Lägg ner fyra hörnposter eller triangulära läder. Dessa bör gå 10-20 centimeter ner i marken för att bänken ska stå stadigt på marken. Skruva eller nagla borden på sidorna.

Slutligen fäster du fönstret med gångjärnen så att det kan lyftas upp under användning och under luftning. Om du använder två fönster, överväg om du vill bifoga båda fönstren i bakkant eller om det är bättre att hänga dem på sidorna. Om du inte har gamla fönster tillgängliga kan du använda plastplåtar.

Luft om dagen, isolera på natten

För en lite mer avancerad körbänk, skjuta sidobord så att det finns en sluttning på fönstret. Regnet strömmar sålunda ut på regniga dagar, medan körbänken samlar mest möjliga sol på heta dagar.

Drivbänkens placering är viktig.Eftersom drivbänken är uppvärmd av solen, undvik skugga och migrera skuggor i form av träd och buskar. Lämna körbänken så öppen som möjligt mot solen samtidigt som den skyddar den från kalla vindar.

När dagarna blir varmare och temperaturen böjer 15 grader, är det dags att lufta drivenheten. Och om det kommer till svala nätter, bör du isolera körbänken på natten med halm, mattor eller mattor.

ADVERT

Mest populära