All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Stå på uteplatsen

->

Foto: Sena trädgårdar

Grus

Om du anser en japansk inspirerad trädgård är grus nästan en nödvändighet, men det kan lika användas i en traditionell norsk trädgård. Grusgolv är billigt, lätt att lägga, lätt att reparera, och du kan låta grusvägarna sopa igenom hela trädgården om du vill. Du kan köpa grus i olika storlekar och färgtoner.

Natursten

Natursten av skiffer eller granit ger en vacker ekgolv, och är särskilt väl förbunden med den romantiska trädgården. Slate kommer i olika nyanser, från den ljusgrå shifteren från Alta till den nästan svarta Ottascifer.

Brosten

Brosten är kopplad till sten, mestadels av grå granit, men andra färger finns också. En skicklig skomakare kan skapa vackra mönster med olika färgade kullerstenar, men det är tidskrävande och nästan en speciell konstform att lägga kullerstenar. Det är nu möjligt att köpa halva kullersten limmade till ett plastnät på systemet som används med mosaikplattor, vilket gör leggingen mycket snabbare.

Elementstein

Betong- och tegelbetongblock är likformiga, det vill säga de är så stora och tjocka som gör dem lätta att lägga. Elementstein finns i olika former, från enkla rutor till kreativa tolv kanter. Du kan också få dem i olika tjocklekar, och ju tjockare de är desto hårdare kan de tolerera.

Asfalt

Asfalt kan vara bra om du har ett landområde där det finns mycket bilanvändning, men vackert är det inte. Och eftersom asfalt läggs som helhet är det inte heller lätt att fixa ordentligt om däcket har läckt ut med däcket eller om det finns rör eller ledningar under asfalten som ska repareras.

Träd

Med trägolv kan du spela med former och mönster när du lägger till det. Du kan följa terrängen i trädgården, ge plats för en vattennivån, eller ett vackert träd som växer upp exakt där du gör platting kan stå genom att göra plats för ved i träet.

Kombinera

Vem sa att du måste ta hand om ett svart ekgolv? Du kan framgångsrikt kombinera olika typer. Kanske stiger du upp från huset och ner till ett trägolv som leder dig till ett område med kullersten som gränsar till en välskött gräsmatta?

Idéerna tas från boken Late Gardens från Kagge Forlag. Boken är nu i butikerna i billig utgåva.

ADVERT

Mest populära