All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

ÅR perenn, Häst Mint - aromatiska och prydnads

En tacksam perenn

Horse Mint (röd temynta) härstammar från Nordamerika. Hästgruvor är en tacksam staude som trivs i full sol till halv skugga och i alla sorters jord. Flower färg varierar från vitt till lila, och när blomningen börjar i juli kan pågå i upp till 2-3 månader, säger Chief Information Officer Helen Bergh vid Informationscentralen för blommor och växter (OBP). Hästmynt kan vara 60-80 cm höga och kan formas genom att dela antingen vår eller höst. Den har ett tätt lövverk som gör det möjligt för växten att fylla sitt utrymme ganska snabbt och kan därför förhindra gräspridning.

Mot hjort

Under de senaste åren har hjortar blivit ett växande problem för många trädgårdsmästare. Hjort har gradvis dragit sig ur skogen och in i stadsbyggnaden, vilket orsakar allvarliga skador. Byggbeständiga växter är växter som inte är attraktiva och vanligtvis ligger längst ner i hjortens meny. Hästgruvor är en av de växter som hjortar är väldigt lite förtjust i och kan därför vara ett bra val om hjort är ett problem.

En mångsidig perenn

Se också:

No finanskrisen för norska hushållen gör

norska hushållen inte frukta högre kostnader och bryr sig lite för förändringar i ekonomin. Tre av fem tror på deras ekonomiska situation i framtiden ...

Hästgruvor har traditionellt använts som en läkemedelsväxt. Bladen används för te som sägs ha en bra effekt på magproblem, feber och sömnlöshet. För att få full effekt bör bladen koka i kokande vatten i minst tio minuter. Hästmynt kan också användas för att göra potpurri och parfym. På grund av sin starka blommfärg och god doft lockas bina också till denna vackra stång. Hästblommorna är mycket trevliga att torka, eftersom kronbladen håller färgen och formen lång. Man kan också använda kronblad i sallader, grönsaksrätter, pasta, fisk, olja och vinäger, men det bör skära blommorna så snart de öppnas.

Goda grannar

Ingen tycker om att vara ensam, eftersom häst mint trivs ihop plantering med en sådan taklök, fetknopp, Lewisia, trickle, astilbe, høstfloks, echinacea, kattmynta, katt svans, rölleka, kongslys, gullris, Daylily och kuletistel. Hästmyntet trivs också bra i kryddor eller i olika rabatter.

Läs också:

sovrum i harem stil

Röda väggar och tapeter med velurmønster guld, prismor och brokad? Dör du? Kan jag måla över gammal oljemålning?

ADVERT

Mest populära