All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stjärn vyer i Sogndal

Ibland är det inte huset i sig som du faller för. Men kanske platsen och charmen.

Så var det för American Sarah Skjeldestad och Olav mannen och tre barn Spencer (11), Kate (9) och Karoline (6). De köpte ett fristående hus i Sogndal.

Lite gjordes med bostaden från 70-talet sedan den byggdes. Men på tomten var det både äppelträd och grönsaksträdgård. Och mycket annat som familjen föll för.

Och en dröm om ett hem kan du finjustera dig själv.

Sarah och Olav anställde den lokala arkitekten Guri Fonsdal, som hjälpte dem att låta naturen komma in i hemmet. En ny entré och större fönster öppnade sig och gjorde huset luftigt. En ny veranda framför vardagsrummet och sovrummet gör det möjligt för Sara och Olav att stå upp tillsammans med den vackra Sognefjorden.

QUIET MORGENER: Runt matbordet finns olika stolar, till exempel den vita Pantonstolen från Designhuset Sogn. Här sitter Sara ofta med en kaffekopp på morgonen. "Jag tycker om utsikten och tycker om hur lycklig jag bor här", säger hon. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

favorit: Over matbordet hänger en av Sarahs favoritbilder, målad av hennes syster, Betsy Ruth Byers. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

Köpt på impuls

Sarah visste inte om husköp innan mäklaren man Olav ringde och släppte bomben:

- Jag köpte huset, jag, älskling, sa han bara, helt avslappnad "You. är inte rätt, säger Sarah, skrattar som hon berättar för den dagen för tre år sedan när mannen köpte hus på impuls.

Att flytta till ett nytt land och en liten by var det bästa beslutet Sara har tagit.

- Det handlar det om. Nu är jag omgiven av en vacker natur och har en aktiv men samtidigt slappna av livet som jag älskar.

När han träffade henne

Att de bodde i västra Norge var förstås inte för familjen fem. Allt började som i de stora kärleksromanerna - att han träffade henne. Ett möte som egentligen var så slumpmässigt. Faktum är att Sarah skulle driva politik, men hamnade som börsmäklare för ett större amerikanskt företag. Samma företag som Sogndølen Olav fick ett sommarjobb efter att ha avslutat amerikanska högskolan.

Det tog inte lång tid innan de två blev ett par, och så småningom flyttade de ihop. De hade inga planer på att flytta hem till varken Olav ursprungsland eller födelseort, men plötsligt de stod där med flyttlådor på väg till sitt nya liv.

En Forever Long Puzzle

FIXED THEM: Här samlas hela familjen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

FRISKET OPP: Familjen hus fick en riktig uppdatering. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

När de tog över huset, visste Sarah som skulle ta tid att falla på plats och göra ditt hus till ett hem. Hon beskriver processen som ett långvarigt pussel, där bitarna har dykt upp på olika tider och platser.Och pusslet är fortfarande inte klart, vi kommer att tro på henne.

- Eftersom jag jobbar på en designerbutik som säljer klassisk skandinavisk design ser jag ständigt fram emot att köpa något nytt. Jag har ändå lärt mig att leva med frestelserna och inte köpa något jag vill ha. Det är inte alla saker som skapar ett hem, det är hela, säger Sarah.

Inte rädd för färg och nya saker

de vita väggarna och den ljusa parkett bryts upp av blixtar av färg i form av möbler, tavlor och lampor. Inredningen kännetecknas av Sarahs stil, som hon beskriver som eklektiskt modern. Hon är inte rädd för att prova olika färger och stilar.

FÄRG: Spencer (11) älskar att läsa, och du ser det i hans rum. Den lekfulla tapeten är från Ferm Living, och läslampan från Ikea. Pilen och bågen på väggen gjorde han själv. Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

- Min filosofi är att om du älskar det, gör dig till den. I vårt hem gäller det allt från det gamla soffbordet jag köpte för 80 kronor på en begagnad butik, till de mer klassiska och snygga stolarna från skandinaviska designers.

Den utsedda amerikan älskar blandningen av moderna och gamla saker, och är oroad över att inredningen också ska vara funktionell och ha en åsikt.

Ett hem som inbjuder enhet

Även om stilen är modern, beskriver Sarah själv som "gammaldags" i vissa områden. Hon gjorde ett medvetet val om att vara hemma hos barnen när de var unga. Hon vägrar fortfarande att använda kalendern på sin telefon, och det tog lång tid innan hon kom på Instagram. Den gammaldagsa har dock lett till införandet av elektronikfria dagar.

När telefonen, surfplatta och dator lägga undan, hon märkte att barnen återigen komma ihåg att de kan pussel, läsa eller lyssna på ljudböcker.

SMARTE LÖSNINGAR: På korridoren finns gott om plats att klä sig på. Kudde från Christina Lundsteen, Hallstol från Vitra / Designhuset Sogn. Dörrens dörr ligger i Sarahs favoritfärg och får henne att le varje gång hon går igenom den. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

Vanligtvis är det en fullständig utbyggnad med familjen Skjeldestad, med många aktiviteter för unga och gamla. Då är det särskilt bra att ha några timmar bara deras.

- Ett hem för mig är ett hus som inbjuder dig att vara tillsammans och du vill vara nära varandra, säger hon.

Läs också:

Funkis sikt missbrukas

En modern stel

Denna stuga har en dämpad uttryck

BADRUM: Den vackra mosaikplattor i blått och vitt i badrummet var det första Sarah plockade nytt hus. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

VACKER UTSIKT: överkast, filt Hay och kuddar från Christina Lund Steen matchar färgerna utanför huset. Den stora vita lampan är från Ikea. Eames gungstol, Rar, har blivit hela familjen favoritstol och står ut på verandan. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

ADVERT

Mest populära