All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Representerar din soffa här kan det förstöras

Att köpa en soffa är ofta en av de viktigaste inköp du gör i ditt hem. Inte bara för att soffor och sittutrymmen oftast kommer med en ganska hård prislapp, men också för att det är en möbel som de flesta människor spenderar mycket varje dag.

Och när du har hittat och gått till köp av dröm soffan, ja, det kan vara värt att veta hur man bäst ska ta hand om det.

Placering är viktigt

Det är egentligen ingen tillfällighet där du placerar din soffa om du vill ha det lång livslängd. Både textilsoffor och möbler i huden kan tåla dålig direkt solljus.

- Ja, ljuset kommer med tiden försvaga fibrerna och färgämnen i textilier för möbler, berättar Stine Johnsen vid möbelkedjan Livingstone till Bonytt. nr.

- Så direkt solljus är inte idealiskt för textil- eller skinnmöbler.

Display soffa för värme och ljus

Textilier och fibrer blir snabbt försvagas av värme och ljus, som kan både förstöra eller allvarligt förkorta livslängden av soffan.

- Soffan ska inte placeras nära värmare eller andra värmekällor. Dessutom är det viktigt att skydda det mot direkt solljus, förklarar Johnsen.

På webbplatsen för Furniture Facts kan du läsa mycket om underhåll och behandling av möbler. De varnar också mot solljus.

"All extern ljus kommer att minska både fibrerna och färgämnen i tyget Även møbeltekstilet framgångsrikt testats för ljusbeständighet, bör möbler placeras så att direkt solljus och skarpa reflexer undvikas.."

- Det är sant att många möbler förstördes i onödan av inflytande från solljus, avslöjar Knut Skoe, generaldirektör för möbelrådet till Bonytt. nr.

- Det finns ett antal försiktighetsåtgärder du bör ta när det gäller deras möbler som soffa för att säkerställa längsta möjliga livslängd, både möbeln själv och tyg eller huden. Men det viktigaste är att tänka på mötesplatsen i förhållande till solljus.

Det smartaste du gör för att hålla dina möbler bra under många år är att placera dem förnuftigt.

Årets soffbord

Bär skyddande

Möbelfakta rekommenderar användning av persienner eller markiser, men hon gör också notera att inte alla tyger i markiser eller gardiner stoppa skadliga UV-strålar.

- Det är viktigt att tänka att solen skiner in i rummet även när vi inte ens är närvarande. Särskilt den "låga" solen på våra breddgrader når långt in i rummet - hela dagen förklaras det på förenings hemsida.

Det skulle i praktiken säga att du borde vara långt borta, du borde täcka dina möbler.

En möbelhandlare hjälper dig bäst att skydda din soffa så att den inte blir onödigt skadad av solljus.

Ljustest

Hur bra är soffan resistent mot solljus, kan du få ett tips redan i butiken när du köper det. Vad du borde be om är lätta tester, vilket är något som alla bra möbelbutiker borde ha kännedom om.

Möblerna som gömmer all röra

Det är med soffor som med andra saker i livet; Du får vanligtvis vad du betalar för. Men kom ihåg att även om något är dyrt betyder inte nödvändigtvis att det är av god kvalitet

Före och nu

På grund av nya miljöhänsyn i förhållande till innehållet i färg och impregneringsmedel är moderna skinnmöbler mindre skyddade och har kortare livstid än gamla möbler. Platsen är att du inte behöver andas i skadliga kemikalier varje gång du parkerar på soffan.

Hudmöbler

Direkt solljus är lika skadligt för möbler i hud som för textilmöbler. Enligt møbelhandlaren Bohus 'tidstider initierar solljus en kemisk reaktion som får huden att blekna och fibrerna bryts ner. Faktum är att reaktionen fortsätter även om möblerna flyttas bort från solljuset.

- En hudmöbel får inte placeras nära ugnen eller andra värmekällor. Torrt inomhusklimat har en negativ effekt på läderens fuktbalans . Det är därför viktigt att ge tillräcklig fuktighet, speciellt under vintermånaderna där ni mycket och luften är torr och varm, förklarar Knut Skoe av Möbler rådet.

DAGLISTA: Både textil- och skinnmöbler kommer att skada direkt solljus. Foto: PHOTO: Alvhem Mäkleri

Även en bärbar dator med ett varmt batteri kommer att ha en negativ effekt på din bäddsoffa.

- Stulen vänster är stöld

På Möbelfakta man förklara det på följande sätt: Huden är en "levande" material som kräver god vård. I hudmöbler finns det ett balanserat förhållande mellan vatten, fett och färgämnen. Om denna balans är bruten kan resultatet bli blekande, överfitting och sprickbildning (sprickor).

Det gör ont i din soffa

Så mycket ljus och värme bör undvikas, så mycket är tydligt. Men det finns också några andra saker du bör undvika och ta hand om du vill hålla din soffa trevlig under många år framöver.

1. Mat och dryck

Daglig användning bär på möbler, antingen i hud eller textil. Många av oss använder också soffan för att absorbera mer av dagens måltider, som de flesta experter varnar för att göra.

Fett, salt, matolja och andra spill kan orsaka allvarlig skada på huden i möblerna.

- När matoljor blir gamla och galna börjar de en nedbrytningsprocess i läder. Som ett resultat blir huden "ätit upp", det förklaras på Bohus hemsida.

2. Svett

Blogged magi med ikea möbler

Att komma hem efter jogging resa att sjunka ner i soffan är inte något du bör ha vana om du vill ha en snygg och fläckfria soffa. Dusch först, sov efteråt är den ordning du borde satsa efter gymmet.

- Svett kan leda till mörka fläckar på hudsofaen och med tiden kan bryta ner möbler läder, förklarar Knut Skoe i Möbler rådet.

3. Kläder

Det är oavsett vad du har på dig när du sitter på soffan, förklarar experterna på Furniture Facts.

Kläder med extremt grova stygn eller skarpa detaljer som nitar eller bälten med metallbeslag, ökar slitaget kan dra strängar. Kläder i denim (denim), särskilt om de inte har tvättats, kan orsaka missfärgning.

4. Ta hand om fickorna

Saker och plagg du förvarar i dina fickor, speciellt bakfickor, kan dra på trådar eller bära onödigt slitage på tyget.

5. Krämer och sprayer

Nu gäller 50-talet

Skönhets- och hygienprodukter kan orsaka fläck och skada på både textil- och skinnmöbler. Kemikalier i exempelvis hårgel, handkräm eller parfym bör helst inte komma i direkt kontakt med möblerna.

6. Husdjur

Här är Möbelfakta redo i deras samtal:

- Husdjur hör inte säkert i möblerna.

Hår, klor och slinga har hårt på tyget och kan skada både textil- och skinnmöbler. Firbente familjemedlemmar borde vara i sin korg och inte i möblerna.

Underhåll

Om din soffa är i textil eller hud, kommer regelbunden rengöring och underhåll att öka möblernas livslängd avsevärt.

- Det är viktigt att följa leverantörens råd om användning, vård och underhåll av möbler, förklarar Knut Skoe på möbelrådet.

- Underhållsinstruktioner kopplade till möblerna ska alltid följas - de flesta möbelproducenter skickar sin egen produktinformation med varje möbel.

Håll ren

För att din soffa ska träna så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om det.

EXTEND LIFE: Det finns bra tips och råd som kommer att förlänga livet på din soffa och sittgrupp. Foto: PHOTO: Tillverkaren

Rengöring och underhåll av möbler beror på faktorer som livslängd, användningsområde och plats. Hudmöbler, till exempel, ska rengöras med ett mildt rengöringsmedel för hudmöbler 1-2 gånger per månad enligt möbelhandlaren Bohus. månad, särskilt på de mest använda platserna.

Se grädden av norska möbler

Var försiktig med att torka av möblerna där människans hud möter möbelens hud, eftersom det är svett och smuts som tårar huden mest.

För möbler i textilier, bör mjukborstsugning göras regelbundet.

- Smuts och damm som ligger i tyget hjälper till att bryta ner textilfibrerna och bidrar väsentligt till att förkorta tygets livslängd ", förklarar Skoe.

Om du får fläckar på soffan bör du försöka ta bort dem omedelbart. Det är alltid lättare att ta bort nya fläckar än gamla och torkade.

- Vattenlösliga fläckar ska tvättas bort med en ren, vit, mjuk trasa eller svamp som väl används i ljummet vatten.

Om du får en fläck som du är osäker på hur du tar bort, kontakta møbelhandlaren.

Förnuftigt

"Du kommer att vara meningsfull att ta hand om din soffa", ropar Stine Johnsen på Living.

DÄCK: Stora fönster är bra och bra, men inte för möblerna. Foto: PHOTO: Tillverkare

- En sprayimpregnering med UV-filter hjälper till att förlänga livslängden för ljusskador.Impregneringen innehåller också silikon som gör tyget mer hållbara och bilda en film, vilket gör tyget vattenavvisande.

Kanske något att tänka på om du har små barn i huset, där spill sker vid en högre frekvens?

- Silikoner sådan impregneringssprayer kommer också att ha en antistatisk och nuppehemmende effekt avslöjar Johnsen.

Johnsen påpekar att uppmärksamhet bör ägnas åt underhåll av hudmöbler.

- skinnmöbler trivs bäst om de är skyddade mot både solljus, torkning och värmekällor. Dessa möbler bör tvättas regelbundet med en mild lädertvätt före impregnering. Använd en impregnering som är lämplig för hudmöbler, helst med UV-filter.

Det finns andra åtgärder du kan vidta för att bevara soffan ganska:

- Användning av filtar, kuddar och kuddar kommer naturligtvis skydda möbler och är därför en god hjälp för att förhindra slitage och skador.

Läs också:

Undvik detta misstag när man köper vedspis

Ta ett fynd till huset på BonyttBazar

Lokalisera de färger som passar ihop

Detta äta couch lager du

Är ditt barn för sjuk att gå till dagis? Ta provet.

ADVERT

Mest populära